«Οξυγόνο για την Κύπρο και την Ελλάδα»

a 109 Ειδήσεις
a 4381 ΕιδήσειςΜε τον τίτλο «Οξυγόνο για την Κύπρο και την Ελλάδα» η φλαμανδόφωνη εφημερίδα «Ντε Στάνταρντ» αναφέρεται στη χθεσινή απόφαση του Eurogroup να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση διπλής δόσης, ύψους 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, η οποία θα γίνει τμηματικά και θα συνδεθεί με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων του οικονομικού προγράμματος.

Όπως ειδικότερα σημειώνεται, η πρώτη δόση θα καταβληθεί εντός των επόμενων ημερών, μετά την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών και των προαπαιτούμενων πράξεων, ενώ τα άλλα 3,3 δισ. ευρώ θα δοθούν τον Ιούνιο, υπό την αίρεση της υλοποίησης -από την πλευρά της Αθήνας- στόχων του προγράμματος, ιδίως σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του συστήματος φορολόγησης και της δημόσιας διοίκησης και την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στις επαινετικές αναφορές προς την Ελλάδα του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος έκανε λόγο για «τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλουν οι Έλληνες».

Στο δημοσίευμα σημειώνεται επίσης ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε την πρώτη δόση της χρηματοοικονομικής βοήθειας για την Κύπρο, ύψους 3 δισ. ευρώ, η οποία θα εκταμιευθεί σε δύο τμήματα.

Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα η επίσης φλαμανδόφωνη εφημερίδα «Ντε Μόρχεν», με τίτλο «Το Eurogroup ανάβει το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα», επισημαίνει ότι επειδή η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο πεδίο των οικονομικών και φορολογικών μεταρρυθμίσεων, το Eurogroup έδωσε την συγκατάθεσή του για την καταβολή μιας διπλής δόσης ύψους 7,5 δισ. ευρώ προς τη χώρα.

Ωστόσο, η εφημερίδα προσθέτει ότι η ελληνική οικονομία πρέπει να βελτιώσει με ταχείς ρυθμούς την ανταγωνιστικότητά της και ως εκ τούτου απομένουν ακόμα πολλά να γίνουν, προκειμένου η χώρα να μπορέσει να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης το 2014. «Μόνον εάν συμβεί αυτό και δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας θα καταστεί βιώσιμο το ελληνικό δημόσιο χρέος», τόνισε – σύμφωνα με την εφημερίδα- ο πρόεδρος του Eurogroup.

Καταλήγοντας, η εφημερίδα αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο στην υλοποίηση των δημοσιονομικών και των δομικών μεταρρυθμίσεων και για τον λόγο αυτό οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών έδωσαν την έγκρισή τους για την καταβολή της δόσης.