Ετοιμάζονται για την καλύτερη τουριστική σεζόν της τελευταίας δεκαετίας στην Αγία Νάπα

CEB18 3 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
Γεμίζουν τα ξενοδοχεία της Αγίας Νάπας εν’ όψει καλοκαιριού και το τουριστικό θέρετρο της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου πάει για ρεκόρ διανυχτερεύσεων! Σύμφωνα με τις ενδείξεις και τις κρατήσεις που υπάρχουν μέχρι σήμερα, η φετινή καλοκαιρινή τουριστική περίοδος θα είναι η καλύτερη της τελευταίας δεκαετίας στην Αγ. Νάπα και οι ιθύνοντες του δήμου προετοιμάζονται για την καλύτερη δυνατή φιλοξενία και ψυχαγωγία των ξένων επισκεπτών.

CEB18 2 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

«Οι ενδείξεις που έχουμε είναι ότι πάμε για μια χρονιά ρεκόρ φέτος όσον αφορά τις διανυχτερεύσεις κι ελπίζουμε να έχουμε και την ανάλογη ποιότητα τουριστών», δήλωσε στην εφημερίδα «Πολίτης» ο δήμαρχος Γιάννης Καρούσος, ο οποίος ανέφερε ότι είναι σημαντική η αύξηση που παρατηρείται φέτος από την αγγλική, τη ρωσική, την ισραηλινή και την ελβετική αγορά, ενώ ελαφρώς αυξημένη αναμένεται να είναι και η κίνηση από την Σκανδιναβική αγορά. Αύξηση παρατηρείται και από τις αγορές των αραβικών χωρών, ενώ η μόνη αγορά που δεν παρουσιάζει αύξηση είναι η γερμανική.

Παρά την σημαντική αύξηση που αναμένεται να παρατηρηθεί (γύρω στο 50% από τη ρωσική αγορά), ο κ.Καρούσος επισημαίνει μία σημαντική πτυχή του θέματος. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μαζική έλευση ξένων τουριστών φέτος το καλοκαίρι στην περιοχή μας οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στις συγκυρίες που σημειώθηκαν στην ανατολική Μεσόγειο τον τελευταίο καιρό. Δεν λύσαμε τα προβλήματα της τουριστικής μας βιομηχανίας επειδή φέτος θα έχουμε πολλούς τουρίστες. Τα προβλήματα είναι εκεί. Απλά φέτος είναι η μεγάλη μας ευκαιρία να ικανοποιήσουμε αυτό τον κόσμο που θα έλθει, έτσι ώστε να τον κρατήσουμε και για τα επόμενα χρόνια», σημείωσε.

Σημεία αναφοράς

Ο Δήμος Αγ. Νάπας εφαρμόζει φέτος την στρατηγική της Ολοκληρωμένης Τουριστικής Εμπειρίας, με στόχο κάθε επισκέπτης με την επιστροφή στη χώρα του να πάρει μαζί του εμπειρίες και αναμνήσεις από την Αγ. Νάπα. «Θέλουμε ο κάθε επισκέπτης να πάρει λίγο… από Αγ. Νάπα όταν επιστρέψει σπίτι του. Γι’ αυτό κι έχουμε δημιουργήσει ένα σχέδιο, με το οποίο παρέχουμε κι άλλες επιλογές στους επισκέπτες μας, εκτός από τον ήλιο και τη θάλασσα. Έχουμε αναβαθμίσει το λιμανάκι, έχουμε δημιουργήσει το πάρκο γλυπτικής με πέραν των 80 γλυπτών, υπάρχει σε κοντινή απόσταση ο κακτόκηπος, ενώ για τους λάτρεις των καταδύσεων έχουμε δημιουργήσει έναν ξεχωριστό τεχνικό ύφαλο στη θαλάσσια περιοχή της Περνέρα, με το ναυάγιο του πλοίου «Κερύνεια». Στο ίδιο σημείο, υπάρχουν σε βάθος 6-7 μέτρων από τη θάλασσα και διάφορες κατασκευές γλυπτών. Επίσης, σε τοίχους του τουριστικού θερέτρου γνωστοί καλλιτέχνες έχουν δημιουργήσει εντυπωσιακά graffiti, τα λεγόμενα «street art», τα οποία είναι επισκέψιμα για κάθε ξένο και ντόπιο».

