Αρχίζει έρευνες το «Μπαρμπαρός» στον κόλπο Αμμοχώστο

a 28 Ειδήσεις, Ενέργεια, Κατεχόμενα, Κυπριακό, Τουρκία
a 212 Ειδήσεις, Ενέργεια, Κατεχόμενα, Κυπριακό, Τουρκία

Με «διακριτικές» προκλήσεις προχωρά η Τουρκία που με νέα παράνομη Οδηγία προς Ναυτιλλόμενους – NAVTEX – που εξέδωσε σήμερα από τον σταθμό Αντάλιας. Συγκεκριμένα, «δέσμευσε» περιοχή μεταξύ του Κόλπου της Αμμοχώστου και του Αποστόλου Αντρέα, για «σεισμογραφικές έρευνες» από το «Barbaros Hayrettin Pasa» που θα συνοδεύεται από το βοηθητικό πλοίο «M/V Bravo».

Σύμφωνα με την παράνομη ανακοίνωση, οι «σεισμογραφικές έρευνες» θα διαρκέσουν από αύριο μέχρι και τις 30 Ιουνίου.

Η περιοχή που το «Μπαρμπαρός» θα διεξαγάγει «σειμογραφικές έρευνες» σημειώνεται μελευκό χρώμα στον χάρτη.

Πρόκειται για περιοχή που δεν περιλαμβάνει ερευνητικά τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, εκτός των περιοχών που το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινούν νέες σεισμογραφικές έρευνες για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Προφανώς η αποστολή έχει πολιτικό χαρακτήρα και όχι τεχνικό, όπως και στις προηγούμενες αποστολές του «Barbaros Hayrettin Pasa».

Το σεισμογραφικό στάλθηκε εσπευσμένα από την Μαύρη Θάλασσα στην περιοχή μας την Κυριακή του Πάσχα και βρίσκεται δεμένο στο λιμάνι της Σινίφκης απέναντι απότις βόρειες ακτές της Κύπρου.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν περιλαμβάνεται στην ανακοίνωση το δεύτερο συνοδευτικό πλοίο -υπό σημαία Νορβηγίας- που συνοδεύει το τουρκικό σεισμογραφικό, στην δραστηριότητά του στην Μαύρη Θάλασσα τα τελευταία χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι το νορβηγικό σεισμογραφικό είχε αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ το 2014, όταν ασκήθηκαν νομικές πιέσεις για ποινικές διώξεις λόγω παράνομης δραστηριότητας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πηγή: Φιλελεύθερος