Στήριξη ΔΗΣΥ στους ξενοδόχους για εργοδότηση Κυπρίων

Τη στήριξη του Δημοκρατικού Συναγερμού στη βούληση του ΠΑΣΥΞΕ να στηρίξει την εργοδότηση Κυπρίων στην εγχώρια ξενοδοχειακή βιομηχανία, εξέφρασε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου, μετά από τη συνάντηση αντιπροσωπείας των ξενοδόχων με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και το οικονομικό επιτελείο του κόμματος…

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης αναφέρθηκε από την πλευρά του στις προοπτικές για τον τουρισμό, σημειώνοντας ότι η βρετανική και η γερμανική αγορά παρουσιάζουν τη δεδομένη στιγμή μια μείωση της τάξης του 8-10%, ενώ η ρωσική αγορά σημειώνει αύξηση, γύρω στο 20%.

Συμπλήρωσε ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η ανεργία στην ξενοδοχειακή βιομηχανία για τους Κύπριους εργαζόμενους έχει μειωθεί τον τελευταίο χρόνο.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι το κόμμα του στηρίζει την ανάπτυξη και στο πλαίσιο αυτό στηρίζει και την ξενοδοχειακή βιομηχανία, η οποία, όπως είπε, μπορεί να βοηθήσει τον τόπο και τους εργαζόμενους.

Παράλληλα ανέφερε ότι ο τουρισμός είναι ο μόνος τομέας που παρουσιάζει σήμερα θετικό πρόσημο ανάπτυξης και για αυτόν το λόγο χρειάζεται στήριξη.

Πρόσθεσε ότι η οικονομία, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως «πακέτο» καθώς, όπως ανέφερε, εφόσον πάνε καλά οι επιχειρήσεις, θα τα πάει καλά ο εργαζόμενος και η οικονομία. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε ένα σύνολο και πρέπει μαζί να προχωρήσουμε μπροστά για να βγούμε από το αδιέξοδο», είπε.

Ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι ο ΠΑΣΥΞΕ και οι ξενοδόχοι είναι διατεθειμένοι να εργοδοτήσουν Κύπριους στα ξενοδοχεία και να συμβάλουν θετικά στην επίλυση του προβλήματος της οικονομίας, βάζοντας παράλληλα Κύπριους στην προμετωπίδα της επαφής με τους τουρίστες, όπως παλιά.

Είπε ότι οι ξενοδόχοι έχουν ήδη ξεκινήσει τον τελευταίο χρόνο να εργοδοτούν Κύπριους και παρουσιάζονται θετικοί προς αυτό, καθώς ζουν το πρόβλημα της οικονομίας και θέλουν να συμβάλουν θετικά.

Ανέφερε ότι οι ξενοδόχοι πρέπει να βοηθηθούν, ώστε να αναπτυχθούν και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα είπε ότι πρέπει να εξεταστεί και το θέμα της εποχικότητας, καθώς χρειάζονται πιο ευέλικτα προγράμματα για να μείνουν ανοιχτά τα ξενοδοχεία το χειμώνα, ώστε να αντιμετωπιστεί ένα θέμα που έχει απομακρύνει πολλούς Κυπρίους από την ενασχόλησή τους με τον ξενοδοχειακό τομέα.

Είπε ότι θα μπορούσαν να λειτουργούν ξενοδοχεία εναλλάξ, ώστε να παραταθεί η τουριστική σεζόν και να μειωθούν οι άνεργοι, από 10 χιλιάδες σε 3 με 4 χιλιάδες κάθε χρόνο.

Εφόσον υπάρχει διάθεση από τον ΠΑΣΥΞΕ για να στηρίξει την κυπριακή οικονομία, έχουμε και εμείς διάθεση να τους στηρίξουμε, για να πάει μπροστά αυτή η βιομηχανία, είπε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ.

Ο κ. Λοϊζίδης εξέφρασε απορία για το λόγο που ο ΚΟΤ επέλεξε να κόψει διαφημιστικά έξοδα για την προβολή της Κύπρου στο εξωτερικό, όταν επιβλήθηκε η αποκοπή λειτουργικών εξόδων κατά 8% στον προϋπολογισμό του, λέγοντας ότι αυτή η επιλογή ήταν απαράδεκτη.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ δήλωσε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και ότι η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΥΞΕ άκουσε πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις από τον κ. Αναστασιάδη, καθώς και ότι υπήρξε ταύτιση απόψεων σε σωρεία θεμάτων.

