Παίρνει σειρά η Αστυνομία μετά τις Φυλακές, για ξήλωμα

Το ξήλωμα στις Φυλακές που άρχισε χθες με την απομάκρυνση από τα καθήκοντά του τού αναπληρωτή διευθυντή και την καρατόμηση 10 δεσμοφυλάκων, δεν θα σταματήσει εκεί, αλλά θα αγγίξει το επόμενο διάστημα και την Αστυνομία. Η δήλωση προχθές του Προέδρου Αναστασιάδη για ξήλωμα ολόκληρων σωμάτων μόνο τυχαία δεν ήταν, αφού είναι γνώστης καταστάσεων για πλάτες στο έγκλημα και για απροθυμία να κτυπηθούν συγκεκριμένες καταστάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες με τις Φυλακές, θ’ ανοίξει κεφάλαιο αλλαγών και στο αστυνομικό Σώμα, κυρίως προσώπων που έχουν σχέση με την πάταξη του εγκλήματος. Πάντως, έπονται σαρωτικές αλλαγές στις Φυλακές με εξαγγελία χθες του υπουργού Δικαιοσύνης ελέγχων -σωματικών και οικονομικών- των δεσμοφυλάκων, προσωρινή «κατάληψη» από τη ΜΜΑΔ και ενδυνάμωση των ψυχολογικών δομών της Φυλακής.

Οι πληροφορίες ότι μέχρι και το αρχείο που κατέγραφαν κάμερες με τα μεμπτά των δεσμοφυλάκων εξαφανιζόταν και δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί από ποινικούς ανακριτές, γι’ αυτό και η διαχείρισή του περνά επίσης στη ΜΜΑΔ.

Σύσκεψη στο Προεδρικό δρομολόγησε 18 μέτρα, ενώ σήμερα ο Ιωνάς Νικολάου σπεύδει στις Φυλακές για αξιολόγηση της κατάστασης, ενώ προηγουμένως θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Υγείας για την αποστολή δύο ψυχολόγων.

Στη Βουλή χθες έγιναν αποκαλύψεις από τον ίδιο τον αρμόδιο υπουργό, ότι κρύβονταν απόπειρες αυτοκτονίες κι ότι λαμβάνονταν απάνθρωπα μέτρα τιμωρίας των κρατουμένων, για τα οποία η Επίτροπος Διοίκησης είχε επισημάνει προ καιρού παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Απομάκρυνση Τρυφωνίδη – Καρατομούνται 10 δεσμοφύλακες

Είκοσι τέσσερις ώρες μετά τη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι «θα ξηλωθούν ολόκληρα Σώματα ώστε να συνειδητοποιήσουν κάποιοι να υπηρετούν τον τόπο», απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του ο αν. διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών.

Άλλοι δέκα δεσμοφύλακες «καρατομούνται», αφού απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι: Το επόμενο διάστημα θ’ ανοίξει και θέμα απομακρύνσεων στην Αστυνομία. Η Κυβέρνηση και κυρίως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είναι αποφασισμένη να μην ανεχτεί άλλο καταστάσεις που δημιουργούν προβλήματα ή που θεωρούν ότι θέσεις σε καίρια πόστα είναι κατειλημμένες από πρόσωπα που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους. Όπως δηλώθηκε αρμοδίως, οι κινήσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα θα είναι μεν μικρής κλίμακας, αλλά στοχευμένες, ώστε άτομα που σχετίζονται με την πάταξη του εγκλήματος να αλλάξουν.

Η απομάκρυνση Τρυφωνίδη αποφασίστηκε μετά από συνεννόηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης. Για τον αντικαταστάτη του, ο κ. Νικολάου μελετά δύο λύσεις: Άμεση ανάθεση καθηκόντων σε πρόσωπο που κατέχει τα προσόντα (κυρίως εκτός Αστυνομίας) ή για ένα μήνα η διαχείριση της φυλακής να παραμείνει στην ΜΜΑΔ και μετά ο διορισμός.

