Η δική μας Επαρχία Αμμοχώστου ή…

Του Λευτέρη Σούττου

Και όμως Κύριοι είμαστε ακόμα εδώ. Είμαστε αυτό που απόμεινε από την Επαρχία Αμμοχώστου. Είμαστε στο 2012 και ήρθε η ώρα να παραδεχτεί ο κάθε υπεύθυνος, ότι είναι καθαρά η νοοτροπία, όλων αυτών που αδυνατούσαν να χειριστούν τις διαφωνίες τους, που οδήγησε την πατρίδα μας σε μια κατάσταση Εθνικού Διχασμού…

Εμείς σας συγχωρούμε που μας καταντήσατε πρόσφυγες, ξενιτεμένους, … και αναμένουμε από σας να κατανοήσετε ότι ήρθε ο καιρός να σταματήσουν οι αερολογίες και τα κούφια λόγια.

Εμείς που κατοικούμε στην Επαρχία Αμμοχώστου αυτό ζητάμε από σας, σοβαρότητα, δέσμευση, και υλοποίηση των δεσμεύσεων σας. Δεν θέλουμε ούτε άλλες υποσχέσεις, ούτε λόγια μεγάλα. Σας θέλουμε εδώ, μαζί μας, να παλεύετε δίπλα μας, όπως παλεύουμε και εμείς καθημερινά. Δεν θέλουμε να μας βλέπετε από μακριά και να μας λυπάστε. Σας θέλουμε εδώ, κοντά μας, και ναι, θα σας κάνουμε να νιώσετε και περήφανοι.

Απευθύνομαι σε όλους τους πρόσφυγες και τους ξενιτεμένους, που ζουν μακριά από τον τόπο τους από το 1974, αλλά και σε όσους από την γενιά την δική μου γεννήθηκαν, μεγάλωσαν, και ζουνμακριά από τη γενέτειρα των γονιών τους. Είναι κρίμα που όλοι οι κάτοικοι της Επαρχίας Κερύνειας και Μόρφου ξενιτεύτηκαν. Σας συμπονούμε και ελπίζουμε να κατανοείτε ότι η δική μας η γενιά δεν φταίει για αυτό. Είναι κρίμα που η Επαρχία Λευκωσίας εν μέρει βρίσκεται στην ίδια μοίρα. “Δυστυχώς” η Επαρχία Αμμοχώστου δεν είναι όλη κατεχόμενη. “Δυστυχώς” στην Επαρχία μας ακόμα ζουν 46,452 άνθρωποι και παλεύουν για να διατηρήσουν την αξιοπρέπεια τους και την μαγκιά τους.

Ο παραπάνω πίνακας, κάνει αναφορά στον πληθυσμό του τόπου μας. Εμείς θέλουμε να δώσουμε έμφαση σε ότι απέμεινε από την Επαρχία μας. Σήμερα υπάρχουν 4,426 άνεργοι, δηλαδή, σχεδόν 1 στα 4 νοικοκυριά έχει ένα άνεργο. Αν κάποιος πάρει τις γειτονιές και κτυπήσει την πόρτα σε 15,771 νοικοκυριά της Επαρχίας Αμμοχώστου θα βρίσκει 1 άνεργο σε κάθε 4 σπίτια. Τα αισθήματα σε αυτά τα νοικοκυριά είναι απαισιοδοξία, μιζέρια, λύπη, στεναχώρια, και αγωνία για το αύριο.
Δεν ζητάμε τίποτε περισσότερο από αυτά που δικαιούται ο κάθε Κύπριος πολίτης, ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗστο στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης της Επαρχίας μας. Θέλουμε να δεσμευτείτε και να υλοποιήσετε ένα πλάνο ανάπτυξης της Επαρχίας μας που να λαμβάνει υπόψη τις ακόλουθες παραμέτρους:

1. Επανακαθορισμός της Ταυτότητας μας. Τι είμαστε τελικά και πώς μας αναγνωρίζετε; Είμαστε η Επαρχία Αμμοχώστου, είμαστε η Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου, είμαστε το αποφάγι μιας Επαρχίας; Δώστε μας πίσω την ταυτότητα μας.

