Όλο το ιστορικό της αεροπειρατείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας

CEB1 5 Αστυνομία, Ειδήσεις
Αίσιο τέλος είχε η αεροπειρατεία που εκδηλώθηκε από νωρίς το πρωί στο αεροδρόμιο Λάρνακας σε αεροσκάφος της Egyptair. Το Airbus A320 εκτελούσε εσωτερική πτήση στην Αίγυπτο και λίγο μετά τις 8:20 το πρωί εισήλθε στο FIR Λευκωσίας, ζητώντας να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας λόγω αεροπειρατείας.

CEB1 1489 Αστυνομία, Ειδήσεις

Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις των κυπριακών Αρχών, ο δράστης που, όπως υποστήριζε, ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά, άφησε ελεύθερους τους ομήρους που κρατούσε και λίγο μετά τις 14:35 κατέβηκε από το αεροπλάνο και παραδόθηκε στην Αστυνομία. Όπως αποδείχθηκε μετά τη σύλληψή του, τα υποτιθέμενα εκρηκτικά ήταν θήκες τηλεφώνων.

CEB19 Αστυνομία, Ειδήσεις

H ατάκα Αναστασιάδη για την αεροπειρατεία που προκάλεσε σχόλια



Ποικίλα σχόλια ακόμη και στα διεθνή Μέσα προκάλεσε μια ατάκα του Προέδρου Αναστασιάδη, σχετικά με την αεροπειρατεία που σημειώθηκε σε αεροπλάνο της EgyptAir σήμερα, στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων, μετά το πέρας της συνάντησής με τον Πρόεδρου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο θέμα της αεροπειρατείας και σε ερώτηση για το εάν το συμβάν έγινε για μια γυναίκα, χαριτολογώντας ο Πρόεδρος είπε, «Πάντα εμπλέκεται μια γυναίκα».

15:26 Τα συγχαρητήριά του σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για την εξέλιξη με τον τερματισμό της αεροπειρατείας και τη σύλληψη του δράστη, εκφράζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Στο twitter έγραψε συγκεκριμένα: “Συγχαρητήρια σε όλες τις υπηρεσίες, την αστυνομία και το ΥΠΕΞ, για τις συντονισμένες ενέργειες και τον τερματισμό της αεροπειρατείας”.

a2 1 Αστυνομία, Ειδήσεις

Η σέλφι του επιβάτη με τον αεροπειρατή στη Λάρνακα!

Μια φωτογραφία ενός επιβάτη να βγάζει… σέλφι με τον αεροπειρατή στη Λάρνακα δημοσιεύει η βρετανική Daily Mail. Ο επιβάτης φαίνεται μάλιστα να χαμογελά την ώρα που τραβά τη φωτογραφία του.

CEB18 1 Αστυνομία, Ειδήσεις

Σημειώνεται πως ο δράστης της αεροπειρατείας παραδόθηκε νωρίτερα σήμερα και, όπως έγινε τελικά γνωστό, τα «εκρηκτικά» που φερόταν να έχει γύρω από τη μέση του δεν ήταν τίποτα άλλο από καλύμματα φορητών τηλεφώνων.

a6 2 Αστυνομία, Ειδήσεις

15:15 Πυροτεχνουργοί της Αστυνομίας βρίσκονται αυτή την ώρα εντός του αεροσκάφους και προβαίνουν σε ελέγχους.

Στο μεταξύ τόσο στο αεροδρόμιο Λάρνακας όσο και στο αρχηγείο της ΜΜΑΔ στη Λευκωσία εξακολουθούν να λειτουργούν τα κέντρα συντονισμού κρίσεων. Στη Λευκωσία επικεφαλής είναι από την πρώτη στιγμή ο Αρχηγός της Αστυνομίας, ο οποίος τηρείται συνεχώς ενήμερος για τις εξελίξεις. Εκεί βρίσκονται ο υπαρχηγός της Αστυνομίας και ο βοηθός αρχηγός επιχειρήσεων.

