“Ξεγελάστηκε το Παραλίμνι και η Αγία Νάπα”

a 137 Βουλή των Αντιπροσώπων, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 137 Βουλή των Αντιπροσώπων, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Το ενδεχόμενο να έχουν ξεγελαστεί οι Δήμοι Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου όσον αφορά την κήρυξή τους σε Αστικά Κέντρα εκφράστηκε χθες κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων.

Η συζήτηση έγινε με επίκεντρο τα αντισταθμιστικά μέτρα που ζητά ο Δήμος Δρομολαξιάς-Μενεού για τη λειτουργία και χρήση γης από το Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας αλλά και τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα τα οποία στερείται επειδή δε θεωρείται αστικό κέντρο.

Ο κ. Κώστας Ιακώβου, εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης, ανέφερε ότι στα σχέδια ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, που θα προκηρυχθούν θα υπάρχει δυσκολία για τους πρόσφυγες να επωφεληθούν επειδή απαιτούνται τίτλοι ιδιοκτησίας. Είπε ακόμα πως τα προγράμματα θα καλύπτουν μέχρι και το 50% του κόστους.

Αναφέρθηκε επίσης, σε πολιτική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου το 2014 σύμφωνα με την οποία, το Παραλίμνι και η Αγία Νάπα θεωρούνται τα αστικά κέντρα της επαρχίας Αμμοχώστου.

Ωστόσο, όπως είπε, τα αστικά κέντρα καθορίζονται στη βάση κριτηρίων από την πολεοδομία τα οποία δεν έχουν διαφοροποιηθεί με αποτέλεσμα στην πράξη να μην είναι αστικά κέντρα και να μην μπορούν να επωφεληθούν ευρωπαϊκών χορηγιών

Εξήγησε ότι έγινε εισήγηση προς τους δύο δήμους να εκτελούν τα έργα όπως προβλέπουν τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα ώστε να διατηρηθεί το ενδεχόμενο να διεκδικηθούν κονδύλια.

Η πρόεδρος της επιτροπής Σκεύη Κουκουμά, δήλωσε ότι καλώς έχει ληφθεί πολιτική απόφαση να κηρυχθούν αστικά κέντρα το Παραλίμνι και η Αγία Νάπα, ωστόσο σημείωσε ότι οι δύο δήμοι έχουν ξεγελαστεί και πως η απόφαση έχει μείνει στα χαρτιά.

Εκ μέρους του Τμήματος Πολεοδομίας η κ. Κατερίνα Αντωνίου ανέφερε ότι κάθε χρόνο θα περιλαμβάνεται στον Προϋπολογισμό κονδύλι περίπου €100.000 με σκοπό να υλοποιηθούν έργα υποδομής.

SotiraNews