Πρώτη παγκοσμίως η Κύπρος στο κόστος χρήστη ουσιών εξάρτησης

Ειδήσεις

Πρώτη παγκοσμίως είναι η Κύπρος σε ό,τι αφορά το ποσό που κοστίζει στο κράτος κάθε χρήστης ουσιών εξάρτησης, το οποίο ανέρχεται στις 27.000 ευρώ το χρόνο, ενώ πέραν του προβλήματος της ουσιοεξάρτησης, η Κύπρος αντιμετωπίζει σήμερα και το πρόβλημα των εξαρτήσεων συμπεριφοράς… 

Τα πιο πάνω ανέφερε σήμερα ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας, σε ομιλία του σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μονής Κύκκου, με θέμα το 17ο Παγκύπριο Συνέδριο ΚΕΝΘΕΑ, που θα ασχοληθεί με τις «Σύγχρονες και Παραδοσιακές Μορφές Εξάρτησης σε Ουσίες και Συμπεριφορές».

Ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής δήλωσε, συγκεκριμένα, ότι «μαζί με το πρόβλημα της ουσιοεξάρτησης το κεφάλαιο ‘εξαρτήσεις’ συμπληρώθηκε με ακόμη ένα εξίσου σοβαρό πρόβλημα, αυτό των εξαρτήσεων συμπεριφοράς. Τώρα αντιμετωπίζουμε πρόβλημα εξάρτησης στον τζόγο, στο ιντερνέτ, στο κινητό τηλέφωνο και στα ηλεκτρονικά παιγνίδια».

Αναφέρθηκε, επίσης, σε διαπίστωση του ΚΕΝΘΕΑ ότι «η χρήση κάνναβης έχει εμπεδωθεί στον εφηβικό και νεανικό πληθυσμό της Κύπρου και ότι ενώ πριν μια δεκαετία η έναρξη χρήσης σήμαινε και εγκατάλειψη του σχολείου, τώρα με τα νέα δεδομένα ο χρήστης συνεχίζει τις σπουδές και αρχίζει να δημιουργείται νέο υποσύστημα στα σχολεία».

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη, ο αριθμός των χρηστών ενδοφλέβιας ηρωίνης μειώνεται συνεχώς και σε αυτό, όπως είπε, έπαιξε μεγάλο ρόλο η διαφώτιση αλλά και η ανάπτυξη των προγραμμάτων υποκατάστατων από το κράτος και ιδιωτικούς φορείς. Ωστόσο, όπως ανέφερε, παρατηρείται «μεταπήδηση ενός μεγάλου μέρους των χρηστών από τη χρήση ηρωίνης στην πολύ-χρήση με κύρια ουσία την κοκαΐνη και τις αμφεταμίνες».

Υπάρχει δε τεράστια αύξηση της υπερκατανάλωσης αλκοολούχων ποτών και αύξηση των περιπτώσεων μέθης, που δεν υπήρχε σε τέτοιο βαθμό πριν δέκα χρόνια, ανάμεσα στους νέους, σύμφωνα με τον Μητροπολίτη.

Είπε ακόμα ότι από πρόσφατη μελέτη που διενήργησε το ΚΕΝΘΕΑ φάνηκε πως για τη νομική διευθέτηση του προβλήματος της ουσιοεξάρτησης (δηλαδή σύλληψη, κράτηση, δικαστήρια, δικηγόροι, φυλάκιση, περίθαλψη κ.ά.) ο κάθε προβληματικός χρήστης στην Κύπρο στοιχίζει 27.000 ευρώ το χρόνο, γεγονός που κατατάσσει την Κύπρο πρώτη παγκοσμίως. Ακολουθεί η Γερμανία με 15.500 ευρώ ανά προβληματικό χρήστη.

«Θεωρούμε πιο σημαντικό να επενδύσουμε περισσότερα στη μείωση της ζήτησης παρά στη μείωση της προσφοράς», δήλωσε ο Μητροπολίτης.

Το Συνέδριο του ΚΕΝΘΕΑ τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

Πηγή: ΚΥΠΕ