2. Δραστηριοποίηση και Προβολή ως Επαρχίασε όλη την ολότητα της, εντός και εκτός Κύπρου, συμπεριλαμβανομένου και των κατεχόμενων δήμων και Κοινοτήτων της Επαρχίας μας. Επιτυγχάνουμε με αυτόν τον τρόπο εξοικονόμηση πόρων, και ταυτόχρονη προβολή της Επαρχίας μας σε όλη την οντότητα της τόσο του κατεχόμενου μέρους της Επαρχίας μας, όσο και του ελεύθερου, αυτού που απέμεινε.

3. Αναβάθμιση και Βελτίωση των Κέντρων των Δήμων και των Κοινοτήτων μας, έτσι ώστε το κάθε κέντρο να αναδεικνύει τον πολιτιστικό του χαρακτήρα. Οι Ενεργοί Δήμοι είναι ο Δήμος Αγίας Νάπας, Παραλιμνίου, Δερύνειας (Στροβίλια & Άγιος Νικόλαος), και Σωτήρας (& Αγία Θέκλα). Οι ενεργές κοινότητες είναι το Λιοπέτρι, το Φρέναρος, το Αυγόρου (& Μονή ‘Άγιος Κενδέας), η Άχνα (& Δασάκι), και η Αχερίτου (Αγ. Γεώργιος & Βρυσούλες).

4. Σχεδιασμός Νέων και Βελτίωση Υφιστάμενων Βιομηχανικών και Βιοτεχνικών Ζωνών,
(a) Ολοκλήρωση υποδομών, οδικών δικτύων, και υπηρεσιών για υποστήριξη αυτών των ζωνών
(b) Ενημέρωση, άμεση εμπλοκή, και επεξήγηση στους επηρεαζόμενους ιδιοκτήτες γης της αναγκαίας διαδικασίας που απαιτείται να εφαρμοστεί για επιτυχή υλοποίηση αυτών των ζωνών

5. Επαναπατρισμός όλων των Δημόσιων Υπηρεσιών που αφορούν την Επαρχία Αμμοχώστου, μιας και οι προϋποθέσεις αυτών των υπηρεσιών είναι η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας στην Επαρχία μας. Η έκταση γης της Επαρχίας μας είναι υπέρ αρκετή για να στεγάσει τα ΔημόσιαΚέντρα Παροχής Υπηρεσιών. Οι Υπηρεσίες που πρέπει άμεσα να στεγαστούν στην Επαρχία μας και αφορούνμεταξύ άλλων το Δικαστήριο Αμμοχώστου, Πολεοδομία, Κτηματολόγιο, κλπ., μπορούν να στεγαστούν σε δρομολόγια που να βρίσκονται μεταξύ των κέντρων των προαναφερθέντων Δήμων και Κοινοτήτων, έτσι ώστε να υπάρχει συνδετικός κρίκος μεταξύ των κέντρων των Δήμων και των Κοινοτήτων

6. Στελέχωση και Πλήρης Λειτουργία του ΕΒΕΑ στην Επαρχία Αμμοχώστου. Δεν γίνεται αυτήν την στιγμή το ΕΒΕΑ Αμμοχώστου να δραστηριοποιείταιστην Λεμεσό. Δεν είμαστε 2ης κατηγορίας πολίτες. Ο ρόλος του ΕΒΕΑ είναι καθοριστικός και πρέπει ο ρόλος του στην Επαρχία μας να αναβαθμιστεί και για αυτό σημαντικό μερίδιο ευθύνης φέρουμε όλοι οι επιχειρηματίες στην Αμμόχωστο. Πρέπει να ενδυναμώσουμε την επικοινωνία μας, και την σχέση μας με το ΕΒΕΑ.