Είπε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ για την προοπτική της τουριστικής βιομηχανίας και πρόσθεσε ότι συζήτησαν θέματα που αφορούν τις αεροπορικές εταιρίες, το προσωπικό, καθώς και αναπτυξιακά ζητήματα.

Ως προς τις προοπτικές του τουρισμού, ο κ. Λοϊζίδης είπε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ για την προσδοκία των ξενοδόχων να ανατραπεί κάπως το αρνητικό κλίμα που παρουσιάζεται στη βρετανική και τη γερμανική αγορά, καθώς και ότι θα συνεχιστεί η καλή πορεία της ρωσικής αγοράς.

Ερωτηθείς ως προς τη σύγκριση της φετινής πορείας του τουρισμού σε σχέση με πέρυσι, ο κ. Λοϊζίδης είπε ότι αν δεν ανατραπούν τα δεδομένα, θα πρέπει να αναμένεται δυστυχώς μια μικρή πτώση.

Ως προς το θέμα της εργοδότησης Κυπρίων, ανέφερε ότι αποτελεί επιδίωξη πολλών ξενοδοχείων, πρόσθεσε όμως ότι η λύση της εργοδότησης κοινοτικών δεν έγινε τυχαία αλλά επιβλήθηκε λόγω της μειωμένης ανταγωνιστικότητας του κυπριακού τουριστικού προϊόντος.

Ακόμη, ανέφερε ότι η ανάπτυξη που παρατηρήθηκε κατά την περσινή χρονιά βοήθησε όχι μόνο να διατηρηθούν, αλλά και να αυξηθούν ελαφρώς οι θέσεις εργασίας Κυπρίων εργαζομένων.

Αναφέρθηκε και ο ίδιος στο πρόβλημα της εποχικότητας που επέβαλε τη σταδιακή μείωση των Κυπρίων στην τουριστική βιομηχανία, ενώ επανέλαβε παράλληλα τα στοιχεία μελέτης του Πανεπιστημίου Κύπρου, που δείχνουν ότι η παρουσία κοινοτικών με χαμηλότερο εργατικό κόστος βοήθησε στην ανάπτυξη και τη διατήρηση περισσότερων θέσεων εργασίας στην τουριστική βιομηχανία του νησιού.

Συμπλήρωσε ότι αυτό θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλοι και ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές όταν θέτουν αιτήματα για ανανέωση συλλογικών συμβάσεων.

Ροη Ειδησεων

Φρένο στις αλλαγές τελευταίας στιγμής βάζει η Βουλή για μεταρρύθμιση ΤΑ

Με στόχο να διευθετηθούν σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη μεταρρύθμισης της τοπικής Αυτοδιοίκησης, το Υπουργείο…

13 Μαΐου, 2024

Πέρασε από την Κύπρο το βόρειο σέλας – Προκάλεσε προβλήματα σε αρκετές χώρες (ΒΙΝΤΕΟ)

Η ηλιακή καταιγίδα σπάνιας έντασης που έφθασε στη Γη το Σαββατοκυρίακο προκάλεσε προβλήματα σε αρκετές…

13 Μαΐου, 2024

ΗΠΑ: Σκότωσε τον πατέρα της και την φίλη του γιατί την απέκλεισε από την διαθήκη

Μια γυναίκα σκότωσε τον 87χρονο πατέρα της και τη φίλη του, μαχαιρώνοντάς τους θανάσιμα στο…

13 Μαΐου, 2024

Κύπρος: 16χρονος προέταξε πιστόλι σε ανήλικους – Aποδείκτηκε ότι ήταν πλαστικό

Διάταγμα κράτησης τριών ημερών εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου εναντίον 16χρονου που διαμένει σε δομή…

13 Μαΐου, 2024

Υπ. Γεωργίας: Αξιολογούνται προσφορές για πτητικά μέσα πυρόσβεσης

Η διαδικασία αξιολόγησης προσφορών για πτητικά μέσα πυρόσβεσης είναι «εντός του χρονοδιαγράμματος» δήλωσε σήμερα η…

13 Μαΐου, 2024

«Πρόκληση» για το Υπ. Εσωτερικών η ημέρα των εκλογών – «Δεν θα υπάρξουν προβλήματα»

«Πρόκληση» για το Υπουργείο Εσωτερικών θα είναι η ημέρα των εκλογών για ανάδειξη μελών του…

13 Μαΐου, 2024