Η Επίτροπος ζητά κατάργηση κοινοταρχών

CEB1 21 Ειδήσεις, Τοπική Αυτοδιοίκηση
CEB1 1180 Ειδήσεις, Τοπική Αυτοδιοίκηση

Στην εισήγηση όπως επισπευσθεί η κατάργηση του θεσμού των ενοριακών κοινοταρχών και η ανάθεση σε άλλους φορείς όσων από τις υπηρεσίες που παρέχουν εξακολουθούν να είναι απαραίτητες, υποβάλλει σε έκθεσή της η επίτροπος Διοίκησης.

Αφορμή για την ετοιμασία της έκθεσης ήταν η υποβολή πέντε παραπόνων από πολίτες που χρειάστηκε να αποταθούν σε κοινοτάρχες, σε διάφορους δήμους. Όπως αναφέρεται, το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο κάτω από το οποίο λειτουργούν οι ενοριακοί κοινοτάρχες διαφάνηκε ότι εκτός από ανεπαρκές, κατοχυρώνει ένα θεσμό απρόσφορο και παρωχημένο, που δεν εξυπηρετεί το κοινό και έπρεπε ήδη να καταργηθεί.

Οι ενοριακοί κοινοτάρχες, σε αντίθεση με τους κοινοτάρχες και τα κοινοτικά συμβούλια των χωριών, δεν εκλέγονται αλλά ο διορισμός τους γίνεται απευθείας από τον υπουργό Εσωτερικών. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, για τον διορισμό φαίνεται ότι λαμβάνονται υπόψη μόνο οι προτάσεις-εισηγήσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων χωρίς να τηρείται διαδικασία υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους να διοριστούν ή να υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια που να διασφαλίζουν ότι προτείνονται ή και διορίζονται τα καταλληλότερα πρόσωπα κατόπιν αξιολόγησής τους, παρότι τα καθήκοντά τους συνδέονται με την εξυπηρέτηση του κοινού.

Αυτό το πλαίσιο, αναφέρει η επίτροπος, δημιουργεί διάφορα ερωτηματικά και κυρίως ενισχύει την εδραιωμένη γενικότερη πεποίθηση του κοινού για αδιαφανείς διαδικασίες και αποφάσεις.

Το Υπουργείο Εσωτερικών από το 2010 μελετούσε την κατάργηση του θεσμού, ωστόσο δεν επήλθε συμφωνία με την Ένωση Δήμων. Στα παράπονα που υποβλήθηκαν στην επίτροπο αναφέρεται ότι ορισμένοι εξ αυτών δεν έχουν γραφεία και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε καφενεία ή στο σπίτι τους, δεν υπάρχει τιμοκατάλογος για το πόσα πρέπει να χρεώνουν, ενώ ούτε και εκδίδουν απόδειξη προς το κοινό.

Σε μια περίπτωση γυναίκα αποτάθηκε σε ενοριακό κοινοτάρχη για σφράγιση των αντιγράφων πτυχίων της και της ζητήθηκαν 20 ευρώ. Όταν ρώτησε γιατί τόσα, ο οικείος κοινοτάρχης της είπε ότι άλλοι ιδιώτες παίρνουν €100. Σε άλλη περίπτωση κοινοτάρχης αρνήθηκε να πιστοποιήσει ότι η θανούσα μητέρα αιτητή κατείχε προ του θανάτου της ακίνητη περιουσία στην περιοχή όπου έχει αρμοδιότητα, με το δικαιολογητικό ότι δεν πρέπει να ασχολείται με τόσο σοβαρά ζητήματα.

Η επίτροπος επισημαίνει τέλος ότι τα ίδια καθήκοντα με τους ενοριακούς κοινοτάρχες μπορούν να τα εκτελούν και οι πιστοποιούντες υπάλληλοι.

Πηγή: Φιλελεύθερος