Για διαρροές προς ΜΜΕ κατηγορεί την Ελεγκτική Υπηρεσία ο Σ.Χάσικος

CEB1 14 Ειδήσεις, Κυβέρνηση
Τη θέση ότι κάποιες πολύ πρόσφατες εκθέσεις/παρατηρήσεις του Γενικού Ελεγκτή, που αφορούν στη διαχείριση τ/κ περιουσιών καθώς και στην τροποποίηση σχεδίων ανάπτυξης «είναι φανερό ότι αυτή η πολύ συγκεκριμένη πληροφόρηση κάποιων ΜΜΕ αντλήθηκε από την Ελεγκτική Υπηρεσία», εκφράζει ο υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, προσθέτοντας πως πρέπει να αποφεύγεται η διαρροή καταγγελιών της Ελεγκτικής Υπηρεσίας προς αποτροπή διασυρμού και ενοχοποίησης προσώπων πριν την ενδελεχή διερεύνηση τους, «χωρίς βέβαια να αποκλείω το βάσιμο των καταγγελιών του Γενικού Ελεγκτή».

CEB1 1802 Ειδήσεις, Κυβέρνηση

Σε γραπτή δήλωση του ο Σ.Χάσικος, με αφορμή ερωτημάτων που τέθηκαν, χθες, από ΜΜΕ, στο Γραφείο Τύπου του υπουργού Εσωτερικών για το θέμα, σημειώνει ότι τις εν λόγω επιστολές/εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή το Υπουργείο τις παρέλαβε, την μια στις 19 Οκτωβρίου 2015 και την άλλη στις 14 Οκτωβρίου 2015 και λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας του Υπουργείου, μόλις προ διημέρου κατέστη δυνατό να λάβει γνώση ο υπουργός.

«Θα ήταν φοβερά επιπόλαιο εκ μέρους μου, λόγω του ότι εμπλέκονται επώνυμα πρόσωπα που θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι και “πολιτικά πρόσωπα” (όπως ο ίδιος ο Γενικός Ελεγκτής τα κατονομάζει) συμπεριλαμβανομένου και πρώην υπουργού, να εκθέσω δημόσια, ιδίως σε αυτό το στάδιο της διερεύνησης, τον οποιονδήποτε», αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών.

«Έδωσα οδηγίες να μελετηθούν ενδελεχώς οι καταγγελίες του Γενικού Ελεγκτή και να σχολιαστούν. Τα ευρήματα αυτού του ελέγχου, που γίνεται στη βάση των καταγγελιών της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, θα δοθούν στο Γενικό Ελεγκτή και μόνο. Ήταν και παραμένει άποψη μου, ότι πρέπει να αποφεύγεται η διαρροή καταγγελιών της Ελεγκτικής Υπηρεσίας προς αποτροπή διασυρμού και ενοχοποίησης προσώπων πριν την ενδελεχή διερεύνηση τους, χωρίς βέβαια να αποκλείω το βάσιμο των καταγγελιών του Γενικού Ελεγκτή», καταλήγει στην γραπτή δήλωση του ο κ. Χάσικος.

Άγνοια δηλώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία



Η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν έχει υπόψη της οποιαδήποτε διαρροή πληροφοριών απαντά με ανακοίνωση της στο Υπουργείο Εσωτερικών με αφορμή ερωτημάτων που τέθηκαν, χθες, από ΜΜΕ, στο Γραφείο Τύπου του Υπουργού Εσωτερικών για πολύ πρόσφατες εκθέσεις/παρατηρήσεις του Γενικού Ελεγκτή, που αφορούν στη διαχείριση τ/κ περιουσιών καθώς και στην τροποποίηση σχεδίων ανάπτυξης.

Στην ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναφέρεται ότι “πριν 2 ημέρες δημοσιογράφος επικοινώνησε με την Ελεγκτική Υπηρεσία και ζήτησε ενημέρωση κατά πόσο έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες που, όπως είναι εδώ και καιρό γνωστό, διεξάγει η Υπηρεσία σχετικά με την πώληση τουρκοκυπριακών περιουσιών και την αναβάθμιση πολεοδομικών ζωνών. Στο δημοσιογράφο”, προστίθεται, “δόθηκε η απάντηση πως οι έρευνες έχουν συμπληρωθεί και πως τα ευρήματα της Υπηρεσίας έχουν σταλεί στο Υπουργείο Εσωτερικών για σχόλια. Ενημερώθηκε επίσης ο δημοσιογράφος πως πλήρης ενημέρωση των πολιτών για τα ευρήματα της Υπηρεσίας θα γίνει μέσω της Ετήσιας Έκθεσης που αναμένεται να υποβληθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας περί τα τέλη Νοεμβρίου”.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία, καταλήγει αναφέροντας πως δεν έχει υπόψη της οποιαδήποτε διαρροή πληροφοριών σχετικά με το θέμα αυτό και πως ορθά ο Υπουργός Εσωτερικών αρνήθηκε και αυτός να δώσει τις δύο επιστολές της Υπηρεσίας στη δημοσιότητα αφού η περίληψη των θεμάτων αυτών στην Ετήσια Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας θα γίνει με απάλειψη των ονομάτων φυσικών προσώπων.

Πηγή: ΚΥΠΕ