Στο τέλος μίλησε η Ανόρθωση!

a 4
a 55
Στην τρίτη θέση της βαθμολογίας ανέβηκε η Ανόρθωση, μετά τη νίκη της με 2-1 απέναντι στην Ομόνοια μέσα στο άδειο –λόγω τιμωρίας– ΓΣΠ σε παιχνίδι για την 29η αγωνιστική το Σάββατο (21/04). Ο Έβαντρο Ρονκάτο στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων πέτυχε το νικητήριο γκολ για την «Κυρία», που έπαιζε από το 77’ με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής του Λαμπόρδε… 

Ο Μαρκίνιος στο 60’ έβαλε μπροστά τους Αμμοχωστιανούς και στο 84’ ο Αλωνεύτης ισοφάρισε προσωρινά.

Η Ανόρθωση συνεχίζει να διατηρεί ελπίδες για τον τίτλο, αφού μείωσε στους πέντε βαθμούς τη διαφορά από την πρωτοπόρο ΑΕΛ, με τους γαλαζοκίτρινους της Λεμεσού να κοντράρονται την Κυριακή με τον ΑΠΟΕΛ στο άδειο ΓΣΠ.

Η βαθμολογία (μετά το Σάββατο 21 Απριλίου)
1. ΑΕΛ 28 64
2. Ανόρθωση 29 59
3. ΑΠΟΕΛ 28 59
4. Ομόνοια 29 57

Οι διακριθέντες
Ο Ρικάρντο Λαμπόρδε ήταν ο κορυφαίος παίκτης της Ανόρθωσης. Έβγαλε την ασίστ στο τέρμα του 60’ και κράτησε συνεχώς απασχολημένη την άμυνα της Ομόνοιας. Αποβλήθηκε στο 77’, για να συμπληρώσει μια… γεμάτη εμφάνιση.

Καλός ο Μακρής που βοήθησε να κερδηθεί το κέντρο, όπως και ο Λαμπάν. Σημαντική η συνεισφορά του Ρονκάτο, που σκόραρε και το νικητήριο γκολ στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων. Καλή η εμφάνιση του Κβιρκβέλια που «έσβησε» τον Εφραίμ, ενώ σταθεροί ήταν οι κεντρικοί αμυντικοί Σπρόκελ και Κόλιν.

Από την Ομόνοια ξεχώρισε μόνο ο Αλωνεύτης, που είχε πάθος, διάθεση ενώ σκόραρε και το γκολ της ομάδας του. Πίσω σε απόδοση έμειναν οι Εφραίμ, Άλβες, Μπεργκουνιού, Μακρίδης και οι κεντρικοί αμυντικοί, Καρυπίδης και Αλαμπί, που έκαναν λάθη στα δύο γκολ.

Με κατοχή η Ανόρθωση
Η «Κυρία» είχε την κατοχή της μπάλας στο α’ μέρος (47-53%), με την Ομόνοια να αφήνει χώρους στο μισό γήπεδο και να προσπαθεί να βγει μπροστά με αντεπιθέσεις. Όμως οι κακές πάσες από τους παίκτες του «τριφυλλιού» στο τρίτο της Ανόρθωσης, δεν έδιναν το δικαίωμα στους πράσινους να απειλήσουν, με εξαίρεση τη φάση στο 7’.

Από τα αριστερά, κυρίως, προσπαθούσε να απειλήσει η Ομόνοια στο α’ ημίχρονο, με τον Αλωνεύτη σε κάποιες περιπτώσεις να βρίσκει χώρους, αλλά να μην μπορεί να κάνει σωστές επιλογές την κατάλληλη στιγμή.

Η Ανόρθωση, από την πλευρά της, είχε την πρόθεση στο α’ μέρος να στείλει την μπάλα στο matchup Χάρη Κυριάκου – Ρικάρντο Λαμπόρδε στο δεξί άκρο της άμυνας της Ομόνοιας, με τον Κολομβιανό να εκμεταλλεύεται την ταχύτητα του και σε δύο περιπτώσεις να ξεφεύγει από τον Κύπριο. Παρόλα αυτά, η γενική παρουσία του Κυριάκου ήταν θετική, με τον 22χρονο να δείχνει μυαλωμένος και ήρεμος όταν είχε την μπάλα στην κατοχή του.