Σήμερα θα γίνει σύσκεψη υπουργών Δικαιοσύνης και Υγείας για το θέμα των ψυχολόγων, ενώ στη συνέχεια ο κ. Νικολάου θα μεταβεί στις φυλακές. Ανάμεσα στα 18 μέτρα που εξήγγειλε χθες ο κ. υπουργός είναι η εφαρμογή του πόθεν έσχες για το προσωπικό των φυλακών και τους συγγενείς τους, σε μια προσπάθεια ελέγχου της διαφθοράς. Ο ίδιος έκανε λόγο για ολιγωρία που επιδείχθηκε «και σε ορισμένες περιπτώσεις υπόσκαψή τους», υπονοώντας τη διεύθυνση των φυλακών. Τα μέτρα είναι:

1. Ο κ. Τρυφωνίδης επιστρέφει άμεσα στα αστυνομικά του καθήκοντα.
2. Τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ένας αξιωματικός και επτά δεσμοφύλακες και δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για άλλους δύο δεσμοφύλακες.
3. Συστήνεται ειδική ομάδα του ΤΑΕ Λευκωσίας που θα διερευνήσει τις ποινικές ευθύνες για τις δύο πρόσφατες αυτοκτονίες και την κακοποίηση κρατουμένου και τη χωρίς καθυστέρηση ολοκλήρωση των ερευνών για τις αυτοκτονίες της 18/7 και 15/8.
4. Οι πειθαρχικές έρευνες για τις ίδιες υποθέσεις, για σκοπούς διασφάλισης της αντικειμενικότητάς τους, θα γίνουν από λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας και θα ολοκληρωθούν εντός 30 ημερών.
5. Συνεχής θα είναι η παρουσία ειδικού κλιμακίου της ΜΜΑΔ στις φυλακές με ευθύνη τον καθημερινό έλεγχο κελιών και χώρων του προσωπικού των φυλακών.
6. Ανασχεδιασμός του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης των φυλακών, κατά τρόπο που να είναι αδύνατη η επέμβαση στο υλικό που καταγράφεται και εφαρμόζονται αυστηρότερα πρωτόκολλα τήρησης αρχείου. Η αποκλειστική ευθύνη χειρισμού του συστήματος ανατίθεται στη ΜΜΑΔ.
7. Αυστηρότεροι έλεγχοι του προσωπικού των φυλακών κατά την είσοδο και έξοδό τους. Προσωρινά η ευθύνη των ελέγχων ανατίθεται στη ΜΜΑΔ.
8. Άμεση εφαρμογή μέτρων πρόληψης και πάταξης της διαφθοράς, όπως για παράδειγμα η υποβολή δήλωσης περιουσιακών στοιχείων από μέλη του προσωπικού των φυλακών και συγγενών τους.
9. Μετακίνηση των επιθεωρητών στην πτέρυγα ευθύνης τους, αντί στα κτήρια διοίκησης, για αποτελεσματικότερο έλεγχο και επικοινωνία με τους κρατουμένους.
10. Δημιουργία ψυχιατρικής πτέρυγας φυλακών, στην οποία θα μετακινούνται άτομα που χρειάζονται ψυχιατρική στήριξη και φροντίδα.
11. Άμεση αξιολόγηση, από ομάδα ψυχιάτρων, της ψυχοσωματικής κατάστασης φυλακισμένων, που έχουν ήδη προβεί σε πράξεις αυτοτραυματισμού.
12. Εφαρμογή αυστηρότερων ελέγχων για κρατουμένους που έχουν επιδείξει σημάδια ψυχολογικής κατάπτωσης.
13. Ανακατονομή των φυλακισμένων με βάση το ύψος της ποινής και τον βαθμό επικινδυνότητας, μέτρο το οποίο αναμένεται να οδηγήσει και στην αποσυμφόρηση των φυλακών.
14. Μετακίνηση προσώπων που τελούν υπό κράτηση για οικονομικές οφειλές στην ανοικτή φυλακή, για τη δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος.
15. Επαναξιολόγηση καταλόγου αντικειμένων που θεωρούνται επικίνδυνα.
16. Καταρτισμός προγράμματος εκπαίδευσης του προσωπικού των φυλακών.
17. Άμεση συμμόρφωση με τις εκθέσεις της Επιτροπής Πρόληψης Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Επιτρόπου Διοικήσεως.
18. Ενδυνάμωση των μηχανισμών εξωτερικής επιθεώρησης των φυλακών με την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Επιτρόπου Διοικήσεως.

Έφυγαν δύο ψυχολόγοι, προσλήφθηκε ένας

Σε αναμονή των προτάσεων για θεσμικές αλλαγές στις Κεντρικές Φυλακές και για το υπό συζήτηση πρωτόκολλο συνεργασίας των υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης, τελεί ο ψυχίατρος των Κ.Φ., δρ Λούης Καριόλου, οπόταν και θα εκφέρει τις απόψεις του. Επί του παρόντος, δηλώνει ότι επειδή ακριβώς αισθάνονται μεγάλη υπευθυνότητα απέναντι στους κρατουμένους, υπάρχει μέριμνα ώστε οι νέοι κλινικοί ψυχολόγοι, αλλά και οι ψυχίατροι που αναλαμβάνουν καθήκοντα στις Κεντρικές Φυλακές να περνούν από μια εκπαίδευση τριών μηνών μέσα στον χώρο των Φυλακών, προτού αρχίσουν να βλέπουν κατάδικους.

