«Όταν είδα το μωρό, πάγωσα», λέει υπάλληλος της Κόσιης

Στο σκοτάδι εξακολουθούν να βρίσκονται οι προσπάθειες της Αστυνομίας για εντοπισμό της μητέρας ή αυτών που πέταξαν το νεογέννητο κοριτσάκι στο ΧΥΤΥ της Κόσιης. Στην Αστυνομία, έφθασαν ελάχιστες πληροφορίες από πολίτες κι αυτές αποδείχθηκαν βάσιμες. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης, παραδέχθηκε χθες ότι είναι δύσκολη η προσπάθεια της Αστυνομίας για εξιχνίαση της υπόθεσης και επανέλαβε την έκκλησή του για συνδρομή του κοινού μέσω πληροφοριών.

Την ώρα που οι έρευνες της Αστυνομίας συνεχίζονται στα τυφλά, στο ΧΥΤΥ της Κόσιης οι εργαζόμενοι συνέχισαν χθες κανονικά την εργασία τους, με τη σκέψη τους όμως «καρφωμένη» στο μακάβριο εύρημα της προχθεσινής μέρας και τα όσα τραγικά διαδραματίστηκαν.

Ο Κλαούντιο Ζαποτεάνου από τη Ρουμανία είναι ο άνθρωπος ο οποίος βρήκε το νεκρό βρέφος. Ο Κλαούντιο κατάγεται από την πόλη Λιας και βρίσκεται στην Κύπρο από τότε που λειτούργησε το ΧΥΤΥ, πριν από τέσσερα χρόνια, μαζί με τη γυναίκα και τις κόρες του, 13 και τριάμισι ετών.

Συγκεντρώνοντας όλες τις δυνάμεις του, φανερά επηρεασμένος από όσα έζησε την προηγούμενη μέρα, ο 37χρονος οικογενειάρχης, αφηγήθηκε τη συγκλονιστική εμπειρία του: «Έπιασα δουλειά γύρω στις 6.30 το πρωί. Πέντε – δέκα λεπτά μετά, όπως περνούσαν τα σκουπίδια, πρόσεξα το μωρό… Σταμάτησα τον ιμάντα. Ξανακοίταξα να δω σίγουρα αν ήταν κούκλα ή μωρό. Ήτανε μωρό. Πάγωσα. Έφυγε το αίμα από το πρόσωπό μου. Δεν ήξερα τι να κάνω. Άμα πέρασαν ένα – δυο λεπτά, βρήκα δύναμη να πω στον διπλανό μου, που ήταν Κύπριος, να σταματήσει και αυτός».

«Στοπ. Φώναξε του μάστρου. Έχει ένα μωρό», κατάφερε να ψελλίσει ο Κλαούντιο. Για μισή περίπου ώρα ήταν απαρηγόρητος, χλομός και έκλαιγε. Μάταια προσπαθούσαν να τον παρηγορήσουν οι συνάδελφοί του. Ακόμα και χθες συγκλονισμένος μας είπε «εγώ ήρθα να κάνω τη δουλειά μου και ξαφνικά να δω μπροστά μου έτσι πράγμα! Είναι απίστευτο. Τι να σου πω άλλο! Αυτοί που το έκαναν κρίμα και μεγάλο λάθος».

Σύμφωνα με τον διευθυντή λειτουργίας του εργοστασίου παραγωγής στο ΧΥΤΥ Κόσιης, Νικόλαο Σεραβελάκη, οι υπάλληλοι στους ιμάντες αμέσως εφάρμοσαν την προβλεπόμενη διαδικασία και κάλεσαν τον εργοδηγό που ήταν βάρδια να δει το εύρημα στον ιμάντα 2.02. Αυτός, με το που αντίκρισε το θέαμα, του τηλεφώνησε να μεταβεί αμέσως στο εργοτάξιο. Η διαδικασία τακτοποίησης των σκουπιδιών διακόπηκε. Στο ΧΥΤΥ Λυμπιών κλήθηκε η Αστυνομία Αραδίππου.

Όταν ο κ. Σεραβελάκης μετέβη στο ΧΥΤΥ, αντίκρυσε τον Κλαούντιο και το υπόλοιπο προσωπικό αναστατωμένο, σοκαρισμένο. Δεν πίστευαν ακόμη πως λίγο πριν ο ιμάντας 2.02 έφερε μπροστά τους ένα ολόγυμνο, πεθαμένο κοριτσάκι.

Σύμφωνα με τον κ. Σεραβελάκη, η ανακάλυψη του βρέφους στον ιμάντα διαλογής σκουπιδιών του ΧΥΤΥ Λυμπιών ήταν ό,τι πιο απίθανο έτυχε ως τώρα στη σχεδόν τετράχρονη τώρα λειτουργία του. Πριν από αυτό το περιστατικό, είχαν εντοπισθεί ένα ομοίωμα πιστολιού και πυρομαχικά, τα οποία σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία παραλήφθηκαν από την Αστυνομία. Σε άλλες περιπτώσεις οι υπάλληλοι έχουν εντοπίσει στα σκουπίδια ταξιδιωτικά έγγραφα, πιστωτικές κάρτες και άλλα προσωπικά αντικείμενα που κατά λάθος ρίφθηκαν από κάποιο ανθρώπινο χέρι σε κάδο σκουπιδιών. Ωστόσο, ότι στη διαδικασία επιθεώρησης των σκουπιδιών λίγο πριν από την τακτοποίησή τους για υγειονομική ταφή θα έβρισκαν ένα βρέφος, δεν το ανέμεναν ποτέ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μέσα από έναν επίπονο και σχολαστικό προέλεγχο των σκουπιδιών, πριν από την ταξινόμησή τους στο ΧΥΤΥ Λυμπιών, κανένα αντικείμενο δεν περνά απαρατήρητο πριν ενταφιαστεί ή προωθηθεί σε αλυσίδα ανακύκλωσης.

