Εντάσεις, προσαγωγές και συλλήψεις στη διάρκεια των παρελάσεων

Από ακυρώσεις παρελάσεων, προσαγωγές, συλλήψεις, ένταση και μικροεπεισόδια σε πολλές πόλεις χαρακτηρίστηκε η σημερινή επέτειος της 25ης Μαρτίου σε ολόκληρη την Ελλάδα. Συνολικά η αστυνομία προχώρησε σε 299 προσαγωγές σε όλη τη χώρα και σε 40 συλλήψεις… 

Θεσσαλονίκη

Με καθυστέρηση 10 λεπτών άρχισε η παρέλαση, στη Θεσσαλονίκη. Εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, συγκεντρώθηκαν στον χώρο της παρέλασης, στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του μνημονίου.

Αστυνομικοί προχώρησαν σε έλεγχο τεσσάρων ατόμων που μοίραζαν φυλλάδια στο χώρο παρέλασης. Στη διάρκεια της παρέλασης, μέρος των μαθητών, δεν έστρεψε το κεφάλι στους επισήμους. Στις 11.30, η αστυνομία προχώρησε σε 15 προσαγωγές ατόμων, που κινήθηκαν προς την εξέδρα των επισήμων.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ενώ παρίστανται ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης, ο βουλευτής Σταύρος Καλαφάτης (ΝΔ), ο ανεξάρτητος βουλευτής Κώστας Γκιουλέκας, ο σε αργία περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας, αλλά και ο Μητροπολίτης Άνθιμος, με εκπροσώπους των στρατιωτικών και λοιπών αρχών της πόλης.

Πάτρα

Επεισόδια σημειώθηκαν πριν από την έναρξη της παρέλασης και στην Πάτρα, όταν κατά την ώρα της δοξολογίας ομάδα περίπου 200 ατόμων κατευθύνθηκε προς τον χώρο της παρέλασης, έσπασε τον αστυνομικό κλοιό και στη συνέχεια επιτέθηκε προς τις αστυνομικές δυνάμεις με αβγά και καφέδες. Η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές 30 περίπου ατόμων.

Νωρίτερα σε πεδίο μάχης είχε μετατραπεί η Αγίου Νικολάου, με τους αστυνομικούς να ρίχνουν χημικά κατά των μελών των λαϊκών συνελεύσεων της Πάτρας που επιχείρησαν να προσεγγίσουν την εξέδρα των επισήμων. Ορισμένοι από τους διαδηλωτές πέταξαν μπουκάλια με νερό κατά των αστυνομικών. Η αστυνομία έχει απωθήσει τους διαδηλωτές στη συμβολή των οδών Αγίου Νικολάου και Ρήγα Φεραίου. Οι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα και παραμένουν στο σημείο.

Κρήτη

Στο Ηράκλειο Κρήτης η παρέλαση δεν ξεκίνησε καθώς πολίτες διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική λιτότητας πέταξαν αυγά καφέδες και γιαούρτια προς τους επισήμους, με αποτέλεσμα οι αστυνομικές δυνάμεις να προχωρήσουν σε χρήση χημικών για να τους απωθήσουν.

Ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος απηύθυνε έκκληση προς όλους τονίζοντας πως «είμαστε όλοι αδέλφια» και ζήτησε απ’ όλους να σεβαστούν τη σημερινή ημέρα και να γίνει η παρέλαση.

Πειραιάς

Ένταση υπήρξε και κατά τη διάρκεια της μαθητικής παρέλασης στον Πειραιά καθώς, απέναντι από την εξέδρα των επισήμων και πίσω από τα κάγκελα, μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σήκωσαν πανό και φώναξαν συνθήματα κατά των επισήμων.

Λάρισα

Με το τέλος της παρέλασης των μαθητικών τμημάτων στη Λάρισα υπήρξαν επεισόδια και συμπλοκή αστυνομικών και πολιτών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μικροτραυματισμοί και δύο προσαγωγές από την αστυνομία.

Πύργος

Πορεία διαδήλωσης, πραγματοποιήθηκε μετά το τέλος της παρέλασης της 25ης Μαρτίου στον Πύργο, που ξεκίνησε από την αρχή της Μανωλοπούλου και έληξε στην κεντρική πλατεία. Αυτή την στιγμή οι διαδηλωτές έχουν αναρτήσει πανό στο δημαρχείο.