7. Ορισμός Αναπτυξιακών Έργων και Πρόνοιες Σχεδιασμού Αναπτυξιακών Έργων έτσι ώστε να συνάδουνμε την ταυτότητα της Επαρχίας μας (όπως θεματικά αλιευτικά καταφύγια, μαρίνες, αθλητικά κέντρα, γήπεδα γκολφ, καζίνο, συνεδριακά κέντρα, θεματικές εκθέσεις, κλπ

8. Με την ολοκλήρωση του σχεδιασμού του στρατηγικού πλάνου, απαιτείται η Δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία θα έχει ως κύριο στόχο την συνεχή παροχή σεμιναρίων και διαλέξεων όσον αφορά το στρατηγικό πλάνο, καθώς η υλοποίηση του απαιτεί συντονισμό μεταξύ του ιδιωτικού και του Δημόσιου Τομέα. Ο καθένας θα πρέπει να δεσμευτεί έναντι του συνόλου, για το καλό της Επαρχίας μας.

9. Οι Τοπικοί Άρχοντες θα έχουν ευθύνη να συντονίζουν τις ενέργειες που απαιτούνται έτσι ώστε
(a) να θέτουν προτεραιότητα στα έργα και στον τρόπο εκτέλεσης τους
(b) να προχωρούν με τις απαραίτητες διαδικασίες για να ωριμάζουν τα έργα
(c) να προχωρούν με τις απαραίτητες συνεργασίες με τους Δημόσιους Φορείς
(d) να προχωρούν με τις εκδόσεις των απαραίτητων αδειών και Εγκρίσεων

10. Ο ιδιωτικός τομέας θα έχει ευθύνη να πληροί τις προϋποθέσεις ανάπτυξης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ανάλογα με το ύφος, την ταυτότητα, τις προδιαγραφές, και τα δεδομένα που θα ισχύουν στην κάθε περιοχή.

11. Κίνητρα και Συνεργασίες με χαμηλού κόστους Αεροπορικές Εταιρείες με σκοπό την αύξηση των πτήσεων από διάφορους προορισμούς καθ’όλη την διάρκεια του χρόνου. Αυτό το μέτρο θα βοηθήσει στην άμβλυνση της Εποχικότητας που μαστίζει την Επαρχία μας

12. Δημιουργία κέντρου αποδοχής κρουαζιερόπλοιων σε απόμακρες περιοχές της Επαρχίας Αμμοχώστου, όπως π.χ. πλησίον του ποταμού Λιοπετριού, καιτου CavoGreco. Αυτό το μέτρο, θα αυξήσει τους επισκέπτες oneoffstopστην επαρχία μας, που σημαίνει ότι θα είμαστε σε θέση να τους προσφέρουμε υπηρεσίες και εξυπηρέτηση κατά την σύντομη διαμονή τους.

13. Εμπλουτισμός του τουριστικού μας προϊόντος και παροχή κινήτρων στην αναβάθμιση τουριστικών κλινών, καθώςεπίσης στην αναβάθμιση κέντρων αναψυχής, μέσα από στοχευμένη στρατηγική. Π.χ. στο Βόρειο Τμήμα της Αγίας Νάπας η περιοχή δεν είναι πλέον ελκυστική για τους επισκέπτες. Αυτή η περιοχή θα μπορούσε να αναβαθμιστεί με χαρακτήρα λαϊκής γειτονιάς, με καφενεία, ουζερί, κλπ,και βελτίωση των κλινών εκείνων έτσι ώστε να παραπέμπουν στο concept της λαϊκής γειτονιάς.