15:05 Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται στο αεροδρόμιο Λάρνακας αεροσκάφος από την Αίγυπτο για να παραλάβει του επιβάτες και το πλήρωμα της πτήσης MSR 181 της Egyptair.

14:45 Ο αεροπειρατής κατέβηκε από το αεροσκάφος τελευταίος και προχώρησε προς το μεγάλο υπόστεγο που βρίσκεται στο αεροδρόμιο. Τεθωρακισμένο της Αστυνομίας τον πλησίασε και τότε ο αεροπειρατής υψώνοντας ψηλά τα χέρια παραδόθηκε στους αστυνομικούς, αφού πέταξε από πάνω του κάποια αντικείμενα, τα οποία παραλήφθηκαν από την Αστυνομία και εξετάζονται. Άνδρες του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού τον κύκλωσαν και τον έβαλαν σε όχημα απομακρύνοντάς τον από τη σκηνή.

14:44 Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε τη σύλληψη του αεροπεορατή.

a2 1 Αστυνομία, Ειδήσεις

14:40 Η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ενός ατόμου. Ενδέχεται να πρόκειται για τον αεροπειρατή.

14:37 Κατέβηκαν όλοι οι επιβαίνοντες του αεροσκάφους. Αστυνομικοί έτρεξαν αμέσως και τους παρέλαβαν. Ο αεροπειρατής φέρεται να είναι ακόμα μέσα στο αεροπλάνο.

a7 1 Αστυνομία, Ειδήσεις

14:24 Σύμφωνα με εικόνες τηλεοπτικών μέσων ένας από τους επιβαίνοντες πήδηξε από παράθυρο του πιλοτηρίου. Δευτερόλεπτα πριν τρεία πρόσωπα βγήκαν από την πόρτα και κατέβηκαν τη σκάλα. Αμέσως αστυνομικοί έτρεξαν και τους παρέλαβαν.

14:23 Ένας από τους επιβαίνοντες στο αεροσκάφος πήδηξε από παράθυρο του πιλοτηρίου.

a3 1 Αστυνομία, Ειδήσεις

14:17 Η Υπουργική Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων ενεργοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή για τη διαχείριση της αεροπειρατείας στη πτήση MSR 181 από την Αλεξάνδρεια προς το Κάιρο (εσωτερική πτήση) στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Η κατάσταση έχει ως εξής στις 14:00 μμ:

– Δεν πρόκειται περί τρομοκρατίας. Πρόκειται περί ατομικής ενέργειας προσώπου ασταθούς ψυχολογικής κατάστασης.
– Παρόλα ταύτα, οι Αρχές της Δημοκρατίας λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τις ενέργειες του αεροπειρατή με γνώμονα τη διάσωση όλων των επιβατών και του πληρώματος. Στο αεροπλάνο παραμένουν 3 επιβάτες και 5 μέλη του πληρώματος. Όλοι οι υπόλοιποι έχουν αφεθεί ελεύθεροι.
– Ειδική ομάδα της Αστυνομίας, εκπαιδευμένη στις διαπραγματεύσεις, διαπραγματεύεται με τον αεροπειρατή με σκοπό να πεισθεί να παραδοθεί
– Οι Αρχές έχουν ήδη παράσχει την απαιτούμενη φροντίδα στους απελευθερωθέντες επιβάτες και ήδη υπάρχει επικοινωνία με τις αρμόδιες προξενικές αρχές τρίτων χωρών
– Επισημαίνεται ότι παρά τις πληροφορίες που προέρχονται από ΜΜΕ, δεν έχουν εκκενωθεί εγκαταστάσεις εντός η πλησίον του αεροδρομίου.

a5 1 Αστυνομία, Ειδήσεις

14:12 «Πρόσωπο ασταθούς κατάστασης» ο αεροπειρατής, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο Γ.Δ του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Ζήνων, Ανέφερε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της Αστυνομίας, τονίζοντας ότι τα κίνητρα του δράστη δεν έχουν ακόμα ξεκαθαριστεί.

Είπε οτι επίσημες ανακοινώσεις θα υπάρξουν μετά τη λήξη της κατάστασης.