Υπεροχή η Ανόρθωση
Η ομάδα της Αμμοχώστου συνέχισε και στο β’ ημίχρονο να έχει το πάνω χέρι. Με τους πλάγιους να εκμεταλλεύονται την ταχύτητα τους και το κέντρο να έχει γείρει υπέρ της «Κυρίας», ήταν θέμα χρόνου να έρθει το γκολ. Αυτό έγινε στο 60’ με την κεφαλιά του Μαρκίνιος μετά από εκτέλεση φάουλ του Λαμπόρδε. Στη φάση του γκολ, η άμυνα των πρασίνων αδικαιολόγητα άφησε χώρους.

Η Ομόνοια χρειάστηκε ένα δεκαπεντάλεπτο για να ανεβάσει απόδοση, αφού στην αρχή, μετά το γκολ, έδειξε να τα έχει χαμένα. Η ισοφάριση ήρθε στο 84’ με τον Αλωνεύτη, που δικαιώθηκε μετά την καλή του εμφάνιση.

Ξανά στο τέλος
Όπως και στο β’ γύρο, έτσι και στη β’ φάση του πρωταθλήματος ο Εβάντρο Ρονκάτο πέτυχε το νικητήριο γκολ για την Ανόρθωση στο τέλος του αγώνα με την Ομόνοια, με αντεπίθεση, τη στιγμή που η ομάδα του έπαιζε με δέκα παίκτες!

Διπλό εγκληματικό λάθος της άμυνας της Ομόνοιας στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων, έδωσε την ευκαιρία πρώτα στον Οκκά να σουτάρει και στη συνέχεια στον Ρονκάτο να σκοράρει σε κενή εστία, δίνοντας τη νίκη στην Ανόρθωση.

ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ:
Ρικάρντο Λαμπόρδε – Έκανε καλή δουλειά παίζοντας στα άκρα και ιδιαίτερα στο αριστερό πλευρό, όπου έχοντας απέναντι του τον Χάρη Κυριάκου, εκμεταλλεύτηκε την ταχύτητα του. Κέρδισε το φάουλ στο οποίο προήλθε το γκολ στο 60’, ενώ έβγαλε την ασίστ στο 60’. Με την (σωστή) αποβολή του στο 77’… συμπλήρωσε την παρουσία του στον αγώνα.

UP:
Στάθης Αλωνεύτης – Ίσως ο μόνος παίκτης της Ομόνοιας που ξεχώρισε θετικά. Σκόραρε στο 84’, ενώ παίζοντας από τα αριστερά έκανε αρκετές πλαγιοκοπήσεις και κράτησε απασχολημένη την άμυνα της Ανόρθωσης. Υστέρησε, πάντως, στην πάσα.

DOWN:
Μπριάν Μπεργκουνιού – Ο Γάλλος δεν έκανε καλό παιχνίδι, παίζοντας ως επιθετικός μέσος. Δεν κράτησε μπάλα, δεν τροφοδότησε τον Άλβες, ενώ το μεγαλύτερο του λάθος ήταν στο γκολ του Μαρκίνιος στο 60’, όταν του ξέφυγε ο μέσος της Ανόρθωσης, που ανενόχλητος από το ύψος της μικρής περιοχής «εκτέλεσε» τον Γιωργαλλίδη.

Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ:
Λεόντιος Τράττος – Δεν έκανε το σημαντικό λάθος ο Κύπριος ρεφ. Στο 35’ η Ανόρθωση ζήτησε πέναλτι, αλλά δεν υπήρχε παράβαση στη μονομαχία μεταξύ Μαργκάσα και Λαμπόρδε. Σωστή η κόκκινη στο 77’ στον Λαμπόρδε, ο οποίος είδε δεύτερη κίτρινη κάρτα. Έτσι κι αλλιώς δεν αλλάζει κάτι με τον Λαμπόρδε, αφού πάλι θα έχανε το επόμενο ματς λόγω κιτρίνων. Βοηθοί ήταν οι Στέλιος Νικήτα και Αριστείδης Χρίστου.

