Ο κόσμος καιγόταν και ο Συνεργατισμός σχεδίαζε μέγαρα

CEB1 5 Ειδήσεις
Λίγο πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση στην Κύπρο που παρέσυρε και τον Συνεργατισμό στα όρια της καταστροφής και σώθηκε με 1,5 δισ. ευρώ βοήθεια από το κράτος μέσω της Τρόικας, πολυτελή μέγαρα σχεδίαζαν και προωθούσαν οι επικεφαλής του.

CEB1 1901 Ειδήσεις

Παραόλο που το κίνημα είχε ως βασική αρχή τον ανθρωποκεντρικό του ρόλο και τότε ανήκε στον λαό, η ηγεσία του είχε μια τάση για επίδειξη, γεγονός που διαφαινόταν από τα σχέδια που είχαν οι τότε αξιωματούχοι του. Πιο συγκεκριμένα, επί διοίκησης Ερωτόκριτου Χλωρακιώτη στην Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα, σχεδιαζόταν μέγαρο πολυτελείας κόστους 27 εκατ. ευρώ, το οποίο θα στέγαζε τα κεντρικά γραφεία της διοίκησης της Τράπεζας.

Το 2012 η πρώην Επιτροπεία της Συνεργατικής Κεντρικής ανέθεσε σε αρχιτέκτονες τον σχεδιασμό του κτηρίου, ενώ έγκριση για την ανέγερσή του έδωσε και ο τότε Έφορος Κωνσταντίνος Λύρας. Το «παλάτι», που προοριζόταν για να στεγάσει τα κεντρικά γραφεία της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας, θα ανεγειρόταν απέναντι από την εκκλησία Αποστόλου Βαρνάβα στη λεωφόρο Αθαλάσσας στη Λευκωσία. Πλέον όμως θα αποτελεί μία κακή ανάμνηση στα χαρτιά, καθώς η νέα Επιτροπεία του τομέα αποφάσισε να ανακαλέσει την απόφαση και να τερματίσει κάθε σχετική διαδικασία. Μάλιστα, η νέα Επιτροπεία πασκίζει να βρει τρόπους να αξιοποιήσει τη γη που προοριζόταν για το συνεργατικό «μέγαρο», εμβαδού περίπου εφτά οικοπέδων (γύρω στις 11.000 τετραγωνικά μέτρα).

Εκπρόσωπος της Κεντρικής Συνεργατικής ανέφερε ότι για τα συγκεκριμένα οικόπεδα, τα οποία αποτελούν περιουσία του Συνεργατισμού, έχουν απομείνει μόνο οι μακέτες και οι πολεοδομικές άδειες. Οι αρμόδιοι του τομέα, ενώ προσανατολίζονταν στην πώληση των οικοπέδων, διαπίστωσαν ότι λόγω της κατάστασης στην αγορά των ακινήτων δεν θα ήταν δυνατό να πραγματοποιηθεί μια πράξη τέτοιου μεγέθους. Ως εκ τούτου, ψάχνουν άλλους τρόπους αξιοποίησής τους και μια από τις επιλογές που μπαίνει στο τραπέζι είναι η ενοικίαση των οικοπέδων για να χρησιμοποιηθούν ως χώροι στάθμευσης.

Η τότε διοίκηση του Συνεργατισμού, με επικεφαλής τον κ. Χλωρακιώτη, σκόπευε να δημιουργήσει ένα μέγαρο με χλιδή που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί κτήρια του εξωτερικού. Όπως μαρτυρούν τα αρχιτεκτονικά σχέδια, τα οποία έμειναν στα συρτάρια, το κτήριο θα διέθετε εκτός από γραφεία, συνεδριακό κέντρο, καφετερίες και πράσινους κήπους για να δημιουργούν ένα ευχάριστο περιβάλλον στους εργαζομένους του, αλλά και στους πελάτες. Όσον αφορά το εξωτερικό του περίβλημα θα αποτελείτο από οριζόντιες λωρίδες μαρμάρου, οι οποίες θα λειτουργούσαν ως περσίδες για να εμποδίζουν την απευθείας ακτινοβολία στο εσωτερικό των γραφείων. Παράλληλα, οι οριζόντιες λωρίδες μαρμάρου θα επέτρεπαν στους εργαζόμενους να βλέπουν έξω, ενώ μέρος της στέγης του χαμηλότερου όγκου του κτηρίου, που θα φιλοξενούσε το κατάστημα της Τράπεζας, θα φυτευόταν με πράσινο.