Λαμία

Σιδερόφραχτη και αστυνομοκρατούμενη ήταν η παρέλαση και στη Λαμία. Δρακόντεια ήταν τα μέτρα ασφαλείας και στην Φθιωτική πρωτεύουσα για την αποφυγή “δυσάρεστων” γεγονότων κατά την διάρκεια της παρέλασης.

Λίγο πριν αρχίσει η παρέλαση, την ώρα που οι “επίσημοι” κατευθύνονταν στην εξέδρα, οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ελευθερίας της δημοτικής κίνησης Παρέμβαση Πολιτών φώναξαν στον μητροπολίτη να δώσει τα χρήματα της εκκλησίας στο λαό. (Διαβάστε σχετικά εδώ)

Βέροια

Προσαγωγές 32 ατόμων έγιναν στη Βέροια πριν από την έναρξη της παρέλασης, για προληπτικούς λόγους. Οι προσαχθέντες είχαν στην κατοχή τους ρόπαλα και άλλα αντικείμενα και σύμφωνα με την αστυνομία είχαν πρόθεση να προσεγγίσουν την εξέδρα των επισήμων.

Ναύπλιο

Δεν σταμάτησαν λεπτό οι αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων πολιτών καθ΄όλη την διάρκεια, της παρέλασης στο Ναύπλιο. Παρόν εκ μέρους της κυβέρνησης ο υφυπουργός ενέργειας και κλιματικής αλλαγής Γ. Μανιάτης ο οποίος δεν έκρυβε την δυσαρέσκειά του από τις αποδοκιμασίες.

Οι φωνές και οι αποδοκιμασίες ξεκίνησαν από την κατάθεση στεφάνων και συνεχίστηκαν έπειτα κατά την παρέλαση των μαθητικών τμημάτων. Οι περισσότεροι μαθητές (δεν έκλειναν την κεφαλή δεξιά) ενώ πολλοί από αυτούς γύρισαν το κεφάλι τους αριστερά, δείχνοντας την αποστροφή τους στην κυβερνητική πολιτική.

Δράμα

Πραγματοποιήθηκε, χωρίς απρόοπτα, την Κυριακή η καθιερωμένη παρέλαση στη Δράμα για τον εορτασμό της Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821. Έντονα ήταν τα αστυνομικά μέτρα, με παρουσία πολλών αστυνομικών, ένστολων και με πολιτικά, καθώς και με κιγκλιδώματα περιμετρικά της εξέδρας των επισήμων, έτσι ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε προσπάθεια προσέγγισης.

Ομάδα πολιτών είχε συγκεντρωθεί στο χώρο μπροστά από το Ξενοδοχείο «Ξενία» για να διαμαρτυρηθεί για την κυβερνητική πολιτική.

Βόλος

Κάτω από πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας για την πόλη του Βόλου και με εκατοντάδες αστυνομικούς να βρίσκονταν επί ποδός για την αποφυγή επεισοδίων πραγματοποιήθηκε η παρέλαση στην παραλία του Βόλου για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Για πρώτη φορά μάλιστα υπήρχαν παντού φράχτες από σίδηρο, που σκοπό είχαν να κρατήσουν τον κόσμο μακριά από τον χώρο των επισήμων.

Ζάκυνθος

Στη Ζάκυνθο, αντιδράσεις δημιουργήθηκαν όταν εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής θέλησαν να καταθέσουν στεφάνι στο Μνημείο ‘Αγνωστου Στρατιώτη, η παρέμβαση όμως της αστυνομίας απέτρεψε τα επεισόδια. Οι επετειακές εκδηλώσεις έγιναν χωρίς την παρουσία κυβερνητικού εκπροσωπου.

Στον χώρο της παρέλασης δεν στήθηκε εξέδρα επισήμων, παρέστησαν, όμως, ο Μητροπολίτης κ.κ. Διονύσιος, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ.Κλαυδιανού, ο δήμαρχος Στ.Μποζίκης και ο αντιπεριφερειάρχης.

Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