Διαιτητής: Λεόντιος Τράττος
Γκολ: 84’ Αλωνεύτης / 60’ Μαρκίνιος, 90’+3’ Ρονκάτο
Κίτρινες: 21’ Χ. Κυριάκου, 79’ Αγουιάρ, 90’+5’ Μαργκάσα (6η)
Κόκκινες: 77’ Λαμπόρδε

Ομόνοια (Νεόφυτος Λάρκου): Γιωργαλλίδης, Χ. Κυριάκου (66’ Μπεν Νταγιάν), Μαργκάσα, Καρυπίδης, Αλαμπί, Κασέκε, Μακρίδης, Μπεργκουνιού (79’ Αγουιάρ), Εφραίμ, Αλωνεύτης, Άλβες (67’ Χριστοφή).
Στον πάγκο έμειναν οι Γέβριτς, Χρ. Κωνσταντίνου, Χρ. Χαραλάμπους και Δημητρίου.

Ανόρθωση (Ρόνι Λέβι): Κοζάτσικ, Ζανίσιο, Κβιρκβέλια, Σπρόκελ, Κόλιν, Μαρκίνιος (65’ Οκκάς), Μακρής, Λαμπάν, Λαμπόρδε, Ρονκάτο (90’+4’ Άντιτς), Ρέζεκ (83’ Σιέλης).
Στον πάγκο έμειναν οι Σταχόβιακ, Μαραγκός, Ζαϊρί, Κωνσταντίνου.

ΠΩΣ ΕΠΑΙΞΑΝ:
– Με ενδεκάδα ανάγκης παρέταξε την Ομόνοια ο Νεόφυτος Λάρκου. Τερματοφύλακας ο Γιωργαλλίδης, δεξί μπακ ο Κυριάκου, αριστερό ο Μαργκάσα και στόπερ οι Καρυπίδης και Αλαμπί. Κασέκε, Μακρίδης, Μπεργκουνιού έπαιξαν στον άξονα, δεξί χαφ ο Εφραίμ, αριστερό ο Αλωνεύτης και κορυφή ο Άλβες.
Στο 66’ ο Μπεν Νταγιάν πέρασε στον αγώνα και πήγε αριστερό μπακ, δεξί πήγε ο Κασέκε και ο Μαργκάσα προωθήθηκε στον άξονα. Ο Χριστοφή πήρε τη θέση του Άλβες στην κορυφή.

– Ο Ρόνι Λέβι δεν είχε να αντιμετωπίσει προβλήματα τραυματισμών. Τερματοφύλακας ο Κοζάτσικ, δεξί μπακ ο Ζανίσιο, αριστερό ο Κβιρκβέλια και στόπερ οι Καρυπίδης και Αλαμπί. Μαρκίνιος και Μακρής έπαιξαν κόφτες, πιο μπροστά ο Λαμπάν. Ο Λαμπόρδε έπαιζε αριστερά, στην κορυφή ο Ρονκάτο και δεξιά ο Ρέζεκ. Μετά από 25’ άλλαξαν θέση οι Ρονκάτο και Ρέζεκ.
Στο 65’ ο Οκκάς πήγε κορυφή, με την Ανόρθωση να παίζει με 4-4-2.

TIMELINE:
Α’ ημίχρονο
7’ – Ο Αλωνεύτης ξεκίνησε από το κέντρο, έπαιξε το 1-2 με τον Άλβες, μπήκε στην περιοχή και έκανε το σουτ με το δεξί, στέλνοντας την μπάλα ελάχιστα δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Κοζάτσικ.
10’ – Τεράστια χαμένη ευκαιρία από τον Ρέζεκ, ο οποίος αμαρκάριστος από το ύψος της μικρής περιοχής, μετά από λάθος διώξιμο του Καρυπίδη, έστειλε την μπάλα ψηλά άουτ.
18’ – Σουτ του Μαργκάσα έξω από την περιοχή, ο Κοζάτσικ μπλόκαρε.
22’ – Φάση διαρκείας στην περιοχή της Ομόνοιας, με τον Ρονκάτο να πασάρει στον Ρεζέκ, το σουτ του οποίου μπλοκαρίστηκε από τον Αλαμπί.
31’ – Σουτ του Αλωνεύτη από μακριά, η μπάλα αρκετά άουτ.
44’ – Ο Ρονκάτο έκανε την πάσα στον Μαρκίνιος, το σουτ του οποίου από καλό σημείο ήταν κακό και έφυγε άουτ.

