Έκκληση για ενότητα απευθύνουν Αβέρωφ–Αρχιεπίσκοπος

Εκκλήσεις για ενότητα απηύθυναν σήμερα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος λόγω των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό που βρίσκονται σε εξέλιξη. Την ίδια ώρα η ΕΔΕΚ τονίζει πως το κοινό ανακοινωθέν οδηγεί σε διολίσθηση προς τις τουρκικές απαιτήσεις.

Α. Νεοφύτου: Μήνυμα ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο για το εθνικό θέμα

Μήνυμα ενότητας στο εθνικό θέμα έστειλε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, διαμηνύοντας ότι ο τόπος έχει πληρώσει ακριβά το τίμημα του διχασμού και του φανατισμού και είναι η ώρα που πρέπει να κτίσουμε γέφυρες για να επανενώσουμε την Κύπρο.

Σε δηλώσεις του στη Λεμεσό, μετά το πέρας του μνημοσύνου των ηρώων Μιχαλάκη και Ανδρέα Μακρίδη και του πρώην βουλευτή Νίκου Μακρίδη, ο κ. Νεοφύτου είπε πως τον κόσμο δεν τον ενδιαφέρουν τα ιδεολογήματα της δεξιάς, της αριστεράς ή του κέντρου, αλλά ζει την πραγματικότητα μιας μοιρασμένης και υπό χρεωκοπία πατρίδας και θέλει ελπίδα και όραμα.

“Την τραγωδία του ’74 τη ζουν αριστεροί, δεξιοί και κεντρώοι, αλλά και την οικονομική κρίση την πληρώνουν και αριστεροί και δεξιοί και κεντρώοι, την πληρώνουν όλες οι κοινωνικές τάξεις του λαού μας”, ανέφερε, προσθέτοντας πως “δεν είναι ταξικά τα προβλήματα, δεν είναι ιδεολογικά τα προβλήματα, είναι εθνικά τα προβλήματα και σαν τέτοια πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε”.

Διαμήνυσε, παράλληλα, πως δεν θα πρέπει να αναθεματίζουμε την άλλη άποψη και υπέδειξε πως ο ίδιος προσπερνά την κριτική που ασκείται στην Κυβέρνηση και που ο ίδιος άκουσε ακόμη και χθες στο συνέδριο του ΑΚΕΛ και πως μένει στα θετικά “ότι το ΑΚΕΛ στηρίζει την προσπάθεια του Προέδρου για την έναρξη των συνομιλιών και στέκω και θετικά στη στάση του ηγέτη του ΔΗΚΟ, ανεξάρτητα αν θα φύγει ή θα μείνει στην Κυβέρνηση, το ότι θα στηρίξει τις αναγκαίες πολιτικές για να σώσουμε την οικονομία του τόπου”.

Ερωτηθείς κατά πόσο προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε να παραμείνει το ΔΗΚΟ στη συγκυβέρνηση, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως τα πράγματα θα γίνουν “ίσως πιο δύσκολα” αν το ΔΗΚΟ επιλέξει να αποχωρήσει, ωστόσο, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον του τόπου, “γιατί έχουμε μια ώριμη κοινωνία, έχουμε πολίτες που αναγνωρίζουν πού πρέπει να τραβήξει αυτή η χώρα, κι εμείς οι πολιτικοί, αν δεν πάρουμε τα μηνύματα, θα χάσουμε το δρόμο”.

Επανέλαβε δε πως το κοινό ανακοινωθέν δεν είναι η λύση του κυπριακού προβλήματος και είπε ότι οι ανησυχίες κάποιων πολιτικών ηγεσιών είναι σεβαστές και μάλιστα αυτές οι ανησυχίες, “μπορεί να θωρακίσουν τη δική μας πλευρά στην πορεία του διαλόγου και να ενισχύσουν την προσπάθεια μας να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, γιατί γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά πως υπάρχει μέσα από πολλά άλλα θετικά στο κοινό ανακοινωθέν, ότι τίποτα δεν συμφωνείται αν δεν συμφωνηθούν όλα”.

Σε αυτή τη μακρά και επίπονη προσπάθεια, συμπλήρωσε, θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια σωστή και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και διευκρίνισε πως, ενώ όλοι μιλούν για δίκαιη λύση του Κυπριακού, ο ίδιος χρησιμοποιεί την ορολογία της δίκαιης λύσης, γιατί “είναι μια λύση μέσα από τις πραγματικότητες κι έτσι πρέπει να την αντιμετωπίσουμε για να ανοίξουμε ελπίδα και προοπτική στον τόπο μας”.