Όσον αφορά τις παραλίες της Αγ. Νάπας, οι οποίες φέτος αναμένεται να υποδεχθούν δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες, η αναβάθμιση και ο εξωραϊσμός τους συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς. Να σημειωθεί, ότι η Αγ. Νάπα διαθέτει σήμερα δύο από τις 25 καλύτερες παραλίες της Ευρώπης (με βάση το σχετικό κατάλογο), την παραλία του Μακρόνησου και την παραλία του Κόννου. «Ο επανασχεδιασμός των παραλιών μας είναι συνεχής. Φέτος θα παρέχουμε δωρεάν wi fi σ’ όλες τις παραλίες, ενώ θα δημιουργήσουμε και ασφαλιστικές θυρίδες για όσους επισκέπτες επιθυμούν να τις χρησιμοποιήσουν. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός για τη δημιουργία θεματικών παραλιών, οι οποίες υπολογίζουμε ότι θα λειτουργήσουν από το καλοκαίρι του 2017. Ήδη τ’ αρχιτεκτονικά σχέδια είναι έτοιμα. Παράλληλα, θα δημιουργήσουμε παραλίες για beach volley, παραλίες με παιδότοπους, παραλίες για νέους, παραλίες για οικογένειες κτλ», ανέφερε ο κ.Καρούσος.

Τα οικονομικά

Το έλλειμμα του Δήμου Αγ. Νάπας το 2011 ήταν περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ. Σύμφωνα με τον κ.Καρούσο, το 2015 ο δήμος παρουσίασε πλεόνασμα 2,6 εκατομμύρια. Όπως είπε, εφαρμόζεται ένα σχέδιο νοικοκυρέματος του δήμου, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, ακόμα και των δημοτών. «Πρόκειται για ένα νοικοκύρεμα που εφαρμόζουμε από το 2013, ενώ θα πρέπει να πούμε ότι η ανάληψη της διαχείρισης των παραλιών από το δήμο έχει επιφέρει, επίσης, σημαντικά ποσά στους προϋπολογισμούς μας. Παράλληλα, εφαρμόζουμε ανοικτές διαδικασίες σ’ όλες τις προσφορές. Σήμερα ο Δήμος Αγίας Νάπας είναι, ίσως, ο πρώτος δήμος παγκύπρια που έχει μείωση, στο 26%, της φορολογίας της πρώτης κατοικίας», είπε.

Μεταρρύθμιση των δήμων

Όσον αφορά το πολυσυζητημένο θέμα της μεταρρύθμισης των δήμων, στην Αγία Νάπα νιώθουν έντονη την αδικία που συντελείται σε βάρος του τουριστικού θερέτρου. Ο Γιάννης Καρούσος εξέφρασε την άποψη ότι ο τρόπος με τον οποίο πάει να γίνει η μεταρρύθμιση, ιδιαίτερα με τον καταρτισμό των επαρχιακών συμβουλίων, ανησυχεί ιδιαίτερα το Δήμο Αγίας Νάπας, διότι, όπως εξήγησε, η εκπροσώπηση θα είναι κατά αναλογία πληθυσμών. Ο κ.Καρούσος ήταν ιδιαίτερα έντονος στο θέμα αυτό. Είπε συγκεκριμένα. «Αυτό θα είναι καταστροφή για την Αγία Νάπα. Ενώ σαν δήμος συνεισφέρουμε το 35%-40% του προϋπολογισμού του συμβουλίου, δεν μπορούμε να έχουμε εκπρόσωπο στο επαρχιακό συμβούλιο. Είναι αδιανόητο ν’ αποφασίζουν άλλοι, που ίσως να είναι άσχετοι με θέματα του τουρισμού, για μας. Κινδυνεύει ο τουρισμός μας. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και ο προϋπολογισμός του κάθε δήμου. Ζητούμε να έχουμε λόγο στις αποφάσεις και ήδη έχουμε αποστείλει επιστολές, ζητώντας να ληφθεί σοβαρά υπόψη το αίτημά μας», σημείωσε ο Δήμαρχος Αγ. Νάπας.

Ο Γ. Καρούσος θεωρεί ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η Αγία Νάπα στον προϋπολογισμό της και στην τουριστική της βιομηχανία. Όπως εξήγησε, μπορεί οι μόνιμοι κάτοικοι να κυμαίνονται μεταξύ 3-4 χιλιάδων, ωστόσο ο ενεργός πληθυσμός της Αγ. Νάπας ανέρχεται στις 40 χιλιάδες. «Αυτή τη στιγμή ο Δήμος Αγ. Νάπας είναι ο έβδομος μεγαλύτερος δήμος στην Κύπρο όσον αφορά τα έσοδα, με διαφορά από τον όγδοο. Έχουμε έσοδα 15 εκατομμυρίων. Μάλιστα, με την ανάπτυξη που έρχεται, ειδικά με την κατασκευή της μαρίνας, πιστεύουμε ότι τα προσεχή χρόνια θα είμαστε ανάμεσα στους τέσσερις μεγαλύτερους δήμους παγκυπρίως. Άρα, αξίζουμε, πιστεύουμε, να έχουμε λόγο στις αποφάσεις», κατέληξε.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