Δύο θάνατοι από γρίπη Α στην Κύπρο

a 30 Ειδήσεις
a 2759 Ειδήσεις

Τα δύο πρώτα θανατηφόρα κρούσματα της γρίπης Α Η1Ν1, επιβεβαίωσαν την Τρίτη στο ΚΥΠΕ, οι Ιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας.

Οι δύο θάνατοι, που αφορούσαν ασθενείς με ιδιαίτερα βεβαρημένο ιστορικό, έθεσαν σε επιφυλακή τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας. Ωστόσο, το Υπουργείο εμφανίζεται καθησυχαστικό, επιβεβαιώνοντας πως δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας.

Σύμφωνα με στοιχεία, που εξασφάλισε το ΚΥΠΕ από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι σήμερα έχουν διαγνωστεί είκοσι σοβαρά επιβεβαιωμένα περιστατικά Γρίπης Α, ενώ αυτά αφορούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία ασθενείς με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό.
Επίσης, το 50% περίπου από τα κλινικά δείγματα, που αποστέλλονται για εξέταση, με υποψία γρίπης Α Η1Ν1, είναι θετικά.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του Υπουργού Υγείας, Δημήτρης Κωνσταντίνου, είπε πως «τα επίπεδα της γρίπης Α στην Κύπρο βρίσκονται σε ψηλά επίπεδα για την εποχή», σημειώνοντας ότι είναι αναμενόμενο για την εποχή.
Επιβεβαίωσε ότι στην Κύπρο σημειώθηκαν δύο θάνατοι, λέγοντας ότι αφορούσαν ασθενείς με ιδιαίτερα βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό.

«Μιλούμε για γρίπη Η1Ν1. Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι σήμερα έχουν διαγνωστεί είκοσι σοβαρά επιβεβαιωμένα περιστατικά γρίπης Α, ενώ είχαμε δύο θανάτους, οι οποίοι αφορούσαν ασθενείς με ιδιαίτερα βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό», είπε ο κ. Κωνσταντίνου.

Ανέφερε ακόμα πως ο ιός της γρίπης Α μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο που μεταδίδονται και οι συνηθισμένες ιώσεις και καλεί το κοινό να τηρεί τους βασικούς κανόνες υγιεινής και να αποφεύγει να έρχεται σε επαφή με άλλο κόσμο, για αποτροπή της μετάδοσης του ιού.

Ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως τα συμπτώματα της γρίπης Α δεν διαφέρουν από τα συμπτώματα των συνηθισμένων ιώσεων και μοιάζουν με τα αντίστοιχα της εποχικής γρίπης.
Τα συμπτώματα είναι αιφνίδια έναρξη πυρετού, βήχας, καταρροή, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, ρίγη, αίσθημα κόπωσης, πόνος στους μύες, διάρροια και εμετός.

Καταληκτικά, είπε πως οι ιατρικές υπηρεσίες βρίσκονται επιφυλακή, ωστόσο, πρόσθεσε ότι «σε καμιά περίπτωση δεν τελούν υπό καθεστώς πανικού».

Η νέα γρίπη Α (Η1Ν1) ή πανδημική γρίπη, οφείλεται σε έναν ιό που εμφανίστηκε το 2009 και προσβάλλει τους ανθρώπους. Πρόκειται για ιό, για τον οποίο δεν υπάρχει ανοσία στο μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού παραγωγικής ηλικίας και για το λόγο αυτό προκάλεσε και πανδημία γρίπης στον πλανήτη μας.

Περιέχει γονίδια από τον ιό της γρίπης των χοίρων, των πτηνών και των ανθρώπων σε ένα συνδυασμό που δεν είχε εμφανισθεί ποτέ έως τώρα. Επίσης, είναι πλέον βέβαιο ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.