Ο Νίκος Αναστασιάδης στη Σωτήρα για την παρουσίαση της Αγροτικής του Πολιτικής

Ο αγροτικός τομέας αποτελεί τη βάση της πραγματικής οικονομίας και μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία επανεκκίνησης της οικονομίας και αναβίωσης της υπαίθρου μας, δήλωσε σε συγκέντρωση στη Σωτήρα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος σημείωσε ότι ο αγροτικός τομέας διέρχεται μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι ως αποτέλεσμα, το αγροτικό εισόδημα βρίσκεται συχνά κάτω από το όριο της φτώχειας και δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει τους αγρότες, «με σχεδιασμό, την ανάλογη στήριξη αλλά και τις αναγκαίες τομές που θα αποκαθιστούν την χαμένη περηφάνια και αξιοπρέπεια του αγρότη θα εξασφαλίσουμε την παραμονή των αγροτών στο επάγγελμα».

Όπως είπε, πρώτη προτεραιότητα θα είναι μεταξύ άλλων η εκπόνηση ενός νέου εθνικού στρατηγικού σχεδίου με ορίζοντα το 2020, που θα έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τομέα και θα μετατρέπει τις αδυναμίες σε ευκαιρίες.

Ανέφερε επίσης ότι η συζήτηση για το μέλλον της γεωργίας στην Κύπρο είναι άμεσα συνδεδεμένη με το πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ε.Ε, μετά το 2013 και πρόσθεσε ότι «δική μας θέση μας είναι όπως ο προϋπολογισμός για την Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2013 να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα όπως και την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, τόσο για τον πρώτο πυλώνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) – τις άμεσες πληρωμές, οργάνωση αγορών – όσο και για τον δεύτερο πυλώνα, την αγροτική ανάπτυξη».

Έκανε επίσης αναφορά και στην ανεργία των νέων εξηγώντας ότι αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί και από τον πρωτογενή τομέα. Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε και κάποια άλλα μέτρα για προώθησης της απασχόλησης όπως η εντατικοποίηση της πολιτικής παραχώρησης κρατικής αγροτικής γης σε κατά κύριο επάγγελμα νέους και νεοεισερχόμενους αγρότες και η παραχώρηση φορολογικών κινήτρων που θα προωθούν τη δραστηριοποίηση και την εγκατάσταση νέων γεωργών σε αγροτικές περιοχές.

Επίσης, άλλα μέτρα, κατά τον κ. Αναστασιάδη, είναι η δημιουργία εξειδικευμένων προγραμμάτων στήριξης όπως η παροχή ισχυρών κινήτρων σε νέους αγρότες ή κτηνοτρόφους που, είτε επιθυμούν να αναλάβουν εκμετάλλευση άλλου, όταν αυτή χηρεύει, είτε διαθέτουν δικές τους εκμεταλλεύσεις, τις οποίες τις έχουν αφήσει ανεκμετάλλευτες και επιθυμούν πλέον να τις εκμεταλλευτούν και η βελτίωση και απλοποίηση του πλαισίου εισόδου εργοδότησης αλλοδαπών εργατών για αγροτικές εργασίες και η μείωση του διοικητικού κόστους των συμβάσεων και των συμβολαίων.

«Ειδικότερα για τους νέους αγρότες θεωρούμε σημαντική την κατά προτεραιότητα χρηματοδότηση τους μέσα από τα διάφορα μέτρα του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, προωθώντας ταυτόχρονα πρόσθετα μέτρα-κίνητρα για ενθάρρυνση ικανών νέων γεωργών στο γεωργικό επάγγελμα και συμπληρωματική τους κατάρτιση μέσω ειδικά σχεδιασμένων προγραμμάτων», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος είπε επίσης ότι η Κύπρος χρειάζεται μια ολοκληρωμένη πολιτική στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, μια πολιτική που, μεταξύ άλλων, δεν θα αγνοεί τους ψαράδες και την αλιεία, που θα κατοχυρώνει τους επαγγελματίες ψαράδες και θα διασφαλίζει τις αλιευτικές περιοχές, μια πολιτική που θα θεωρεί το κυνήγι ως αναπόσπαστο μέρος της υπαίθρου, θα αποκαθιστά τους βιότοπους και θα σέβεται τη βιοποικιλότητα, που θα αντιμετωπίζει με ευαισθησία τους πρόσφυγες αγρότες, θα μεταχειρίζεται ίσα τους εγκλωβισμένους αγρότες μας και θα εκσυγχρονίζει το πλαίσιο παραχώρησης τουρκοκυπριακών κλήρων.

«Μια πολιτική που θα λαμβάνει υπόψη ότι βρισκόμαστε σε μια περιοχή που συχνά μαστίζεται από ανομβρία και θα διασφαλίζει ότι ο τόπος δεν θα ξεμείνει από νερό. Με τη δίκαιη και ισόρροπη διαχείριση των υδάτινων πόρων που στόχο θα έχει την συγκράτηση της τιμής του νερού, τη διεύρυνση του δικτύου ύδρευσης και την καλύτερη αξιοποίηση του ανακυκλωμένου νερού», είπε.

Κατέληξε λέγοντας ότι «αποτελεί δέσμευσή μας προς τον αγρότη και τον κάτοικο της υπαίθρου ότι θα δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα ούτως ώστε να μπορέσει να αποτελέσει παράγοντα επανασύστασης του κοινωνικού και οικονομικού ιστού της υπαίθρου».

Ροη Ειδησεων

«Πρόκληση» για το Υπ. Εσωτερικών η ημέρα των εκλογών – «Δεν θα υπάρξουν προβλήματα»

«Πρόκληση» για το Υπουργείο Εσωτερικών θα είναι η ημέρα των εκλογών για ανάδειξη μελών του…

13 Μαΐου, 2024

Θα ενημερώσει Γκουτέρες για τις επαφές της η Ολγκίν

Δεν θα σταματήσει να πιέζει για διάλογο μέχρι την τελευταία στιγμή, είπε τη Δευτέρα η…

13 Μαΐου, 2024

Επ. Αμμοχώστου: Καταζητούνται τρία πρόσωπα για υπόθεση κλοπής (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Η Αστυνομία ζητά πληροφορίες που μπορούν να βοηθήσουν στην αναγνώριση και τον εντοπισμό των τριών…

13 Μαΐου, 2024

Γυμνάσιο Ξυλοφάγου: Μαθητές δημιούργησαν «πράσινη αυλή» (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Τα παιδιά της Ειδικής Μονάδας με τη βοήθεια των καθηγητριών και των σχολικών συνοδών τους…

13 Μαΐου, 2024

Θετικά αποτελέσματα από τα μέτρα για μεταναστευτικό βλέπει ο ΥΠΕΣ

Θετικά αποτελέσματα έχουν επιφέρει τα μέτρα για το μεταναστευτικό, ανέφερε τη Δευτέρα ο Υπουργός Εσωτερικών,…

13 Μαΐου, 2024

ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Υπό οκταήμερη κράτηση δύο 23χρονοι για την επεισοδιακή ληστεία

Υπό οκταήμερη κράτηση οι δύο 23χρονοι για την υπόθεση απόπειρας ληστείας, κατοχής και μεταφοράς επιθετικών…

13 Μαΐου, 2024