“Ζητούμε το τελικό κονδύλι για τα έργα στα οδοφράγματα Δερύνειας-Λεύκας”

03odofr Ειδήσεις, Κυπριακό, Νέα Αμμοχώστου, Οδόφραγμα Δερύνεια
03odofr Ειδήσεις, Κυπριακό, Νέα Αμμοχώστου, Οδόφραγμα Δερύνεια

Την αποδέσμευση του απαραίτητου ποσού από το σχετικό ευρωπαϊκό κονδύλι για την κατοχύρωση, σε δικοινοτική κοινοπραξία, των τελευταίων εργασιών στα οδοφράγματα Δερύνειας και Λεύκας/Απλικίου ζήτησε την περασμένη εβδομάδα επίσημα η Κυπριακή Δημοκρατία από την Κομισιόν.

Σύμφωνα με πλροφορίες της εφημερίδας “Πολίτης”, πρόκειται για εξέλιξη των τελευταίων ημερών, με την Κυπριακή Δημοκρατία να ζητά από την Κομισιόν να διατεθεί εκείνο το ποσό που δεν έχει ακόμα αξιοποιηθεί από το κονδύλι για τα δύο οδοφράγματα, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι εργασίες στη νεκρή ζώνη. Όταν εγκριθεί το αίτημα από την Κομισιόν, τα Ηνωμένα Έθνη θα μπορούν να προκηρύξουν τις σχετικές προσφορές. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί, αυτή της ανάθεσης των εργασιών στη νεκρή ζώνη σε δικοινοτική κοινοπραξία, είναι η ίδια που είχε χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν για τη διάνοιξη του οδοφράγματος στον Λιμνίτη.

Πάντως κοινοτικές πηγές είχαν αναφέρει στην εφημερίδα “Πολίτης” την περασμένη εβδομάδα πως αυτό που χρειάζεται είναι συγκεκριμένο και λεπτομερές αίτημα για τα ποσά που θα χρειαστούν για την εκτέλεση των εργασιών. Θα πρέπει επίσης να ξεκαθαριστεί κατά πόσο αρκούν τα ποσά που απομένουν στο κονδύλι που ήδη έχει εγκριθεί ή αν θα χρειαστεί νέα απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάτι που θα μπορούσε να καθυστερήσει περαιτέρω τη διαδικασία.

Συγκεκριμένα, στα τέλη του 2015 είχε εγκριθεί (μετά από αίτημα των Ηνωμένων Εθνών για λογαριασμό της αρμόδιας δικοινοτικής τεχνικής επιτροπής) κονδύλι ύψους 2,1 εκατ. ευρώ και για τα δύο οδοφράγματα, με τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα να έχουν ήδη αξιοποιηθεί. Υπολογίζεται πως έχουν περισσέψει περίπου 200.000 ευρώ.

Μικρό κόστος

Σύμφωνα με την πληροφόρηση της εφημερίδας, οι εργασίες στη νεκρή ζώνη δεν θα έχουν κόστος μεγαλύτερο από το κονδύλι που παραμείνει αναξιοποίητο. Το κόστος υπολογίζεται από την ε/κ πλευρά στις 100 με 150 χιλιάδες ευρώ.

Αυτή τη στιγμή οι εργασίες και στις δύο πλευρές στο οδόφραγμα της Δερύνειας έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Στη Λεύκα έχει σχεδόν τελειώσει η αναβάθμιση του δρόμου στην κατεχόμενη πλευρά, ενώ τα Δημόσια Έργα της Κυπριακής Δημοκρατίας κατοχύρωσαν και υπέγραψαν πρόσφατα τα συμβόλαια για την αναβάθμιση του δρόμου στις ελεύθερες περιοχές.

Αυτό που απομένει είναι η αναβάθμιση, ασφαλτόστρωση και διαπλάτυνση του δρόμου μεταξύ των δύο σημείων ελέγχου εντός της νεκρής ζώνης, απόστασης περίπου 100 μέτρων στη Δερύνεια και μισού χιλιομέτρου σε ημιορεινή περιοχή στη Λεύκα.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