Έντονες πιέσεις από την Αμερική για να λυθεί το Κυπριακό

a 96 Ειδήσεις
a 2657 Ειδήσεις

Η Ουάσιγκτον προέτρεψε όλα τα μέρη στο Κυπριακό να σημειώσουν ουσιαστική πρόοδο προς την επανένωση της Κύπρου σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

«Οι ΗΠΑ επαναβεβαιώνουν στην πλήρη τους υποστήριξη προς την κυπριακής ηγεσίας διαδικασία, υπό την αιγίδα της αποστολής των καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, για επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης. Συνεχίζουμε να προτρέπουμε όλα τα μέρη να δράξουν αυτή την ιστορική ευκαιρία και να σημειώσουν πραγματική και ουσιαστική πρόοδο στην κατεύθυνση της επανένωσης της νήσου, σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερώτημα αναφορικά με τη συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Μπερνς, με το λεγόμενο «υπουργό Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Οζντίλ Ναμί, είπε ότι «O υφυπουργός Εξωτερικών Μπερνς συναντήθηκε με τον κ. Οζντίλ Ναμία για να συζητήσουν την τουρκοκυπριακή άποψη για τις προσπάθειες διευθέτησης του Κυπριακού».

Η συνάντηση, σημείωσε, «είναι μέρος των περιοδικών διαβουλεύσεων των επαφών του υπουργείου Εξωτερικών με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στις συνομιλίες του Κυπριακού».