14:08 Προσγειώθηκαν και οι οκτώ πτήσεις στο Διεθνή Αερολιμένα Πάφου, που επρόκειτο να αφιχθούν στο αεροδρόμιο Λάρνακας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Hermes Airport, Κύπρο Χατζηαθανασίου, ο οποίος ανέφερε πως η μία πτήση είχε αναχωρήσει από Μόναχο, άλλη πτήση της Aegean Airlines αναχώρησε από την Αθήνα και αντί για Λάρνακα προσγειώθηκε στην Πάφο.

13:55 Μόνο περιπολικά και αστυνομικοί κυκλοφορούν πλέον στην περιοχή Μακένζι, η οποία έχει εκκενωθεί.

13:50 Στο αεροδρόμιο βρίσκεται και δίνει κατάθεση η Κύπρια, πρώην σύζυγος του αεροπειρατή αραβικής καταγωγής, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση των ΜΜΕ από την Αστυνομία.

Ο αεροπειρατής έδωσε επιστολή στα αραβικά, η οποία μεταφράζεται.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στο αεροσκάφος παραμένουν 3 επιβάτες και 4 μέλη του πληρώματος ενώ οι υπόλοιποι επιβάτες μεταφέρθηκαν στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας. Συνολικά στο αεροσκάφος επέβαιναν 56 επιβάτες και 16μελές πλήρωμα καθώς και ένας air marshall.

13:44 Αλλάζουν συνεχώς τα δεδομένα. Νεότερες πληροφορίες κάνουν τώρα λόγο για ύπαρξη πέραν του ενός αεροπειρατή.

13:34 Η Αστυνομία προχωρά στην εκκένωση εστιατορίων και υποστατικών στην περιοχή Μακένζι σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από το αεροδρόμιο.

13:30 Η Αστυνομία απομάκρυνε ακόμα περισσότερο τους δημοσιογράφους και τα τηλεοπτικά συνεργεία από το χώρο. Τους ζήτησε να μετακινηθούν ακόμα 500 μέτρα πιο μακριά.

13:14 Δύο C-130 της αιγυπτιακής Πολεμικής Αεροπορίας, αναχώρησαν από την Αίγυπτο με προορισμό την Κύπρο. Αναμένεται να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο Πάφου για να παραλάβουν τους επιβάτες της πτήσης MS181 της Egyptair.

13:05 Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο αεροσκάφος κρατούνται ακόιμα ως όμηροι πέντε μέλη του πληρώματος (εκ των οποίων και ο κυβερνήτης) και δύο Βρετανοί επιβάτες.

13:02 Στο μεταξύ, στο αεροδρόμιο Λάρνακας οι Αρχές συνεχίζουν να μεταφράζουν την επιστολή που έριξε ο αεροπειρατής για να δουν περί τίνος πρόκειται. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τετρασέλιδη επιστολή.

13:00 Οι αποσκευές των επιβατών που απελευθερώθηκαν ελέγχονται από πυροτεχνουργούς της Αστυνομίας. Στο αεροσκάφος επέβαιναν επιβάτες διαφόρων υπηκοοτήτων, μεταξύ αυτών, Ισραηλινοί, Βρετανοί, Ολλανδοί και Αμερικάνοι, καθώς και δεκαεξαμελές πλήρωμα.

12:57 Οι αιγυπτιακές Αρχές ξεκαθαρίζουν ότι ο αεροπειρατής είναι αιγυπτιακής υπηκοότητας και το όνομά του είναι Σαϊφ Ελ Ντι Μουσταφά. Πρόκειται για αντιπολιτευόμενο της κυβέρνησης Ελ Σίσι και σύμφωνα με πληροφορίες είναι πρώην στέλεχος του αιγυπτιακού στρατού.

12:53 Σε πολιτικά κίνητρα φαίνεται να οφείλεται η αεροπειρατεία στο Airbus A320 της Egyptair

12:49 Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αεροπειρατής φέρεται να είναι πρώην μέλος των δυνάμεων ασφαλείας της Αιγύπτου. Στα αιτήματα που έχει θέσει είναι και η αποφυλάκιση ατόμων απο αιγυπτιακές φυλακές, κυρίως γυναικών. Ζητά να μιλήσει με εκπρόσωπο της ΕΕ, ενώ οι αιγυπτιακές Αρχές δεν συζητούν θέμα αποφυλάκισης ατόμων από τις φυλακές.

