Προ του φάσματος της χρεοκοπίας επτά Δήμοι – Μέσα σε αυτούς και η Σωτήρα

Κίνδυνος να βάλουν λουκέτο οι Δήμοι

Προ του φάσματος της χρεοκοπίας δηλώνουν ότι βρίσκονται οι έξι νεοσύστατοι Δήμοι Σωτήρας, Γερίου, Τσερίου, Υψωνα, Δρομολαξιάς-Μενεού και Λειβαδιών εξαιτίας της αποκοπής κρατικής χορηγίας… 

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου απηύθυνε έκκληση προς το Υπουργείο Εσωτερικών και την Ενωση Δήμων όπως κατανείμουν ισόποσα την κρατική χορηγία, ύψους 60,8 εκατομμυρίων ευρώ στους νεοσύστατους Δήμους.

Το θέμα απασχόλησε τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής, κατόπιν αυτεπάγγελτης πρότασης των βουλευτών Γιώργου Γεωργίου, Λευτέρη Χριστοφόρου και Κυριάκου Χατζηγιάννη.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης έκανε λόγο για «κρυφτούλι» ευθυνών μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και τις Ενωσης Δήμων σε σχέση με την κατανομή των 60,8 εκ. της κρατικής χορηγίας προς τους Δήμους, προσθέτοντας ότι διαφάνηκε στη σημερινή συνεδρία ότι «φταίνε και οι δύο».

Κάλεσε τόσο την Ενωση Δήμων να προχωρήσει να κατανείμει αυτή την κρατική χορηγία πάνω σε μια ίση βάση και αναλογικά όπως εφαρμόζεται η φόρμουλα και αφορά όλους τους Δήμους όσο και το Υπουργείο Εσωτερικών «να διασφαλίσει την αναλογική κατανομή της Ενωσης Δήμων προκειμένου να μην εκτροχιαστεί πλέον το αναπτυξιακό αλλά και το υπαρξιακό πρόβλημα των έξι νέων Δήμων».

«Στην αντίθετη περίπτωση», προειδοποίησε, «δυστυχώς θα μπει λουκέτο στον τρόπο λειτουργίας των έξι νέων Δήμων, παρόλο που εμείς, κόμματα και Πολιτεία, είχαμε οδηγήσει όλους αυτούς τους Δήμους στο να μετεξελιχτούν σε Δήμους από κοινότητες».

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, η Βουλευτής του κόμματος Ειρήνη Χαραλαμπίδου, μίλησε για «καλή θέληση τόσο από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών όσο και από πλευράς της Ενωσης Δήμων να βρεθεί μία συγκεκριμένη φόρμουλα για μια ισότιμη κατανομή των 60,8 εκατομμυρίων και στους 30 Δήμους».

Επισημαίνοντας ότι στην Επιτροπή Εσωτερικών συζητούνται δύο νομοσχέδια «τα οποία θα συμβάλουν τα μέγιστα στην βελτίωση της λειτουργίας των Δήμων και στη μείωση του κόστους καθ’ ότι αφορούν στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στη συμπλεγματοποίηση», η κ. Χαραλαμπίδου επέκρινε τη κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ ότι προβάλλει εμπόδια στην προώθησή τους.

«Κάποια κόμματα επιμένουν να δημιουργούν προβλήματα και να βλέπουν προβλήματα ακόμα και εκεί που δεν υπάρχουν για λόγους προεκλογικής σκοπιμότητας και μέσα σε όλη αυτή τη διαδικασία επιβαρύνονται φυσικά και οι Δήμοι,» κατέληξε.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου ανέφερε πως το ποσό των 60,8 εκ. ευρώ που έχει εγκριθεί για το 2012 πρέπει να κατανεμηθεί σωστά σε όλους ανεξαιρέτως στους Δήμους έστω και αν αυτοί είτε είναι νέοι ή παλαιότεροι Δήμοι.

«Διαφάνηκε πράγματι το γεγονός αυτό και ζητήσαμε από την Κυβέρνηση που ήταν το Υπουργείο Εσωτερικών καθώς και από την Ένωση Δήμων να εξετάσουν το θέμα και να γίνει η απόλυτη δικαιοσύνη», πρόσθεσε.

