Τρία νομοσχέδια για την τοπική αυτοδιόκηση στο μικροσκόπιο της Επ. Εσωτερικών

Ξεκίνησε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών η συζήτηση των τριών νομοσχεδίων, που αφορούν στην αλλαγή του πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στο μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει η κατ` άρθρον συζήτηση των τριών νομοσχεδίων, με στόχο να εγκριθούν πριν τις βουλευτικές εκλογές.

Σε δηλώσεις του, μετά από την ολοκλήρωση της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, Γιάννος Λαμάρης, έκανε λόγο για μια μεταρρύθμιση στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία επιχειρείται εδώ και χρόνια και της οποίας δεν έγινε κατορθωτό να ολοκληρωθεί η συζήτηση της.

“Σήμερα ξεκινούμε μια νέα προσπάθεια στη βάση τριών νομοσχεδίων, που έχει καταθέσει η Κυβέρνηση και αναμένονται ασφαλώς και κανονισμοί, οι οποίοι θα ρυθμίζουν ανάλογα θέματα”, ανέφερε.

Όπως είπε, “μέσα από το διάλογο που υπήρξε υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις”, για να προσθέσει πως “η μορφή των αλλαγών που γίνονται αφορά στη συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών, στη δημιουργία επαρχιακών Συμβουλίων στα οποία θα μεταφερθούν μια σειρά αρμοδιότητες, οι οποίες σήμερα είναι σκόρπιες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως τα Συμβούλια Αποχέτευσης και τα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας και επιχειρείται σε αυτά τα συμπλέγματα να ενταχθούν και Ενιαίες Αρχές Αδειοδότησης”.

Ανέφερε ακόμα ότι το νομοσχέδιο θα ρυθμίζει τα τοπικά συμβούλια, τις τοπικές αρχές των Δήμων και κατ’ αναλογία θα ισχύουν τα ίδια και στις κοινότητες σε μια προσπάθεια σε ένα επόμενο στάδιο να υπάρξει συμπλεγματοποίηση Κοινοτήτων ή και Δήμων ή και τα δύο.

“Συμπλεγματοποίηση Δήμων και Κοινοτήτων”, πρόσθεσε, “έτσι που να υπάρξει και μια μεγαλύτερη οντότητα σε αυτές τις αρχές που σημαίνει και μείωση του αριθμού των τοπικών αρχών”.

Ερωτηθείς αν μιλάμε ουσιαστικά για κατάργηση Δήμων, ο κ. Λαμάρης είπε ότι “αν θα φτάσουμε στο σημείο να ενώσουμε Δήμους θα μιλούμε για κατάργηση κάποιων Δήμων και ενοποίηση τους με κάποιους άλλους”.

Πρόσθεσε πως “η προσπάθεια είναι να εγκριθούν τα τρία αυτά νομοσχέδια πριν τις βουλευτικές εκλογές και να δοθεί ένα μεταβατικό στάδιο, ώστε να ετοιμαστούν και οι κανονισμοί, να γίνει η ανάλογη προεργασία, να συσταθούν και κάποιες ειδικές επιτροπές”, σημειώνοντας ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν την κατ` άρθρον συζήτηση, κατά την οποία θα διαφανούν οι προσεγγίσεις και οι διαφορές που υπάρχουν.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αντρέας Κυπριανού, έκανε λόγο για ένα δύσκολο και πολύπλοκο νομοσχέδιο, για να προσθέσει πως υπάρχει μια κατ` αρχήν συμφωνία στις γενικές αρχές, ότι δηλαδή χρειάζεται κατ’ επειγόντως μεταρρύθμιση στην Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

“Μέσα από την κατ’ άρθρον συζήτηση η Βουλή θα εμβολιάσει αυτά τα νομοσχέδια, ούτως ώστε να καταφέρουμε να ψηφιστούν σε νόμο και να ξεκινήσει η μεταβατική περίοδο, ώστε να μπορέσουν αυτοί οι νόμοι να μπουν σε εφαρμογή”, είπε.

Επιπλέον, εξήγησε πως στόχος και σκοπός είναι η βιωσιμότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσα από οικονομίες κλίμακος και οι καλύτερες και απλουστευμένες διαδικασίες, που θα μειώσουν τη γραφειοκρατία και θα είναι πλέον στην υπηρεσία του πολίτη.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, είπε ότι απαιτείται μεταρρύθμιση “χθες” στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να λειτουργήσουν καλύτερα οι πιο δημοκρατικοί θεσμοί, να εφαρμοστεί η αρχή της επικουρικότητας, αλλά και για να είναι πιο οικονομική και σωστή η διαχείριση των θεμάτων του πολίτη, στο πλαίσιο της ΤΑ.

“Χαιρόμαστε”, είπε, “που υπάρχει κοινή θέση κυβέρνησης και Βουλής, για να τελειώσουμε αυτό το ζήτημα πριν από τις εκλογές. Υπάρχει ο χρόνος, υπάρχει η διάθεση να γίνει μια συμφωνημένη εργασία, που να μην αφήνει αδικημένους ούτε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ούτε τους εργαζόμενους, αλλά κυρίως τους πολίτες, τους κατοίκους στις πόλεις και στα χωριά”.

Ανέφερε ακόμα ότι το Κίνημά του θεωρεί ότι η συμπλεγματοποίηση των υπηρεσιών είναι υπό τις περιστάσεις η καλύτερη λύση, προσθέτοντας πως “δεν είναι καλή ιδέα να μπαίνει στο τραπέζι αυτή την ώρα προοπτική για κατάργηση δήμων ή κοινοτήτων”.

“Δεν βοηθά το διάλογο, δεν βοηθά την επίτευξη συναίνεσης. Εμείς θέλουμε να υπάρξει συναίνεση και συμφωνία της επόμενες εβδομάδες”, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024