Μολυσμένοι λαγοί απειλούν τους κυνηγούς

a 145 Ειδήσεις
a 6272 Ειδήσεις
Σήμα κινδύνου εκπέμπει το Ταμείο Θήρας

Το Ταμείο Θήρας επιθυμεί να ενημερώσει τους κυνηγούς ότι κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2012 είχαν εντοπιστεί αριθμός νεκρών λαγών σε όλες τις επαρχίες, πλην της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου… 

Από αυτούς, έξι που ήταν κατάλληλοι για νεκροψία (δηλ. δεν ήταν σε προχωρημένη σήψη) προσκομίστηκαν στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για τις απαραίτητες εξετάσεις (νεκροψία). Μετά από ενδελεχείς εξετάσεις των Λειτουργών των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και αφού οι λαγοί παρουσίαζαν όλοι περίπου τα ίδια συμπτώματα, διαγνώστηκε ψευδοφυματίωση.

Η ασθένεια αυτή προκαλείται από το μικρόβιο Yersinia pseudotuberculosis και η μόλυνση του ζώου γίνεται από το στόμα με κατανάλωση μολυσμένης με το μικρόβιο, τροφής και νερού. Από αυτή μπορεί να προσβληθούν εκτός από τους λαγούς και άλλα άγρια ζώα και πτηνά, είναι θανατηφόρα και εκδηλώνεται είτε με οξεία σηψαιμική μορφή, είτε συχνότερα, με τη χρόνια μορφή, η οποία παρουσιάζει τα ακόλουθα συμπτώματα:

Απίσχνανση (Κακή θρεπτική κατάσταση και απώλεια βάρους) – Τυρώδεις νεκρώσεις (περιοχές / στίγματα λευκόφαιου χρώματος ) σε διάφορα εσωτερικά όργανα όπως το συκώτι, τη σπλήνα, τους λεμφαδένες του μεσεντερίου.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου Θήρας Πέτρος Αναγιωτός μιλώντας στην «Α» ανέφερε ότι η ασθένεια αυτή εκδηλώνεται στους λαγούς την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου οπότε υπάρχουν χαμηλές θερμοκρασίες και υγρασία. Ο κ. Αναγιωτός είπε ότι τέτοια συμπτώματα εκδηλώνουν οι λαγοί που διαβιούν στην Κεντρική Ευρώπη. Ερωτηθείς τι πρέπει να προσέξουν οι κυνηγοί ανέφερε ότι όταν εντοπιστούν λαγοί με ψευδοφυματίωση πρέπει να αποφευχθεί η κατανάλωση των εντόσθιων του ζώου. Παράλληλα, θα πρέπει το κρέας του λαγού να μαγειρευτεί πολύ καλά για να αποφευχθεί οτιδήποτε απρόοπτο. Σύμφωνα με τον κ. Αναγιωτό, εάν κάποιος πιάσει με τα χέρια του τον λαγό με τη συγκεκριμένη ασθένεια πρέπει ακολούθως να τηρήσει τους βασικούς κανόνες υγιεινής και να πλυθεί πολύ καλά

Αντρέας Πιερή