Άφαντη η μάνα, φως θα ρίξει το DNA

Εκτός νοσοκομείου ή κλινικής φαίνεται ότι γεννήθηκε το βρέφος που βρέθηκε λίγες ημέρες μετά νεκρό, πεταγμένο στο ΧΥΤΥ της Κόσιης. Οι έρευνες της Αστυνομίας δεν έχουν αποδώσει, γι’ αυτό και η ταυτότητα της μητέρας παραμένει άγνωστη.

Συνολικά 90 γεννήσεις στα νοσοκομεία Λάρνακας και Παραλιμνίου και σε κλινικές ελέχθηκαν το τελευταίο δίμηνο χωρίς να βρεθούν στοιχεία που να ταιριάζουν με το βρέφος, ενώ καμιά εγγραφή σε επίσημο γραφείο δεν έχει γίνει που ν’ αφορά την περίπτωσή του. Όπως εκτιμά η Αστυνομία με τα σημερινά δεδομένα, το βρέφος, ένα κοριτσάκι τριών σχεδόν κιλών, πρέπει να γεννήθηκε είτε από τη μητέρα του χωρίς βοήθεια είτε με τη βοήθεια γιατρού, αλλά εκτός κλινικής ή νοσοκομείου. Η περίπτωσή του θυμίζει τον εντοπισμό νεκρού βρέφους προ διετίας περίπου, κάτω από ελιά στην περιοχή Αραδίππου, που μέχρι σήμερα δεν έχει εντοπιστεί η μητέρα του.

Οι ανακριτές του ΤΑΕ Λάρνακας έχουν μιλήσει με όλους σχεδόν τους μαιευτήρες της Λάρνακας και της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, σε μια προσπάθεια να βρεθεί άκρη όσον αφορά τις συνθήκες που ήρθε στο φως το κοριτσάκι. Επίσης έγιναν έρευνες σε εργοδοτήσεις αλλοδαπών γυναικών για να διαπιστωθεί αν κάποια κυοφορούσε, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Φως αναμένεται ότι θα ρίξουν τα αποτελέσματα DNA από δείγματα που λήφθηκαν από το βρέφος και τα οποία θα δείξουν τουλάχιστον την περιοχή καταγωγής του. Άγνωστη παραμένει και η αιτία θανάτου του βρέφους, το οποίο φαίνεται πως τις πρώτες ημέρες ζωής του δέχθηκε τροφή, αφού στο στομάχι του εντοπίστηκε γάλα. Αυτό δείχνει ότι είτε πέθανε από κάποια αιτία, γι’ αυτό και η μητέρα του το πέταξε, είτε συνέβη κάτι άλλο. Το γεγονός ότι ρίφθηκε στα σκουπίδια δείχνει πως πρόκειται για παράνομο τοκετό που κάποιοι δεν ήθελαν να γίνει γνωστός.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του ΤΑΕ Λάρνακας Χαράλαμπο Ζαχαρίου, έγινε έλεγχος των τοκετών οι οποίοι δηλώθηκαν στις οικείες επαρχιακές διοικήσεις και πρόσθεσε πως υπάρχουν ωστόσο γέννες οι οποίες δεν έχουν δηλωθεί ακόμα και θα εξεταστούν.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ροη Ειδησεων

Γιατί χτυπάμε τα καρπούζια πριν τα αγοράσουμε: Τα μυστικά για να διαλέξεις το καλύτερο

Χτυπώντας με το χέρι μας το καρπούζι, μπορούμε να καταλάβουμε αν είναι φρέσκο και ώριμο.…

26 Ιουνίου, 2024

Τον τσάκωσαν να κλέβει κατοικία στην Λεμεσό

Για αυτόφωρο αδίκημα συνελήφθη άντρας ηλικίας 34 ετών, που εντοπίστηκε από μέλη της Αστυνομίας να…

26 Ιουνίου, 2024

Λιοπέτρι: Ο μοναδικός Νίκος Μακρόπουλος έρχεται στο Φεστιβάλ Καρότου

Η μεγαλύτερη διοργάνωση της Πολιτιστικής Επιτροπής του διαμερίσματος Λιοπετρίου, του Δήμου Αγίας Νάπας είναι γεγονός.…

26 Ιουνίου, 2024

Σε καταγγελία στην αστυνομία προχώρησε η οικογένεια του 41χρονου Παναγιώτη Αναστάση

Σε καταγγελία στην αστυνομία προχώρησε η οικογένεια του 41χρονου Παναγιώτη Αναστάση από την Σωτήρα ο…

26 Ιουνίου, 2024

Σωτήρα: Με Μιχάλη Χατζημιχαήλ και Στέφανο Πελεκανή το 11ο Παραδοσιακό Φεστιβάλ

Το Δημοτικό Διαμέρισμα Σωτήρας διοργανώνει και φέτος στις 2 Ιουλίου 2024, το 11ο Παραδοσιακό Φεστιβάλ.…

26 Ιουνίου, 2024

Παραλίμνι: Mουσικό συναπάντημα “Ήχοι Ανατολής” με τους Γεωργούλη και Κουλουμή

Ο Δήμος Παραλιμνίου - Δερύνειας (Δημοτικό Διαμέρισμα Παραλιμνίου) σας προσκαλούν στο μουσικό συναπάντημα "Ήχοι Ανατολής"…

26 Ιουνίου, 2024