Β’ ημίχρονο
57’ – Ο Εφραίμ από δεξιά έδωσε στον Μπεργκουνιού, το τελείωμα του οποίου από το ύψος της περιοχής ήταν κακό.
60’ – ΓΚΟΛ! 0-1, Μαρκίνιος. Ο Λαμπόρδε εκτέλεσε το φάουλ από πλάγια, ο Μαρκίνιος βρέθηκε αμαρκάριστος, μετά από αμέλεια της άμυνας της Ομόνοιας και από το ύψος της μικρής περιοχής με το κεφάλι άνοιξε το σκορ.
84’ – ΓΚΟΛ! 1-1, Αλωνεύτης. Ισοφάριση για την Ομόνοια. Ο Αλωνεύτης πήρε την μπάλα στο ύψος της περιοχής, μετά από προσπάθεια του Εφραίμ και με σουτ έστειλε την μπάλα στα αριστερά του Κοζάτσικ.
88’ – Σουτ του Μαργκάσα, η μπάλα κατέληξε στον Αλωνεύτη μετά από κόντρα σε αμυντικό, όμως η πάσα του από πλάγια διώχθηκε σε κόρνερ.
90’+3’ – ΓΚΟΛ! 1-2, Ρονκάτο. Αντεπίθεση από την Ανόρθωση με τον Οκκά στο τετ-α-τετ (αφού ξέφυγε από τρεις αμυντικούς) να κάνει το σουτ, το οποίο μπλοκαρίστηκε από τον Γιωργαλλίδη. Εγκληματικά στη συνέχεια της φάσης η άμυνα της Ομόνοιας αδράνησε, με τον Ρονκάτο που ήρθε από πίσω σε κενή εστία να σκοράρει το νικητήριο γκολ.

BACKSTAGE:
Σιγή για Πούγιουρο
Πριν την έναρξη του αγώνα κρατήθηκε σιγή εις μνήμη του πρώην δημάρχου της Αμμοχώστου, Ανδρέα Πούγιουρο.

Δίπλα-δίπλα οι Κάκος-Νεοφύτου
Οι δύο πρόεδροι, ο Μιλτιάδης Νεοφύτου της Ομόνοιας και ο Σάββας Κάκος της Ανόρθωσης κάθισαν δίπλα-δίπλα στα θεωρεία της δυτικής κερκίδας πριν την έναρξη του αγώνα.

Οι απουσίες
Χωρίς επτά παίκτες παρατάχθηκε η Ομόνοια. Οι Σπούνγκιν, Σάλατιτς, Σερφά, Μποουθόν ήταν τιμωρημένοι και οι Φρέντι, Λεάντρο και Αβραάμ τραυματίες. Η Ανόρθωση δεν είχε αγωνιστικά προβλήματα.

«Για όσους βρίσκονται στο ΓΣΠ»
Ο εκφωνητής του σταδίου, πριν ξεκινήσει την ανάγνωση των ονομάτων των ενδεκάδων, ξεκίνησε με τη φράση «για όσους βρίσκονται στο ΓΣΠ».

Βασικός ο Χάρης Κυριάκου
Ο 22χρονος Κύπριος αμυντικός Χάρης Κυριάκου έκανε ντεμπούτο στην ενδεκάδα της Ομόνοιας σε αγώνα πρωταθλήματος. Έπαιξε στο δεξί άκρο της άμυνας.

Απογοητευμένος ο Σερφά
«Είμαι απογοητευμένος, δεν μπορώ να παίξω σήμερα μαζί με τους συμπαίκτες μου 100%, επειδή δυστυχώς θα παίξουμε χωρίς τον καλύτερα μας παίκτη… Τους οπαδούς μας», έγραψε στο Twitter o Σοφιάν Σερφά.

Βουβό και πάλι το ΓΣΠ
Άλλο ένα παιχνίδι χωρίς φιλάθλους η Ομόνοια, το τρίτο τη φετινή σεζόν. Προηγήθηκαν οι αναμετρήσεις Ομόνοια-ΕΝΠ και Ομόνοια-ΑΠΟΕΛ. Την επόμενη αγωνιστική οι φίλοι του «τριφυλλιού» δεν θα έχουν δικαίωμα να πάνε στο Ανόρθωση-Ομόνοια, λόγω τιμωρίας της «Κυρίας», ενώ κεκλεισμένων θα είναι και το ματς Ομόνοια-ΑΕΛ την 32η αγωνιστική.

Πηγή: 24sports.com.cy