Χάσικος: Τα νυν Δημ.Συμβούλια να βοηθήσουν στη μεταρρύθμιση

CEB1 6 Δημοτικές Εκλογές 2016, Ειδήσεις, Σωκράτης Χάσικος, Τοπική Αυτοδιοίκηση
CEB1 1166 Δημοτικές Εκλογές 2016, Ειδήσεις, Σωκράτης Χάσικος, Τοπική Αυτοδιοίκηση

Την εμπλοκή των υφιστάμενων δημοτικών συμβουλίων στη διαδικασία της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την αποφυγή ενδεχόμενων νομικών προβλημάτων από τα νέα δημοτικά συμβούλια, επικαλείται ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος σε γραπτή του δήλωση αναφορικά με την πρότασή του για επέκταση της θητείας των δημοτικών συμβουλίων κατά δυόμισι έτη.

Όπως αναφέρει ο Υπουργός Εσωτερικών, διαφαίνεται ότι «υπάρχει σοβαρή πρόθεση» τα νομοσχέδια για τα επαρχιακά συμπλέγματα και τη μείωση των Δήμων σε 22 να παραπεμφθούν στην Ολομέλεια της Βουλής περί τις αρχές Νοεμβρίου 2016, για ψήφισή τους σε Νόμο.

«Τα υφιστάμενα δημοτικά και κοινοτικά Συμβούλια κρίνεται ότι είναι σε θέση να εφαρμόσουν με μεγαλύτερη επιτυχία την προωθούμενη μεταρρύθμιση, αφού έχουν εμπλακεί τόσο κατά τη διεξαγωγή των διαφόρων μελετών που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και στη συζήτηση και διαμόρφωση των προαναφερθέντων Νομοσχεδίων», αναφέρει ο κ. Χάσικος.

Επισημαίνει ακόμη ότι «θα αποφευχθούν νομικά ζητήματα σε σχέση με το ενδεχόμενο μείωσης του αριθμού των Δήμων από τριάντα (30) σε είκοσι δύο (22), εν μέσω της θητείας νεοεκλεγέντων Συμβουλίων, σε περίπτωση που διεξαχθούν κανονικά οι δημοτικές και κοινοτικές εκλογές».

Σημειώνει τέλος ότι η Βουλή έχει τον τελευταίο λόγο για τα νομοσχέδια της Κυβέρνησης.

Εξάλλου, η αιτιολογική έκθεση που συνόδευε τις προτάσεις που κατατέθηκαν στη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, την οποία το Υπουργείο Εσωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα, αναφέρει πως «η πρόταση κρίνεται αναγκαία καθότι βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο η διαδικασία για θέσπιση σε Νόμο» των δύο νομοσχεδίων.

Πηγή: ΚΥΠΕ