12:39 Ο Αιγύπτιος υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας ανέφερε πριν από λίγο ότι στο αεροσκάφος υπάρχουν ακόμα επτά όμηροι. Η Αίγυπτος στέλνει άλλο αεροσκάφος για να παραλάβει τους απελευθερωθέντες επιβάτες

12:36 Σύγχυση και για την ταυτότητα του αεροπειρατή, καθώς αιγυπτιακά ΜΜΕ αναφέρουν πως πρόκειται για τον Σεϊφεντίν Μουσταφά, καθηγητή πανεπιστημίου στο Κάιρο. Ωστόσο άλλα διεθνή ΜΜΕ όπως το CNN αναφέρουν ότι το όνομά του είναι Ιμπραήμ Ζαμάχα.

Ωστόσο, ο καθηγητής Κτηνιατρικής δρ. Ιμπραήμ Ζαμάχα, ο οποίος φερόταν να είναι ο αεροπειρατής, μιλώντας στο αραβικό BBC, διέψευσε ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με την αεροπειρατεία και σημείωσε ότι είναι απλά επιβάτης. Όπως είπε, οι επιβάτες αρχικά δεν κατάλαβαν την αεροπειρατεία, το πλήρωμα πήρε τα διαβατήριά τους και παρατήρησαν ότι το αεροπλάνο κινούνταν ανοδικά αντί να αρχίσει η κάθοδος προς το Κάιρο. Τότε τους ανακοινώθηκε ότι κατευθύνονται στην Κύπρο.

12:31 Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αεροπειρατής που είναι ηλικίας 59 ετών, διέμενε στην Κύπρο μέχρι το 1994.

12:23 Σύμφωνα με αξιωματούχους της αιγυπτιακής πρεσβείας στη Λευκωσία, ο αεροπειρατής είναι ζωσμένος με εκρηκτικά.

12:19 Η Αστυνομία ζήτησε από τα ξένα ΜΜΕ να σταματήσουν τη ζωντανή μετάδοση εικόνων από το αεροδρόμιο Λάρνακας.

12:16 Η Αστυνομία επιβεβαιώνει την ύπαρξη επιστολής από μέρους του αεροπειρατή, ωστόσο, δεν επιβεβαιώνει ούτε την ταυτότητά του ούτε τα τυχόν αιτήματα που έχει θέσει. Αυτή την ώρα η επιστολή που είναι γραμμένη στα αραβικά, μεταφράζεται.

12:15 Σύγχυση σχετικά με το πόσα άτομα επέβαιναν τελικά στο Airbus της Egyptair. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές αυτή την ώρα στο αεροσκάφος ο αεροπειρατής κρατά ομήρους συνολικά 19 άτομα. Η καταμέτρηση των επιβαινόντων που απελευθερώθηκαν έδειξε ότι εκτός αεροσκάφους βρίσκονται 54 άτομα. Η ίδια η εταιρεία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι στην πτήση MS181 επέβαιναν 55 επιβάτες, επταμελές πλήρωμα, ένας φρουρός ασφαλείας της Egyptair και ακόμα οκτώ μέλη πληρώματος επιπλέον.

11:59 Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου και ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας βρίσκονται στο κέντρο διαχείρισης κρίσεων του αιγυπτιακού Υπουργείου και ενημερώνονται για τις εξελίξεις σχετικά με την κατάσταση αεροσκάφους της Egypt Air στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Η Egyptair έδωσε στη δημοσιότητα τηλεφωνικούς αριθμούς χωρίς χρέωση για τις οικογένειες των επιβατών της πτήσης MS181

11:49 Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο γραφείου Τύπου της Hermes, Κύπρο Χατζηαθανασίου, στο αεροδρόμιο Πάφου έχουν φθάσει τρεις από τις πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες να αφιχθούν στον αερολιμένα Λάρνακας. Ο κ. Χατζηαθανασίου ανέφερε πως εντός της ημέρας αναμένονται άλλες τέσσερις πτήσεις.
Εξάλλου, σε μεταγενέστερο στάδιο, όπως είπε, αν δεν ανοίξει το αεροδρόμιο Λάρνακας, τότε κάποιες πτήσεις που θα αναχωρούσαν από τη Λάρνακα θα διευθετηθεί να αναχωρήσουν από το αεροδρόμιο της Πάφου.

