Συνεχίζονται οι προσπάθειες για σχηματισμό Κυβέρνησης στην Ελλάδα

a 346 Ειδήσεις
a 6839 Ειδήσεις
Με μειωμένες πιθανότητες και σε έντονα συγκρουσιακό κλίμα ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει σήμερα τις προσπάθειές του για σχηματισμό Κυβέρνησης. Το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Πάνο Καμένο… 

Ο αρχηγός του ΣΥ.ΡΙΖ.Α έχει ήδη εκδηλώσει την πρόθεσή του να αποστείλει επιστολή στους δανειστές της χώρας με την οποία να δηλώνει ότι οι προεκλογικές συμφωνίες δεν ισχύουν πλέον από τη στιγμή που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συγκεντρώνουν μόλις το 33% των ψήφων του ελληνικού λαού.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για “ιστορική στιγμή για την Αριστερά” και για “μεγάλη ευθύνη” για τον ίδιο προσωπικά. Τόνισε ότι η λαϊκή ετυμηγορία καθιστά άκυρο το μνημόνιο, καλώντας τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο να αποδείξουν, όπως είπε, αν έχουν μετανιώσει για τις καταστροφικές τους επιλογές και ότι δεν κοροϊδεύουν τον λαό, παίρνοντας πίσω τις γραπτές δεσμεύσεις τους για την εφαρμογή του, με νέες επιστολές στους Ευρωπαίους ηγέτες.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε τις προτάσεις του, οι οποίες περιλαμβάνουν άμεση ακύρωση της εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου, ακύρωση νόμων, που καταργούν εργασιακά δικαιώματα, προώθηση αλλαγών στο πολιτικό σύστημα, με καθιέρωση απλής αναλογικής και αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, δημόσιο έλεγχο των τραπεζών και επίτευξη μορατόριουμ με τους Ευρωπαίους για την αποπληρωμή του χρέους.
Ο Πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, απάντησε στον κ. Τσίπρα ότι δεν βάζει την υπογραφή του στη διάλυση της Ελλάδας. Τον κατηγόρησε ότι οδηγεί τη χώρα εκτός ευρώ και στο χάος και τον κάλεσε “να συνέλθει”. Παράλληλα έστειλε το μήνυμα ότι απέναντι στο αριστερό αντιευρωπαϊκό μέτωπο, που επιχειρεί να συγκροτήσει ο Αλέξης Τσίπρας, θα βρει το ευρωπαϊκό κεντροδεξιό μέτωπο.
Ηπιότερη ήταν η αντίδραση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος δήλωσε ότι απαιτείται εθνική ενότητα και συνέστησε στον κ. Τσίπρα να περιμένει τη συνάντηση που θα έχουν σήμερα, λέγοντας πως θα είναι “πολύ ουσιαστική”, στέλνοντας έτσι το μήνυμα πως δεν κόβει τις γέφυρες της συζήτησης για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Επανέλαβε πάντως τη θέση του ΠΑΣΟΚ για ένα μόνο όριο, να μην βρεθεί η Ελλάδα εκτός ευρώ και Ευρώπης.
Θετικά κατ’ αρχήν υποδέχθηκε τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος ήταν ο πρώτος πολιτικός αρχηγός με τον οποίο συναντήθηκε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, πάντως, επιμένει σε κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας, κάνοντας λόγο για κυβέρνηση που θα έχει “ευρεία λαϊκή και κοινοβουλευτική νομιμοποίηση και θα ενσωματώνει το σαφές μήνυμα των εκλογών ότι η κοινωνία και η χώρα δεν μπορούν να πορευθούν με την πολιτική που καταδικάστηκε από τους πολίτες

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε συνάντηση χθες το απόγευμα με τους Οικολόγους Πράσινους και με την πρόεδρο της Κοινωνικής Συμφωνίας, Λούκα Κατσέλη. Σήμερα στις 5 το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντήσει τον Πάνο Καμμένο των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», στις 6 τον Ευάγγελο Βενιζέλο και στις 7 τον Αντώνη Σαμαρά. Στις 11:00 το πρωί θα συζητήσει με φορείς και ομοσπονδίες που αφορούν σε κοινωνία, εργασία, παιδεία και υγεία. Μετά το τέλος των επαφών του ο κ. Τσίπρας θα προεδρεύσει και της πρώτης συνεδρίασης της νέας και πολυπρόσωπης πλέον Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Επιστολή προς την ηγεσία της Κομισιόν, της ΕΕ, και της ΕΚΤ, με την οποία θα ζητά την υιοθέτηση ενός εναλλακτικού σχεδίου βασισμένου στην ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική προστασία, ετοιμάζεται να αποστείλει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας. Στην επιστολή του προς τους κ.κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και Μάριο Ντράγκι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θα επισημαίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν μπορούν να ισχύουν από τη στιγμή που ο ελληνικός λαός με τη ψήφο του έχει αποδοκιμάσει την πολιτική των Μνημονίων.
Θα αναφέρει επίσης, ότι τα κόμματα που υπέγραψαν τις δεσμεύσεις, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, εκπροσωπούν σήμερα περίπου το 33% του ελληνικού λαού και άρα οι εγγυητικές επιστολές τους καθίστανται άκυρες, κάτι που υπογράμμισε και νωρίτερα χθες κατά τις δηλώσεις του.
Δήλωση στήριξης του Αλέξη Τσίπρα έκανε ο Μίκης Θεοδωράκης μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες στο σπίτι του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη. Ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε τον κ. Θεοδωράκη συνοδευόμενος από τον Μανώλη Γλέζο, ενώ η συνάντηση έγινε παρουσία και τον καθηγητή συνταγματολόγου κ. Κασσιμάτη. Μετά το τέλος της συνάντησης ο Μίκης Θεοδωράκης δήλωσε: “Υποστηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να σχηματίσει μία κυβέρνηση που θα καταγγείλει το μνημόνιο και θα επιδιώξει την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας της πατρίδας μας. Καλώ όλους τους πατριώτες και δημιουργικούς Έλληνες να βοηθήσουν ώστε να οδηγηθεί η Ελλάδα στο δρόμο της αυτοδυναμίας, της προόδου και της αναγέννησης”.
Σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, αν δεν τελεσφορήσει και η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα, η εντολή θα πάει στο τρίτο κόμμα, που είναι το ΠΑΣΟΚ και στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Πηγή: SigmaLive