Στη διάρκεια αυτών των τριών μηνών, συμπεριλαμβάνεται και η αποδοχή τους ως μέλη της ομάδας, από τους κρατουμένους, κάτι το οποίο θεωρείται πολύ σημαντικό.

Η πρακτική αυτή ακολουθήθηκε και στην πρόσφατη πρόσληψη ενός ψυχολόγου, ο οποίος διορίσθηκε στις Φυλακές προς αντικατάσταση των δύο κλινικών ψυχολόγων που υπηρετούσαν προηγουμένως και είχαν αποχωρήσει.

Ερωτηθείς πάντως ο δρ Καριόλου αν είναι αρκετή η παρουσία ενός μόνο ψυχολόγου, μας ανέφερε ότι θα αναμένει τις προτάσεις για θεσμικές αλλαγές και μετά θα τοποθετηθεί, ενώ υπενθύμισε ότι τα θέματα αυτά είχαν συζητηθεί και παλαιότερα ενώπιον των αρμοδίων κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αναμένεται να συζητηθούν εκ νέου στην κοινοβουλευτική επιτροπή Νομικών, εξαιτίας των γεγονότων που διαδραματίζονται τα τελευταία 24ωρα.

Σε ό,τι αφορά στον νέο κλινικό ψυχολόγο, έχει περάσει το στάδιο της τρίμηνης εκπαίδευσης του και μπορεί πλέον να ασκεί τα καθήκοντά του.

Στις Κεντρικές Φυλακές υπηρετούν επίσης πέντε νοσηλευτικοί λειτουργοί, ένας εργοθεραπευτής αντί δύο που υπήρχαν προηγουμένως «και προσπαθούμε να καθορίσουμε τις προτεραιότητές μας». Υπάρχουν, επίσης, δύο γιατροί παθολόγοι και γίνονται επισκέψεις άλλων ειδικοτήτων, αλλά είναι ανύπαρκτη η κλινική νοσηλεία. «Άρα, οι υπηρεσίες μας είναι περιπατητικές, δηλαδή εξωτερικά ιατρεία».

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ροη Ειδησεων

Η πρωτοβουλία Tourism Cares ενώνει την τουριστική βιομηχανία της Κύπρου για ένα καθαρότερο μέλλον

Η πρωτοβουλία «Tourism Cares: Unite for a Cleaner Cyprus» ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία. Σχεδόν 60…

27 Σεπτεμβρίου, 2024

Υφ. Πρόνοιας: Πέραν των 17 εκ. ευρώ σε εθελοντικές οργανώσεις για το 2023

Μέσω των σχεδίων κρατικών ενισχύσεων προς τις εθελοντικές οργανώσεις δόθηκαν για το 2023 πέραν των…

27 Σεπτεμβρίου, 2024

Οπλισμένος ο ισοβίτης «κομμωτής» – Σχεδιάζει να διαφύγει στη Λατινική Αμερική

Οπλισμένος και αποφασισμένος να μην παραδοθεί, είναι ο ισοβίτης Δώρος Θεοφάνους, ο οποίος δραπέτευσε, χθες,…

27 Σεπτεμβρίου, 2024

Υφυπουργός Μετανάστευσης: Η στήριξη νησιωτικών κρατών στρατηγικής σημασίας για ΕΕ

Η υποστήριξη των νησιωτικών κρατών δεν είναι μόνο ζήτημα δίκαιης κατανομής βαρών, αλλά και στρατηγικής…

27 Σεπτεμβρίου, 2024

Τους τσάκωσαν να μεταφέρουν πάνω από 140 kg πουργούρι από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Κατά τον έλεγχο οχημάτων στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου στις 26 Σεπτεμβρίου2024, λειτουργοί του Τμήματος Τελωνείων…

27 Σεπτεμβρίου, 2024

Χειροπέδες σε 61χρονη για σφετερισμό ελληνοκυπριακής περιουσίας στα κατεχόμενα

Την 7ημερη κράτηση διέταξε σήμερα το Δικαστήριο εναντίον 61χρονης Ευρωπαίας πολίτη σε σχέση με υπόθεση…

27 Σεπτεμβρίου, 2024