11:40 Ο Μουσταφά Μπάρκι, βουλευτής του αιγυπτιακού Κοινοβουλίου ανέφερε στη βρετανική εφημερίδα «Independent» ότι ο αεροπειρατής Ιμπραήμ Ζαμάχα είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ατλάντα των ΗΠΑ.

11:36 «Αναφορικά με την κατάσταση που εξελίσσεται σχετικά με την πτήση MSR 181 της EgyptAir στην οποία εκδηλώθηκε αεροπειρατεία και το αεροσκάφος άλλαξε πορεία και προσγειώθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Λάρνακας, οι αρμόδιοι σχεδιασμοί διαχείρισης κρίσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας εφαρμόστηκαν από την αρχή του συμβάντος» αναφέρεται σε ανακοίνωση υου Υπουργείου Εξωτερικών.

Προστίθεται πως Υπουργική Επιτροπή χειρίζεται την κατάσταση στο Εθνικό Κέντρο Κρίσεων, που βρίσκεται στο Υπουργείο Εξωτερικών. Έχει επίσης εγκαθιδρυθεί άμεση επικοινωνία μεταξύ του Κέντρου και των Αιγυπτιακών Αρχών.

11:33 Η Κύπρια πρώην σύζυγος του αεροπειρατή είναι 51 ετών και μητέρα πέντε παιδιών ηλικίας από 20 μέχρι 31 ετών.

11:31 Νέες πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός του αεροσκάφους παραμένουν εκτός από τον αεροπειρατή, δύο μέλη του πληρώματος (ένας εκ των οποίων είναι ο κυβερνήτης) και οι πέντε Ευρωπαίοι επιβάτες. Τα υπόλοιπα πέντε μέλη του πληρώματος κατάβηκαν μαζί με τους υπόλοιπους επιβάτες. Η αποβίβαση έγινε γύρω στις 11:20.

11:18 Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επίσημη επιβεβαίωση για τα κίνητρα του αεροπειρατή που κατέλαβε την πτήση MS181 της Egyptair, η οποία προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, ούτε και κατά πόσον αυτός είναι ζωσμένος με εκρηκτικά, ενώ την ίδια ώρα οι κυπριακές αρχές διαβεβαιώνουν ότι λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα.

Σε δηλώσεις του ο ΓΔ του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Ζήνων είπε πως έχει επιτραπεί η έξοδος από το αεροσκάφος σε γύρω στα 50-57 πρόσωπα και «προσπαθούμε να εγκαθιδρύσουμε επαφή με το πρόσωπο που διενήργησε την αεροπειρατεία». Επικαλούμενος πληροφορίες, ο ΓΔ του ΥΠΕΞ είπε ότι στο αεροσκάφος βρίσκονται ακόμα γύρω στα 15-20 άτομα, «αλλά δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω» πρόσθεσε.

11:17 Αιγυπτιακά μέσα δημοσιεύουν φωτογραφία του δράστη της αεροπειρατείας.

11:16 Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώην σύζυγος του αεροπειρατή αναμένεται συνοδεία αστυνομικών να βρεθεί στο αεροδρόμιο.

11:14 Πολύ διακριτική η παρουσία της Αστυνομίας.

11:12 Μεταξύ των επιβατών που ο αεροπειρατής απελευθέρωσε είναι και δύο Μητροπολήτες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Πρόκειται για τους μητροπολίτες Ιωαννουπόλεως, Δαμασκηνός και Μιτρίας Νικόδημος.

