Αλαλούμ στην Βουλή με τις εισφορές βουλευτών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων

a 4 Βουλή των Αντιπροσώπων, Ειδήσεις
a 699 Βουλή των Αντιπροσώπων, Ειδήσεις

Αλαλούμ έχει ξεσπάσει στην βουλή σχετικά με τις συντάξεις και τις εισφορές των βουλευτών προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Φιλελεύθερος”, οι βουλευτές θεωρούνται ως αυτοεργοδοτούμενοι, με το επιχείρημα ότι ασκούν επάγγελμα.

Την θέση του Υπουργείου Εργασίας, ξεκαθαρίζει ο Διευθυντής των Κοινωνικών Ασφαλίσεων. “Αν το επιθυμεί ο βουλευτής μπορεί να ασφαλιστεί σαν προαιρετικά ασφαλιζόμενος.Αν δηλαδή εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα απασχόλησης, τότε οπωσδήποτε υποχρεούται να εισφέρει στο ΤΚΑ για τον μισθό και τις αποδοχές που λαμβάνει”, δήλωσε ο κ.Θεοφάνους.

Το θέμα όμως, είναι για τους βουλευτές που ενώ πληρώνονται από το κράτος, δεν τους αποκόπτονται εισφορές για Κοινωνικές Ασφαλίσεις, διότι τα χρήματα που λαμβάνον μαζί με τα επιδόματα, δεν θεωρούνται μισθός.

“Εδώ και δεκαετίες με βάση γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα κρίθηκε ότι το ποσό που λαμβάνει ο βουλευτής δεν είναι ασφαλιστέα αποδοχή, αλλά αποζημίωση.Ως εκ τούτου, δεν υποχρεώνεται για αυτό το ποσό που παίρνει σαν βουλευτής να εισφέρει στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων”, συμπλήρωσε ο Δ/ντης Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Οι συντάξεις των βουλευτών πάντως έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και στα χρηματικά ποσά που λαμβάνουν.

Για μία θητεία ο βουλευτής λαμβάνει 1.352 ευρώ μηνιαίως και φιλοδώρημα 75.729 ευρώ , ενώ για δύο θητείες παίρνει 3.306 ευρώ μηνιαίως και φιλοδώρημα 185.115

Σύνταξη βουλευτή για μια θητεία
1.352 ΕΥΡΩ μηνιαίως και φιλοδώρημα 75.729 ΕΥΡΩ

Σύνταξη βουλευτή για δυο θητείες
3.306 ΕΥΡΩ μηνιαίως και φιλοδώρημα 185.115.  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας αρκετοί είναι οι βουλευτές που δεν βάζουν κοινωνικές ασφαλίσεις, κάποιοι έβαζαν την πρώτη πενταετία και κάποιοι σταμάτησαν.

Πηγή: SigmaLive