Αλλαγές στο καθεστώς εργοδότησης των νηπιαγωγών

a 1 Ειδήσεις
a 6113 Ειδήσεις
Κοινοτικά νηπιαγωγεία ανοικτά και το καλοκαίρι βάσει νέων οδηγιών

Αντιφάσεις διορθώνονται και διαφορές μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών επιλύονται, στους αναθεωρημένους κανονισμούς λειτουργίας των κοινοτικών νηπιαγωγείων…

Για πρώτη φορά καθορίζονται με σαφήνεια οι προϋποθέσεις για παράταση λειτουργίας των κοινοτικών το καλοκαίρι, δίνονται νέες οδηγίες αναφορικά με το ωράριο των επηρεαζόμενων νηπιαγωγών, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι ετήσιες αργίες.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, οι αλλαγές προέκυψαν μετά από διαβούλευση με εκπροσώπους των οργανωμένων γονιών, των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΑΣΕΥ-ΠΕΟ και του Συνδέσμου Νηπιαγωγών Κοινοτικών Νηπιαγωγών. Τονίζει ότι «η αναθεώρηση των κανονισμών ήταν επιβεβλημένη, μετά και από αποφάσεις του τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας, για υποθέσεις που κατέληξαν κοντά του για επίλυση εργατικών διαφορών, μεταξύ νηπιαγωγών που εργάζονται σε κοινοτικά νηπιαγωγεία και εργοδοτών τους».

Οι τρεις σημαντικότερες αλλαγές είναι οι εξής:

1) Θεσμοθετούνται κανονισμοί για τις περιπτώσεις παράτασης της εργασίας νηπιαγωγού κατά ένα μήνα το καλοκαίρι, δηλαδή μέχρι το τέλος Ιουλίου. Μέχρι σήμερα υπάρχουν ασάφειες, με αποτέλεσμα να μην εφαρμόζεται ομοιόμορφη πολιτική. Πέρσι για παράδειγμα, από τα 63 κοινοτικά νηπιαγωγεία, τα 30 παρέμειναν ανοιχτά τον Ιούλιο χωρίς οι νηπιαγωγοί να λαμβάνουν οποιοδήποτε επίδομα, δυο-τρία άλλα σχολεία έδωσαν ένα μικρό ποσό στις επηρεαζόμενες και τα υπόλοιπα έκλεισαν από τον Ιούνη. Με βάση τα νέα δεδομένα, στην περίπτωση που η νηπιαγωγός συναινέσει να εργαστεί κατά τον μήνα Ιούλιο θα λαμβάνει επιπλέον επίδομα ανάλογα με τις ώρες που θα εργαστεί.

Το ωρομίσθιο στο οποίο θα υπολογίζεται το εν λόγω επίδομα θα είναι με βάση το ωρομίσθιο του περί κατωτάτου ορίου μισθών νόμου.

2) Διορθώνονται οι στρεβλώσεις που παρουσιάζονταν σε σχέση με το καθημερινό ωράριο εργασίας των νηπιαγωγών. Καθίσταται ξεκάθαρο ότι το ωράριο είναι από τις 7.30π.μ. μέχρι και τις 2.45μ.μ. Το ωράριο μπορεί να διαφοροποιηθεί μετά από κοινή συμφωνία μεταξύ της νηπιαγωγού και του εργοδότη, νοουμένου ότι δεν ξεπερνά τις 36 ώρες την εβδομάδα. Στην εγκύκλιο του υπουργείου προστίθεται ότι: Όσες νηπιαγωγοί εργάζονται με το πιο πάνω ωράριο θα συνεχίζουν να εργάζονται χωρίς επιπλέον επίδομα. Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι όσες νηπιαγωγοί εργάζονταν για χρόνια με διαφορετικό ωράριο (π.χ. μέχρι τη 1.05μ.μ.) και παρουσιαστεί ανάγκη για επέκταση του ωραρίου τους μέχρι τις 2.45.μ.μ τότε θα αμείβονται στο αρχικό ωρομίσθιο του περί κατωτάτου ορίου μισθών νόμου, για τις επιπλέον ώρες που θα εργαστούν.

3) Μετά από σχετική διαβούλευση οι νηπιαγωγοί των κοινοτικών κερδίζουν τρεις επιπλέον αργίες: Την Ημέρα των Τριών Ιεραρχών, την τοπική αργία του σχολείου και την Τρίτη του Πάσχα. Επίσης, αυξάνονται από τρεις σε πέντε, οι μέρες που μπορούν να ζητήσουν άδεια «για αποχρώντες λόγους» π.χ. θάνατο συγγενούς, σοβαρή ασθένεια.

Σταύρος Χαραλάμπους/ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