Σε κοινή διακήρυξη κατέληξαν τα κόμματα του κέντρου

a 406 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 6904 Ειδήσεις, Νέα ΑμμοχώστουΤα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, ΔΗΚΟ, ΚΣ ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, κατέληξαν χθες σε μια κοινή προγραμματική διακήρυξη στο πλαίσιο της συνεργασίας τους για τις προεδρικές εκλογές του 2013, στην οποία, ωστόσο, καταγράφεται η διαφωνία του ΕΥΡΩΚΟ στον όρο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που αναφέρεται στη διακήρυξη… 

Η ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Ιωάννα Παναγιώτου σε δηλώσεις αμέσως μετά τη συνάντηση των αρχηγών των τεσσάρων Κομμάτων, στα γραφεία του Κινήματος, είπε ότι «σήμερα έχουμε καταλήξει στην κοινή προγραμματική διακήρυξη, η οποία θα δοθεί τις επόμενες μέρες στη δημοσιότητα».

«Έχουμε κάνει και μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά τα κριτήρια και τη διαδικασία επιλογής κοινού υποψηφίου. Η συζήτηση γι΄ αυτό το θέμα θα συνεχιστεί σε νέα συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα».

Σε ερώτηση αναφορικά με τη αρχική διαφωνία του ΕΥΡΩΚΟ με τον όρο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, ο Πρόεδρος του Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι «καλύτερα θα ήταν να δείτε το σύνολο της διακήρυξης», προσθέτοντας ότι «η αναφορά στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία γίνεται στη διακήρυξη, συνοδεύεται από την ξεκάθαρη και διαχρονική διαφωνία του ΕΥΡΩΚΟ».

«Παρόλο τούτου, επειδή το σύνολο του περιεχομένου μας ικανοποιεί συνεχίζουμε την προσπάθεια», πρόσθεσε.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι «σήμερα έχει γίνει ένα σημαντικό και αποφασιστικό βήμα στην προσπάθεια μας να διαμορφώσουμε μια δημοκρατική, εναλλακτική πρόταση εξουσίας ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2013».

«Έχουμε καταλήξει στο κείμενο της προγραμματικής διακήρυξης που περιέχει τις βασικές αρχές και σε ό,τι αφορά τη λύση του κυπριακού προβλήματος, αλλά και για άλλα μείζονος σημασίας ζητήματα που απασχολούν τον κυπριακό λαό και την κυπριακή κοινωνία».

«Για το συγκεκριμένο θέμα, που υπήρξε αντικείμενο συζητήσεων τις τελευταίες μέρες, εμείς, ως ΕΔΕΚ, δεν είχαμε καμιά δυσκολία να συμφωνήσουμε στη διατύπωση, δεδομένου ότι πάγια, διαχρονική και αμετακίνητη θέση μας είναι ότι η λύση θα κριθεί από το περιεχόμενο της και όχι από τον οποιονδήποτε τίτλο ή ονοματολογία», είπε.

Γι΄ αυτό, πρόσθεσε, «δηλώνω ότι οι αρχές λύσεις, τα χαρακτηριστικά λύσης ως περιελήφθησαν στο προγραμματικό κείμενο της διακήρυξης μας ικανοποιούν απολύτως».

Ερωτηθείς ποια θα πρέπει να είναι τα κριτήρια επιλογής του υποψηφίου, ο κ. Ομήρου είπε ότι «η αξιοπιστία, η πολιτική εντιμότητα, η διεισδυτικότητα μέσα στην κυπριακή κοινωνία είναι κριτήρια τα οποία είναι φυσικό ότι θα πρέπει να διέπουν την όποια υποψηφιότητα».

Ερωτηθείς εάν συζητήθηκαν και ονόματα κατά τη σημερινή συνάντηση, ο κ. Ομήρου απάντησε αρνητικά.

Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση αναφορικά με τον όρο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, ο κ. Συλλούρης είπε ότι «δεν είναι κοινή διακήρυξη η αναφορά στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι το ΕΥΡΩΚΟ και διαφωνεί και δεν βλέπει ουσία και δεν συμφωνεί με την ορολογία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

«Όπως εξήγησε και ο κ. Ομήρου υπάρχει εκτενής περιγραφή των αρχών λύσης του Κυπριακού πάνω στην οποία θα βασιστεί το περιεχόμενο της λύσης, που κατά τη δική μου άποψη είναι ικανοποιητικότατη και η οποιαδήποτε αναφορά στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία μας βρίσκει και διαφωνούντες, όχι από βίτσιο, αλλά επειδή δεν μπορεί να αντανακλά τις πραγματικές αυτές αρχές λύσης του προβλήματος».

Επανέλαβε ότι το ΕΥΡΩΚΟ «ξεκαθαρίζει ότι δέχεται ως κοινό ανακοινωθέν οτιδήποτε περιλαμβάνεται σ’ αυτό κατά λέξη, πλην την αναφορά στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

Λαμβάνοντας το λόγο, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν είπε ότι «θέλω να εκφράσω τη χαρά και την ικανοποίηση μου γιατί η σημερινή συνάντηση οδήγησε σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Κάναμε ακόμη ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια που άρχισε εδώ και κάποιες εβδομάδες».