11:10 Η Αστυνομία προ λίγων λεπτών αποκάκρυνε κατά πενήντα μέτρα τους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

11:09 Στο μεταξύ, λοι οι επιβάτες της πτήσης των Αιγυπτιακών Αερογραμμών μεταφέρονται στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας.

11:08 Ο αεροπειρατής συνομιλεί με τον Πύργο Ελέγχου του αεροδρομίου, ο οποίος στη συνέχεια επικοινωνεί με το Κέντρο Κρίσεων.

11:07 Δεν έχει να κάνει με τρομοκρατία η αεροπειρατεία στο αεροσκάφος της Egyptair, ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

11:05 «Εύχομαι οι εμπλεκόμενοι να βιώσουν τον αποτελεσματικό και επαγγελματικό τρόπο διαχείρισης της κατάστασης», ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

10:49 Δράστης της αεροπειρατείας είναι Ιμπραήμ Ζαμάχα, ο οποίος φέρεται να είναι Αιγύπτιος.

10:46 Πριν από λίγα λεπτά ο αεροπειρατής έριξε από το αεροπλάνο επιστολή, ζητώντας από την Αστυνομία να την παραδώσει στην πρώην σύζυγό του, η οποία είναι Κύπρια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώην σύζυγός του μεταφέρεται αυτή την ώρα στο αεροδρόμιο.

10:41 Η Hermes Airports προβαίνει σε διευθετήσεις ώστε οι προγραμματισμένες πτήσεις που ήταν να αφιχθούν στο αεροδρόμιο Λάρνακας να μεταφερθούν στο αεροδρόμιο της Πάφου.

Σύμφωνα με την Hermes, σε μεταγενέστερο στάδιο και αν δεν διευθετηθεί το ζήτημα και δεν ανοίξει το αεροδρόμιο της Λάρνακας, τότε κάποιες πτήσεις που θα αναχωρούσαν από τη Λάρνακα θα διευθετηθούν να αναχωρήσουν από το αεροδρόμιο της Πάφου.

10:40 Έτοιμη να εκκενώσει το αεροδρόμιο η Πολιτική Άμυνα. Ο αναπληρωτής διοικητής της Πολιτικής Άμυνας, Λουκάς Χατζημιχαήλ δήλωσε πριν από λίγο στο philenews ότι τα άτομα που έχουν κατέβει από το αεροσκάφος βρίσκονται υπό την ευθύνη των Hermes Airports και αναμένεται ότι θα μεταβούν στον προορισμό τους αργότερα και ανάλογα με την έκβαση της αεροπειρατείας.

«Η Πολιτική Άμυνα είναι έτοιμη να στείλει δυνάμεις της για εκκένωση του αεροδρομίου εάν βεβαίως αυτό κριθεί απαραίτητο, όμως το ενδεχόμενο εκκένωσης του αεροδρομίου με τα δεδομένα αυτής της στιγμής είναι απομακρυσμένο» συμπλήρωσε.

10:33 Ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο αεροπειρατής φέρεται να ζήτησε ή πρόκειται να ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Κύπρο.

10:31 Σύμφωνα με πληροφορίες ο αεροπειρατής και είναι Λίβυος

10:29 Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι, είχε ο Πρόεδρος τη;ς Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασίαδης. Αυτό αναφέρει σε tweet ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

10:17 Για ερωτικούς λόγους φαίνεται ότι έγινε η αεροπειρατεία, καθώς ο αεροπειρατής ζητά να στείλει επιστολή σε Κύπρια.

10:15 Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι όμηροι παραμένουν τρεις Βρετανοί, ένας Ιταλός κι ένας Ιρλανδός όλοι επιβάτες της πήσης.

10:13 Οι επιβάτες επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο του αεροδρομίου και κατευθύνθηκαν προς το κυρίως κτίριο.

10:12 Στον χώρο που βρίσκεται σταθμευμένο το αεροσκάφος παραμένουν τα δύο πυροσβεστικά οχήματα, ενώ ο χώρος παραμένει αποκλεισμένος.

10:08 Σύμφωνα με πληροφορίες ελεύθεροι αφέθηκαν όλοι οι επιβάτες του αεροσκάφους, εκτός από πέντε μη αραβικής καταγωγής επιβάτες και το επταμελές πλήρωμα.

