Στρατιωτική συνεργασία Κύπρου-Βρετανίας

CEB1 78 Ειδήσεις, Χριστόφορος Φωκαΐδης
Με την υπογραφή ενός «Προγράμματος Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας» μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου κορυφώθηκε η σειρά επαφών που έχει στο Λονδίνο ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη Κύπριου Υπουργού Άμυνας στη Βρετανία.

CEB1 1634 Ειδήσεις, Χριστόφορος Φωκαΐδης

Η συμφωνία υπεγράφη το μεσημέρι της Τρίτης κατά τη διάρκεια συνάντησης του κ. Φωκαΐδη στο βρετανικό Υπουργείο Άμυνας με τον ομόλογό του Μάικλ Φάλον. Το πρόγραμμα, που αφορά το τρέχον έτος, περιλαμβάνει επιμέρους δράσεις στρατιωτικής συνεργασίας, τόσο επιχειρησιακής φύσης όσο και σε επίπεδο κατάρτισης και εκπαίδευσης σε Κύπρο και Ηνωμένο Βασίλειο. Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η διενέργεια σεμιναρίων και η φοίτηση Κύπριου αξιωματικού στο Βασιλικό Κολέγιο Αμυντικών Σπουδών, τη σχολή αξιωματικών των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά τη διάρκειας μίας ώρας και ενός τετάρτου συνάντηση οι κ.κ. Φωκαΐδης και Φάλον συζήτησαν θέματα διμερούς και άλλου κοινού ενδιαφέροντος, όπως η τρέχουσα κατάσταση στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, η συνεργασία στον τομέα της θαλάσσιας και της ενεργειακής ασφάλειας, η συνεργασία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και άλλων ασύμμετρων απειλών, ο χειρισμός της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης. Ο Υπουργός Άμυνας ενημέρωσε τον Βρετανό ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το Κυπριακό.

Ο κ. Φάλον ευχαρίστησε τον κ. Φωκαΐδη για τη συμβολή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αντιμετώπιση της απειλής της τρομοκρατίας και για τη συνεργασία των δύο χωρών στο χειρισμό της υπόθεσης των δεκάδων μεταναστών που έφτασαν στο έδαφος της βάσης Ακρωτηρίου τον περασμένο Οκτώβριο. Σημείωσε επίσης την άριστη συνεργασία των δύο πλευρών ως προς τη λειτουργία των βρετανικών βάσεων.

Ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας ευχήθηκε επίσης την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την επανένωση της Κύπρου το συντομότερο δυνατό, ακόμα και εντός του 2016, σημειώνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ενίσχυε τις προοπτικές για την ευρύτερη περιοχή και για την περαιτέρω συνεργασία της Κύπρου με τη διεθνή κοινότητα.

Στη συνάντηση με τον κ. Φάλον, ο κ. Φωκαΐδης συνοδευόταν από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Χρίστο Μαλικκίδη και στρατιωτικούς-ανώτερα στελέχη του Υπουργείου Άμυνας.

Το απόγευμα ο Υπουργός επισκέπτεται το Βρετανικό Στρατιωτικό Αρχηγείο και το Κέντρο Ναυτικών Επιχειρήσεων στο Northwood, βορειοδυτικά του Λονδίνου. Εκεί έχει συνάντηση με τον στρατηγό σερ Ρίτσαρντ Μπάρονς, διοικητή των κοινών επιχειρήσεων των σωμάτων των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων (Joint Forces Command), καθώς και ανώτατα στελέχη του βρετανικού στρατού. Ο κ. Φωκαΐδης θα ξεναγηθεί στις εγκαταστάσεις και θα ενημερωθεί για τον τρόπο λειτουργίας του αρχηγείου.

Το πρόγραμμα της επίσημης επίσκεψης του Υπουργού άρχισε το βράδυ της Δευτέρας, με δείπνο εργασίας με την Υφυπουργό Άμυνας αρμόδια για τις Ένοπλες Δυνάμεις Πέννυ Μόρντοντ. Κατά το δείπνο συζητήθηκαν γενικά θέματα στρατιωτικής συνεργασίας των δυο χωρών, καθώς και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Φωκαΐδης είχε υποδεχθεί την Βρετανίδα Υφυπουργό στην Κύπρο τον περασμένο Ιούλιο.

Η επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας στο Λονδίνο ολοκληρώνεται την Τετάρτη. Το πρωί θα γίνει δεκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μ. Βρετανίας κ. Γρηγόριο στην έδρα της Αρχιεπισκοπής, ενώ το βράδυ θα παρακαθίσει σε δείπνο που παραθέτει προς τιμή του η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου.

Πηγή: ΚΥΠΕ