Σημείωσε ότι «η συζήτηση και σήμερα έγινε με ειλικρίνεια, εντιμότητα και καθαρότητα. Ο κάθε ένας από εμάς είχε την ευχέρεια και τη δυνατότητα να διατυπώσει τις σκέψεις και τις απόψεις του. Σίγουρα το κάθε Κόμμα διατηρεί τις όποιες επιπρόσθετες προσεγγίσεις του».

«Αυτή η διακήρυξη είναι ένα μίνιμουμ πλαίσιο αρχών και θέσεων που αντικατοπτρίζει τις επιδιώξεις του ενδιάμεσου χώρου», είπε και πρόσθεσε ότι «δεν ήταν εύκολο εγχείρημα. Το κάθε Κόμμα έχει τις δικές τους ιδεολογικές, πολιτικές ή ιστορικές προσεγγίσεις.

Σε ερώτηση και προς τους τέσσερεις αρχηγούς των Κομμάτων για το ποία μορφή λύσης θα διεκδικήσει ο υποψήφιος που θα επιλεγεί, ο κ. Συλλούρης είπε ότι «ο υποψήφιος που θα βρούμε θα έχει σαν εργαλείο την περιγραφή λεπτομερώς των βασικών αρχών λύσης του Κυπριακού».

«Εν ολίγοις», όπως είπε, «ανθρώπινα δικαιώματα, ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, αποχώρηση στρατευμάτων, αποχώρηση εποίκων γιατί είναι προϊόν εγκλήματος πολέμου, επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους, κατάργηση των εγγυήσεων».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι «έτσι για να ξεκαθαρίσουμε, γιατί εγώ δεν θέλω να υπάρχει η οποιαδήποτε παρεξήγηση, η πολιτική διακήρυξη, κατά την άποψη μας, εμπεριέχει και τη μορφή λύσης και όλα τα συστατικά στοιχεία που πρέπει να διέπουν μια βιώσιμη, λειτουργική και δίκαιη λύση».

«Γι’ αυτό το λόγο, λοιπόν, στην πολιτική διακήρυξη ως μορφή λύσης έχει τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με το σωστό περιεχόμενο στη βάση αρχών που θα διέπουν τη λύση», συμπλήρωσε.

Ο κ. Καρογιάν είπε ότι η διαχρονική θέση του ΕΥΡΩΚΟ είναι ότι «θεωρεί ως αδόκιμο και λανθασμένο τον όρο διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Όλοι εμείς κατανοούμε κατ’ απόλυτο τρόπο τη διαχρονική θέση του ΕΥΡΩΚΟ».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε, επίσης, ότι «στόχος μας είναι να επιτύχουμε σ’ αυτό το εγχείρημα το οποίο έχουμε αναλάβει. Έχουμε δρόμο μπροστά μας, όμως υπάρχει και η βούληση, η θέληση και η αποφασιστικότητα μας να συνεχίσουμε».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει χώρος για το ΑΚΕΛ ή και για την οποιαδήποτε άλλη πολιτική δύναμη, ο κ. Καρογιάν είπε ότι «μακάρι να υπάρξουν οι δυνατότητες για ευρύτατες ή για καθολικές συναινέσεις προς την κατεύθυνση διαμόρφωσης ενός οράματος, έτσι που να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας».

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι «θέλω να πω το εξής για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. Το Σχέδιο Ανάν, στην παράγραφο ένα, προέβλεπε για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Αλλά, εκ του περιεχομένου του, ο κυπριακός ελληνισμός έκρινε ότι αυτό το σχέδιο ήταν άδικο, ετεροβαρές, προέβλεπε τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων, τη διατήρηση εγγυήσεων και ως εκ τούτου απέρριψε αυτό το σχέδιο».

«Συνεπώς, δεν πρέπει να υπάρχει κανένα ερώτημα από τους πολίτες αναφορικά με το τι η προγραμματική διακήρυξη περιέχει ή εννοεί. Υπάρχουν τα χαρακτηριστικά της λύσης τα οποία περιγράφονται λεπτομερώς και μόνο αν τα χαρακτηριστικά και οι αρχές της λύσης είναι αυτές που περιέχονται σ’ αυτήν την προγραμματική διακήρυξη είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή λύση του κυπριακού προβλήματος, ανεξάρτητα από την ονοματολογία», είπε.

Σε ό,τι αφορά τις προσκλήσεις από άλλα πολιτικά κόμματα για συνεργασία ενόψει των προεδρικών εκλογών, ο κ. Ομήρου είπε ότι «είναι σαφές ότι είμαστε επικεντρωμένοι στην προσπάθεια για συνεργασία των δυνάμεων του ενδιάμεσου πολιτικού χώρου. Παραμένουμε επικεντρωμένοι σ’ αυτή την προσπάθεια».

Καταλήγοντας, η κα. Παναγιώτου είπε ότι «εμείς, ως Κίνημα Οικολόγων, δηλώνουμε την ικανοποίηση μας για τις βασικές αρχές επίλυσης του Κυπριακού όπως καταγράφονται στην κοινή διακήρυξη. Εκφράζουν πάγιες θέσεις του Κινήματος Οικολόγων».

Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίηση της «γιατί η έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης έχει ενσωματωθεί σ’ αυτό το κείμενο ως ένας βασικός άξονας της νέας οικονομίας και της νέας προοπτικής».

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