09:58 Για αεροπειρατή που είναι ζωσμένος με εκρητικά έκανε λόγο επιβάτης που κατέβηκε από το αεροπλάνο.

09:54 Άρχισε η αποβίβαση των επιβατών. Απελευθερώθηκαν περίπου 20 άτομα.

09:51 Αυτή την ώρα λεωφορείο βρίσκεται δίπλα από το αεροπλάνο.

09:49 Τρείς πτήσεις που κατευθύνονταν στο αεροδρόμιο Λάρνακας, πήραν οδηγίες πριν μερικά λεπτά να κατευθυνθούν στο αεροδρόμιο Πάφου. Πρόκειται για τις πτήσεις της Aegean από Αθήνα, πτήση της Germania από το Μόναχο και πτήση C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας από την Ελευσίνα.

09:44 Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Egyptair, στο αεροσκάφος βρίσκονται 55 επιβάτες και επταμελές πλήρωμα.

09:42 Γίνονται διευθετήσεις για να απελευθερωθούν τα γυναικόπαιδα.

09:40 Απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων που έχουν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας ζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αεροπειρατής

09:39 Κανονικά εκτελέιται η πτήση της Aegean από Αθήνα καθώς και πτήση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας προς τη Λάρνακα, Ωστόσο τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν από λεπτό προς λεπτό.

09:18 Έχουν συσταθεί δύο κέντρα χειρισμού κρίσεως απο την Αστυνομία, ένα στο αεροδρόμιο Λάρνακας και ένα στη ΜΜΑΔ.

09:17 Η Αστυνομία τέθηκε σε ύψιστο συναγερμό και ήδη έχει συγκληθεί ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου. Ενήμερος για τις εξελίξεις είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο Πύργος Ελέγχου του Αεροδρομίου έδωσε την πληροφορία στις 8:30 στην Αστυνομία για αεροπλάνο προερχόμενο από την Αίγυπτο το οποίο βρισκόταν υπό αεροπειρατεία. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε γύρω στις 9 παρά δέκα στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου βρίσκεται ισχυρή αστυνομική δύναμη.

09:10 Να σημειωθεί ότι για την επόμενη μία περίπου ώρα δεν αναμένονται προσγειώσεις άλλων αεροσκαφών στο αεροδρόμιο Λάρνακας -στις 10:00 αναμένονται προσγειώσεις στρατιωτικού αεροσκάφους από την Ελευσίνα και πτήση της Aegean από την Αθήνα.

Η πτήση της Aegean για Θεσσαλονίκη που θα αναχωρούσε στις 08:35, όπως και της Wizz για Βουκουρέστι, βρίσκονται σε αναμονή.

09:04 Το αεροσκάφος Airbus A320-232 της Egyptair με αριθμό νηολογίου SU-GCB, απογειώθηκε στις 08:06 εκτελώντας την πτήση MSR 181, από το αεροδρόμιο «Μπρογκ Ελ Άραπ» της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου με προορισμό το διεθνές αεροδρόμιο του Καίρου όπου αναμενόταν να προσγειωθεί στις 09:07. Αντί αυτού το αεροσκάφος κατευθύνθηκε προς αεροδρόμιο Λάρνακας πετώντας σε σχετικά πολύ χαμηλό ύψος, όπου προσγειώθηκε γύρω στις 08:50.

09:02 Πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν αεροπειρατή, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει εκφράσει οποιοδήποτε αίτημα.

09:00 Αυτή την ώρα, το αεροπλάνο βρίσκεται στον ειδικό χώρο ασφάλειας στο παλιό αεροδρόμιο κοντά στο υπόστεγο των Κυπριακών Αερογραμμών δίπλα στους κλιβάνους (περιοχή Ακτής Μακένζυ).

Πηγές: Φιλελεύθερος/Newsbeast/USA Today/The Guardian
Φωτογραφίες: Γιάννης Νησιώτης, Ανδρέας Λαζάρου