«Πολεμικό» το κλίμα μεταξύ Ολλανδίας και Τουρκίας

CEB1 182 Ειδήσεις, Ολλανδία, Τουρκία
CEB1 682 Ειδήσεις, Ολλανδία, Τουρκία

Έκρυθμη είναι η σχέση της Ολλανδίας με την Τουρκία μετά την απόφαση της Ολλανδικής κυβέρνησης χθες να απαγορεύσει την προσγείωση του αεροσκάφους του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Ρότερνταμ. Ο κ. Τσαβούσογλου θα μιλούσε σε συγκέντρωση με στόχο να πείσει τους Τούρκους της Ολλανδίας να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το περιστατικό έκανε έξαλλο τον Ερντογάν. «Είναι τα απομεινάρια των ναζί, είναι φασίστες. Μπορείτε να απαγορεύσετε στον υπουργό Εξωτερικών μας να πετάξει, αλλά στο εξής να δούμε πώς θα προσγειώνονται οι πτήσεις σας στην Τουρκία» δήλωσε σε συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη.

Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε. «Είναι φυσικά ένα τρελό σχόλιο. Καταλαβαίνω ότι είναι θυμωμένοι, αλλά αυτό φυσικά ήταν εντελώς απαράδεκτο» είπε για τα λεγόμενα Ερντογάν.

CEB11 8 Ειδήσεις, Ολλανδία, Τουρκία

Λίγο μετά το μπλόκο ο Τσαβούσογλου είπε, μεταξύ άλλων: «Στη διπλωματία ήταν ό,τι πιο ακραίο μπορούσε να συμβεί. Η ακύρωση της πτήσης είναι απαράδεκτη από κάθε άποψη. Απ’ όποια πλευρά και να το δείτε, είναι απαράδεκτο για τις αξίες τις Ευρώπης και την φιλία των δύο χωρών».

Όπως ανακοίνωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ η Τουρκία δεν επιθυμεί την επιστροφή του Ολλανδού πρεσβευτή, που βρίσκεται σε άδεια, στην Άγκυρα «για κάποιο χρονικό διάστημα»

«Κλητεύσαμε τον επιτετραμμένο της Ολλανδίας στην Τουρκία για να εκφράσουμε τη διαμαρτυρία μας σχετικά με την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης. Επίσης του δηλώσαμε ότι δεν επιθυμούμε ο Ολλανδός πρέσβης να εκτελεί τα καθήκοντα του για κάποιο χρονικό διάστημα», ανέφερε η ανακοίνωση.

CEB12 4 Ειδήσεις, Ολλανδία, Τουρκία

Νέα απαγόρευση στην υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων

Η υπουργός Οικογενειακών και Κοινωνικών Υποθέσεων Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά ταξίδεψε χθες οδικώς από την Γερμανία προς το Ρότερνταμ, έπειτα από την απόφαση που έλαβε η ολλανδική κυβέρνηση να απαγορεύσει στο αεροπλάνο που θα μετέφερε τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου να προσγειωθεί στο Ρότερνταμ.

Οι Αρχές της απαγόρευσαν να απευθυνθεί προς ένα πλήθος υποστηρικτών του Ερντογάν, που είχε συγκεντρωθεί έξω από το τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ. Έχοντας καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμούν Τούρκους πολιτικούς να κάνουν εκστρατεία για το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου στην επικράτεια της χώρας οι Αρχές κήρυξαν την Καγιά «ανεπιθύμητο αλλοδαπό» και την έθεσαν υπό κράτηση.

«Μου ζητήθηκε να εγκαταλείψω την χώρα και να επιστρέψω στην Γερμανία το συντομότερο δυνατό», δήλωσε νωρίτερα χθες η Καγιά.«Δεν θα φύγω μέχρι να μου επιτραπεί να πάω να συναντήσω τους συμπολίτες για τουλάχιστον πέντε λεπτά», πρόσθεσε.

Εν μέσω της διπλωματικής σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών, η Ολλανδική αστυνομία απομάκρυνε αργά χθες το βράδυ, χρησιμοποιώντας γκλομπ και έφιππες αστυνομικές δυνάμεις, τους περίπου 1.000 διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το τουρκικό προξενείο του Ρότερνταμ, κρατώντας τουρκικές σημαίες, που ζητούσαν να δουν την υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας.

Πηγή: Newsbeast.gr