Σε ελεύθερη πτώση οι Κυπριακές Αερογραμμές

Απόφαση για αναβολή για δυόμισι μήνες πήρε η εφαρμογή του σχεδίου Β, του κλεισίματος δηλαδή των Κυπριακών Αερογραμμών και της άμεσης επαναλειτουργίας τους, με μειωμένο προσωπικό και έξοδα, ελήφθη σε χθεσινή σύσκεψη, στην οποία πήραν μέρος οι υπουργοί Οικονομικών, Συγκοινωνιών και Εργασίας με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύσκεψη αποφάσισε να καταβληθεί προσπάθεια, ώστε να βρεθούν τρόποι για να εξασφαλιστούν χρήματα για να μπορέσει η εταιρεία να συνεχίσει τη λειτουργία της, μέχρι να ετοιμαστούν όλα για να γίνει ομαλή μετάβαση στο σχέδιο Β.

Στο μεταξύ, για να καλυφθούν τα τρέχοντα έξοδα των Κυπριακών Αερογραμμών, καύσιμα, μισθοί και άλλα, αποφασίσθηκε όπως επιδιωχθεί η πώληση ακινήτου, από την οποία αναμένεται να εισπραχθούν χρήματα που θα δώσουν, όμως, πολύ προσωρινή ανάσα στην εταιρεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν στη σύσκεψη, οι Κυπριακές Αερογραμμές χρειάζονται μέχρι το τέλος του χρόνου γύρω στα 10 εκατομμύρια, κεφάλαια τα οποία δεν μπορεί να πάρει η εταιρεία από το κράτος, αφού θα θεωρηθούν ως ενίσχυση, κάτι που απαγορεύεται όχι μόνον από την ΕΕ αλλά και από την Τρόικα.

Ενδιαφέρον από επενδυτή αποκλείεται, καθώς οποιοσδήποτε ενδιαφερθεί θα πρέπει να καταβάλει τα 100 περίπου εκατομμύρια, τα οποία παραχωρήθηκαν στην εταιρεία από το κράτος τα τελευταία δύο με τρία χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες για να βοηθηθούν οι Κυπριακές Αερογραμμές να συνεχίσουν τη λειτουργία τους μέχρι το τέλος του χρόνου, γίνονται σκέψεις για συνδρομή από πλευράς του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού.

Η συγκεκριμένη βοήθεια θα ληφθεί από το κονδύλι για τη διαφήμιση, το οποίο διαθέτει ο ΚΟΤ.

Εξάλλου, μειώνεται περαιτέρω και ο στόλος των Κυπριακών Αερογραμμών. Μέχρι το τέλος του μήνα θα αποδεσμευθούν άλλα δύο αεροσκάφη, αφού λήγει το συμβόλαιο για τη μίσθωσή τους, και δεν θα αντικατασταθούν.

Έτσι η εταιρεία θα μείνει με έξι αεροπλάνα από τα έντεκα με τα οποία εξυπηρετούσαν τα δρομολόγιά της μέχρι πρόσφατα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΣΥΝΥΚΑ, Βαγγέλης Μαππουρίδης, το προσωπικό αναμένει ενημέρωση από τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου εντός της ημέρας ή το αργότερο στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Ήδη υπήρξε μια πρώτη συνάντηση της νέας ηγεσίας της συντεχνίας με το διοικητικό συμβούλιο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει η νέα συνάντηση, αφού σ’ αυτήν θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις για το μέλλον όσων εργαζομένων παρέμειναν στις Κυπριακές Αερογραμμές.

Στόχος να παραμείνουν λιγότεροι απο 1050 εργαζόμενοι

Στο μεταξύ στη δεύτερη φάση της βρίσκεται η διαδικασία των πλεονασμών. Άλλα 220 άτομα πρόκειται να ειδοποιηθούν ότι αποχωρούν, από τα 490, που έχει αποφασισθεί ότι πρέπει να φύγουν από την εταιρεία, για σκοπούς μείωσης των εξόδων της και επιβίωσής της.

Ήδη μέχρι χθες είχαν πάρει επιστολές τριάντα εργαζόμενοι, ενώ οι υπόλοιποι 210 θα πάρουν τις επιστολές μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Κατά την πρώτη φάση είχαν φύγει από τις Κυπριακές Αερογραμμές 200 εργαζόμενοι. Από αυτούς μόνον οι 70 είχαν αποχωρήσει εθελοντικά. Οι υπόλοιποι είχαν φύγει με βάση το σχέδιο πλεονασμού.

Στόχος είναι να παραμείνουν στην εταιρεία λιγότεροι από τους 1050 υπαλλήλους, οι οποίοι εργάζονταν μέχρι τον περασμένο Μάιο.

Πηγή: SigmaLive

Ροη Ειδησεων

Εμπραχίμ Ραϊσί: Ζωντανός για μια ώρα μετά τη συντριβή

Μια θλιβερή λεπτομέρεια έγινε γνωστή τη Δευτέρα, λίγη ώρα μετα την επιβεβαίωση του θανάτου του…

20 Μαΐου, 2024

FliRT: Ανησυχία για παραλλαγές της Covid – Εξαπλώνονται σε ΗΠΑ-Βρετανία

Νέες παραλλαγές της Covid εξαπλώνονται ανά την υφήλιο, πυροδοτώντας ανησυχίες στους ειδικούς για αύξηση των…

20 Μαΐου, 2024

1ος Διεθνής αγώνας ανοικτής θάλασσας στον Πρωταρά: Συμμετείχαν κολυμβητές από 7 διαφορετικές χώρες (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο 1ος Protaras International Open-Water Marathon στον Πρωταρά την Κυριακή 19/05. Σε…

20 Μαΐου, 2024

Αντρέας Γεωργίου – Σιμώνη Χριστοδούλου: Στην Αγία Νάπα ο γάμος του ζευγαριού

Σε τροχιά γάμου βρίσκονται ο Αντρέας Γεωργίου και η σύντροφός του, Σιμώνη Χριστοδούλου αφού αμέσως…

20 Μαΐου, 2024

CNN: Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και ηγέτη Χαμάς ζητά ο Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν…

20 Μαΐου, 2024

ΞΥΛΟΦΑΓΟΥ: Θεατρική παράσταση για ενίσχυση της μετάβασης της μικρής Ελευθερίας στο εξωτερικό για μεταμόσχευση

Ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Ξυλοφάγου παρουσιάζει την θεατρική παράσταση Κόμης Δράκουλας την Κυριακή 26/05…

20 Μαΐου, 2024