Έρευνα Βρετανών φοιτητών για αναβάθμιση τουρισμού στην Αγία Νάπα

a 140 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 3779 Ειδήσεις, Νέα ΑμμοχώστουΤη βάση για περαιτέρω αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Αγίας Νάπας με εναλλακτικούς τρόπους ψυχαγωγίας των περιηγητών και στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αναμένεται να αποτελέσει η πρόσφατη έρευνα που διενήργησε για την Αγία Νάπα, ομάδα φοιτητών από το Πανεπιστήμιο του Birmingham.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του τελευταίου τεύχους της τοπικής εφημερίδας που εκδίδει ο Δήμος, «οι Βρετανοί φοιτητές διαπίστωσαν πως η Αγία Νάπα διατηρεί τα τελευταία χρόνια μια μονόπλευρη τουριστική ανάπτυξη και φήμη, αφού θεωρείται ως «ο παράδεισος των clubbers», δηλαδή των νέων που διασκεδάζουν τα βράδια στα διάφορα νυχτερινά κέντρα».

Παράλληλα σημειώνουν «την ανάγκη αναβάθμισης του προσφερόμενου προϊόντος, ώστε να επιτευχθεί διεύρυνση της αγοράς και αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό». Για τους λόγους αυτούς οι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Birmingham έχουν προτείνει δύο ενδιαφέρουσες προτάσεις επιχειρηματικής εκμετάλλευσης του πλούτου της περιοχής, που είναι άγνωστος στο ευρύ κοινό.

Η πρώτη πρόταση των φοιτητών αφορά «την κατασκευή ενός μονοπατιού που θα εξιστορεί τη ρομαντική αλλά και τη θρησκευτική πλευρά της Αγίας Νάπας. Το μονοπάτι, που θα φέρει την ονομασία «Route to the new generation», δηλαδή «ο δρόμος προς τη νέα γενιά», θα ξεκινά από το ρωμαϊκό υδραγωγείο και θα καταλήγει στο μοναστήρι και την εκκλησία της κωμόπολης. Παράλληλα, το μονοπάτι αυτό θα καλύπτει και άλλα σημεία ενδιαφέροντος, όπως η τοποθεσία όπου ανευρέθηκε η θαυματουργική εικόνα της Παναγίας από έναν κυνηγό τον 14ο αιώνα, το Μουσείο Θάλασσας και το γραφείο Τουριστικών Πληροφοριών».

Η δεύτερη εργασία των Βρετανών φοιτητών περιλαμβάνει την πρόταση «για προώθηση της Αγίας Νάπας ως ενός από τα πιο ξακουστά ψαροχώρια της Κύπρου. Η Αγία Νάπα επειδή υπήρξε για αιώνες ένα ψαροχώρι διαθέτει την κατάλληλη υποδομή για ν’ αναπτύξει το τουριστικό της προϊόν γύρω από τη θάλασσα», αναφέρεται.

Η συγκεκριμένη πρόταση περιλαμβάνει διάφορες δραστηριότητες, όπως «ξεναγήσεις, καταδύσεις, υποβρύχιες φωτογραφίσεις, γευσιγνωστικές εξορμήσεις στα τοπικά εστιατόρια και τις ταβέρνες, καθώς και παιχνίδια και διαγωνισμούς με κύριο άξονα αναφοράς τη θάλασσα και τη ναυτική παράδοση της περιοχής».

Στην εργασία που διενήργησαν οι φοιτητές αναφέρεται ακόμα ότι «και οι δύο προτάσεις έχουν πολύ μικρό ρίσκο, αφού βασίζονται σε υφιστάμενα δεδομένα και μπορούν να υποστηριχθούν από ντόπιες επιχειρήσεις, αλλά και από την τοπική αρχή. Ταυτόχρονα οι προτάσεις αυτές βρίσκονται ενώπιον των δημοτικών αρχών προς εξέταση, ενώ αναμένεται ότι θα υπάρξει ανάλογο ενδιαφέρον και από τον ιδιωτικό τομέα».