Εκπροσωπώντας τους έξι νεοσύστατους Δήμους, ο Δήμαρχος Γερίου Αργύρης Αργυρού είπε ότι «οι περικοπές του ΥΠΕΣ μειώνουν την ελπίδα για μας να αντεπεξέλθουμε των δυσκολιών μας». Πρόσθεσε πως οι Δήμοι τους είναι υποστελεχωμένοι και ότι τα οικονομικά τους δεν τους επιτρέπουν να στελεχωθούν επαρκώς προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες που επιθυμούν.

Σε σχέση με το ποιος φταίει για την κατανομή της χορηγίας, ο κ. Αργυρού είπε ότι η Ενωση Δήμων είναι υπεύθυνη αλλά επειδή δεν έχει καθοριστεί το ποσό που θα δώσουν στην Ένωση Δήμων, η Ένωση δεν έχει πάρει τελική απόφαση για το πως θα διαμοιράσει τα χρήματα .

«Έχουν περάσει έξι μήνες και βλέπουμε ότι εμείς δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε, γιατί δεν ξέρουμε το ποσό που δικαιούμαστε για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε», είπε.

Ο κ. Αργυρού ανέφερε ότι μετά τις περικοπές, υπολογίζουν ότι φέτος θα λάβουν 400.000 ευρώ φέτος (από 685.000 που υπολόγιζαν να λάβουν), ένα ποσό το οποίο χαρακτήρισε «εξευτελιστικό», αφού όπως είπε, όταν ήταν κοινότητες λάμβαναν πολύ περισσότερα.

«Εμείς με την ένταξη μας στους Δήμους υπολογίζαμε θα παίρναμε 1,5 εκ. ευρώ ο καθένας για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε , σήμερα μας κόβουν τα φτερά μας και δεν θα μπορέσουμε να δουλέψουμε με κανένα τρόπο», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Αργυρού εξήγησε πως όταν οι Δήμοι αυτοί ήταν κοινότητες δεν χρειάζονταν να καταβάλλουν τους μισθούς εργατών και επιστατών, οι οποίοι καταβάλλονταν από τις Επαρχιακές Διοικήσεις, ενώ με την μετεξέλιξή τους τα κονδύλια αυτά μεταφέρονται στους Δήμους.

SotiraNews.com/iKypros.com

Ροη Ειδησεων

Κουκουλοφόρος έριξε πυροβολισμούς εναντίον καφενείου στη Λάρνακα

Αριθμός πυροβολισμών με πιστόλι, από άνδρα, με καλυμμένο πρόσωπο, ρίχθηκαν το βράδυ της Δευτέρας σε…

28 Μαΐου, 2024

Σκόνη και βροχές στο καιρικό «μενού»

Ασθενής χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Στην ατμόσφαιρα θα παρατηρείται αραιή σκόνη κατά διαστήματα μέχρι…

28 Μαΐου, 2024

Υπό κράτηση δύο πρόσωπα για υπόθεση ληστείας στη Λάρνακα

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εξέδωσε σήμερα διάταγμα κράτησης για τέσσερις ημέρες εναντίον δύο προσώπων, ηλικίας…

27 Μαΐου, 2024

FLiRT: Το καλοκαίρι έρχεται και οι επιστήμονες ανησυχουν για έξαρση του covid

Μεγάλη ανησυχία προκαλούν στους λοιμωξιολόγους τα νέα στελέχη του κορονοϊού, τα οποία έχουν εξαπλωθεί σε…

27 Μαΐου, 2024

Επεισόδια σε εκδήλωση διαμαρτυρίας των κτηνοτρόφων στα κατεχόμενα

Ένταση κι επεισόδια σημειώθηκαν τη Δευτέρα έξω από την «πρωθυπουργία» στα κατεχόμενα, στη διαμαρτυρία των…

27 Μαΐου, 2024

Αυξήθηκαν κατά 9% οι πωλήσεις πετρελαιοειδών τον Απρίλιο

Αυξημένες κατά 9% καταγράφονται οι συνολικές πωλήσεις πετρελαιοειδών τον Απρίλιο 2024, σε σχέση με τον…

27 Μαΐου, 2024