Εξάλλου, στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έστειλε μήνυμα ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο για το εθνικό θέμα, λέγοντας πως είναι η ώρα “να ρίξουμε τα τείχη του διαχωρισμού των αριστερών και των δεξιών” και πως καμία σκοπιμότητα και κανένα συμφέρον δεν μπορεί να τίθεται ψηλότερα “από την τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλουμε για να φτιάξουμε επιτέλους μια καλύτερη και ενωμένη Κύπρο”.

“Όσες διαφωνίες και αν έχει ο οποιοσδήποτε στα επί μέρους, σε αυτή την μακρά και επίπονη διεργασία που μόλις άρχισε, ανεξαρτήτως οποιονδήποτε άλλων επιλογών, δεν νομιμοποιούμαστε να σπάμε τις γέφυρες της εθνικής συμφιλίωσης και της εθνικής συλλογικότητας”, είπε και συμπλήρωσε “σε αυτό τον αγώνα, όλοι έχουμε ρόλο να διαδραματίσουμε και μαζί και ο καθένας ξεχωριστά”.
Έκκληση Αρχιεπισκόπου προς τις πολιτικές δυνάμεις για ενότητα

Εκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις για ενότητα, λόγω των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό που βρίσκονται σε εξέλιξη, απηύθυνε και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε σήμερα πως αν η τουρκική πλευρά επιμένει σε όλα τα θέματα να θέτει κόκκινες γραμμές και να μην είναι διαλλακτική, τότε θα πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αποχωρήσει από τις συνομιλίες.

Αυτό, σημείωσε, το έχει αναφέρει και στον ίδιο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Γ. Ομήρου: Διολίσθηση προς τις τουρκικές απαιτήσεις το κοινό ανακοινωθέν

Από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ, ο Πρόεδρος της Γιαννάκης Ομήρου εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις συνομιλίες που άρχισαν στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος το περιεχόμενο του οποίου «οδηγεί σε διολίσθηση προς τις τουρκικές απαιτήσεις και επαναφορά σε λογικές του απορριφθέντος σχεδίου Ανάν».

Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε σε «εξαιρετικά επικίνδυνες πρόνοιες» που εμπεριέχονται στο κοινό ανακοινωθέν, καθώς και σε «μη εποικοδομητικές ασάφειες, που οδηγούν σε αμφισημίες στην ερμηνεία της κυριαρχίας».

Όπως είπε, «αντί η κυριαρχία να προσδιορίζεται ως ‘μια, μόνη και αδιαίρετη’, η οποία εκπηγάζει από το λαό και όχι από τις ‘κοινότητες’ ή τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους’ γίνεται αποδεκτή μια διατύπωση, η οποία οδηγεί σε τρικέφαλη κυριαρχία, η οποία θα εκπηγάζει από τους Ε/κ και τους Τ/κ και μάλιστα εξ’ ίσου».

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι η αναφορά σε «εσωτερικές ιθαγένειες» αναπόφευκτα ενισχύει την τρικέφαλη κυριαρχία και οδηγεί σε συνομοσπονδιακό μόρφωμα, ενώ η αναφορά σε «άλυτα θέματα» παραπέμπει στην αποδοχή του λεγόμενου εγγράφου συγκλίσεων Ντάουνερ.

Συνοψίζοντας τη θέση της ΕΔΕΚ, ο Πρόεδρός της είπε ότι «από τις διατυπώσεις και τα συμφραζόμενα του κοινού ανακοινωθέντος προκύπτει η δημιουργία κράτους από ‘παρθενογένεση’ και όχι μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Ο κ. Ομήρου είπε ότι η ΕΔΕΚ κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, «να μην αποδεχθεί αυτό το κείμενο και να επιμείνει σε μια σαφή διαπραγματευτική βάση που θα κατοχυρώνει τις θεμελιώδεις αρχές λύσης του Κυπριακού. Δεν εισακουστήκαμε».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του για το κοινό ανακοινωθέν ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε πως «θεωρούμε ότι η συμμετοχή σε συνομιλίες στη βάση αυτού του προτεινόμενου κοινού ανακοινωθέντος οδηγεί σε θανάσιμους κινδύνους την Κυπριακή Δημοκρατία και τον κυπριακό ελληνισμό».

Πηγή: ΑΝΤ1

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024