Αυτοκίνητο €100 χιλ.



Απλώς να θυμίσουμε ότι η πολυτέλεια δεν περιοριζόταν στα κτήρια. Για τον τέως διευθυντή της Κεντρικής Συνεργατικής είχε αγοραστεί πολυτέλες αυτοκίνητο αξίας πέραν των 100 χιλ. ευρώ, το οποίο στο τέλος πωλήθηκε ως μεταχειρισμένο γύρω στις €25 χιλιάδες.

Κτήριο €14,5 εκατ.



Στο μεταξύ, η Τράπεζα προχώρησε στην ολοκλήρωση κτηρίου το οποίο θα στεγάσει τη θυγατρική της, Συνεργατική Εταιρεία Μηχανογράφησης (ΣΕΜ). Το κτήριο βρίσκεται στην τελική φάση και οι 130 εργαζόμενοι της ΣΕΜ υπολογίζεται να μπουν μέσα σε 12 μήνες. Το εν λόγω κτήριο, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας, κόστισε €14,5 εκατ. και η αρμόδια Επιτροπή του Συνεργατισμού έκρινε ότι το κίνημα το χρειάζεται προκειμένου να καλυφθεί η επιχειρησιακή του δομή. Η Επιτροπή έθεσε επίσης ζητήματα που αφορούν ασφάλεια του προσωπικού της ΣΕΜ, καθώς εδώ και πολλά χρόνια στεγάζεται σε λυόμενες εγκαταστάσεις στην οροφή των κεντρικών γραφείων διοίκησης της Τράπεζας. Η απόφαση για την ανέγερση του συγκεκριμένου κτηρίου είχε παρθεί εδώ και πολλά χρόνια επί διοίκησης Ερωτόκριτου Χλωρακιώτη, ωστόσο, λίγο πριν αναλάβει η νυν Επιτροπεία είχε μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του. Ως εκ τούτου, η νυν Επιτροπεία είχε κληθεί να αποφασίσει κατά πόσο θα προχωρήσει με τη δεύτερη φάση ανέγερσης του κτηρίου. Με δεδομένο, υποστηρίζεται, ότι διαπιστώθηκε η ανάγκη να στεγαστεί το προσωπικό της ΣΕΜ και να εγκατασταθούν οι διακομιστές μηχανογράφησης του τομέα σε ασφαλή χώρο, άναψε το πράσινο φως. Από πλευράς Συνεργατισμού, αναφέρεται, κρίθηκε ότι το κτήριο είναι αναγκαίο για την απρόσκοπτη λειτουργία του κινήματος, ενώ τέθηκε θέμα και για συμβατική υποχρέωση του Συνεργατισμού. Παράλληλα, όπως μας λέχθηκε από εκπρόσωπο του τομέα, μέσω της ανέγερσης του κτηρίου δημιουργείται αξία στον Συνεργατισμό, καθώς λόγω του μεγέθους του θα μπορεί να φιλοξενήσει και διακομιστές άλλων χωρών με το αζημίωτο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε καλυφθεί το ποσό των €7 εκατ. για την πρώτη φάση της ανέγερσης του κτηρίου, οπότε η νέα Επιτροπεία θα κληθεί να καταβάλει το υπόλοιπο. Το κονδύλι θα καλυφθεί από την ΣΕΜ της οποίας οι λογαριασμοί είναι ενοποιημένοι με την Τράπεζα ως θυγατρική της.

Σκάνδαλα και κακοδιαχείριση



Κι όλα αυτά την ίδια ώρα που η κακοδιαχείριση στον οργανισμό έδινε και έπαιρνε και ο έλεγχος ήταν ελλειμματικός, όπως καταδεικνύουν τα σκάνδαλα που βγήκαν και εξακολουθούν να βγαίνουν στο φως και αφορούν μεταξύ άλλων υποθέσεις χορήγησης δανείων με ευνοϊκούς όρους και χωρίς τις αναγκαίες εξασφαλίσεις. Με βάση τα όσα ακολούθησαν στον τομέα και την ανάγκη του για ανακεφαλαιοποίηση με κρατικούς πόρους, τη συγκεκριμένη περίοδο η οικονομική κρίση είχε ήδη αρχίσει να δείχνει τα δόντια της στον Συνεργατισμό.

Πηγή: Φιλελεύθερος