14. Ανάπτυξη του Αγροτουρισμού, Δημιουργία αγροτουριστικών μικρών ξενοδοχειακών μονάδων στα περίχωρα μεέμφαση στην προβολή και οργάνωση τουριστικών προγραμμάτων παρουσίασης της υπαίθρου της Επαρχίας μας, σε συνεργασία μετους παραγωγούς και τους γεωργοκτηνοτρόφους

15. Μεταφορά του ΑΞΙΚ από την Λευκωσία στην Επαρχία Αμμοχώστου, ή Δημιουργία Πανεπιστημίου στην Επαρχία Αμμοχώστου με ειδίκευση στον Τουρισμό, στη Γαστρονομία, στη Φιλοξενία, στην Γεωργία και Κτηνοτροφία, στην Αλιεία, στο Περιβάλλον και τηΦυσική Αγωγή. Υπενθυμίζουμε ότι από το 1980 λειτουργεί στην κατεχόμενη Αμμόχωστο Πανεπιστήμιο με πέραν των 15,000 φοιτητών. Ένα πανεπιστήμιο στην Επαρχία Αμμοχώστου, κρίνεται πλέον αναγκαίο.
Αυτά είναι τα αιτήματα μας για την Επαρχία μας. Πιστεύουμε ότι με τα παραπάνω μέτρα, θα είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε το πρόβλημα της εποχικότητας. Η οικονομία μας θα αναζωογονηθεί και θα γίνει πιο ανταγωνιστική. Με τα παραπάνω μέτρα, θα είναι πιο εύκολο να πείσουμε ξένους επενδυτές να συνάψουν επιχειρηματικές συνεργασίες στην Επαρχία μας, μιας και το ReturnonInvestment θα τους καλύπτει σε ολόχρονη κλίμακα παρά σε seasonalκλίμακα. Τέλος, ένα στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης της Επαρχίας μας, θα είναι η απαρχή μιας σύγχρονης πορείας ανάπτυξης καθώς όλοι θα δεσμεύονται στην υλοποίηση του συγκεκριμένου πλάνου. Οι πολίτες θα έχουν πλέον ένα ξεκάθαρο τρόπο να αξιολογήσουνποιον θα ψηφίσουν, με βάση τις ικανότητες του στην δέσμευση της υλοποίησης αυτού του στρατηγικού σχεδίου και όχι με βάση τις κούφιες υποσχέσεις. Αυτά ζητά η Επαρχία μας, κύριοι, και αναμένουμε σύντομα να έχουμε τις δεσμεύσεις σας.

Πηγή: In Business.

Ροη Ειδησεων

ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Έλαβε εξιτήριο ο 17χρονος Σωτήρης – Συγκινεί το μήνυμα του πατέρα του

Εξιτήριο από το Νοσοκομείο Αμμοχώστου έλαβε ο 17χρονος Σωτήρης από το Παραλίμνι ο οποίος ενεπλάκη…

21 Μαΐου, 2024

ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Παράνομος αλλοδαπός αφέθηκε ελεύθερος αντί να απελαθεί

Ελεύθερος αφέθηκε παράνομος αλλοδαπός αντί να μεταφερθεί στο Κέντρο Φιλοξενίας Μενόγειας από κρατητήρια του Αστυνομικού…

21 Μαΐου, 2024

Χωρίς ετήσια αλλαγή οι αιτήσεις ασύλου στην Κύπρο τον Φεβρουάριο

Στα ίδια περίπου επίπεδα κινήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2024 σε σχέση με τον Φεβρουάριο του…

21 Μαΐου, 2024

Σε κρίσιμη κατάσταση 15χρονος που έπεσε από ταράτσα πολυκατοικίας

Κρίσιμα διακομίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας 15χρονος οποίος έπεσε από ύψος 16 μέτρων, ενώ βρισκόταν…

21 Μαΐου, 2024

ΞΥΛΟΦΑΓΟΥ: Παράκληση για την μικρή Ελευθερία η οποία θα μεταβεί στο εξωτερικό για μεταμόσχευση

Παράκληση θα γίνει στον Ιερό Ναό Αγίου Στυλιανού για την μικρή Ελευθερία η οποία δίνει…

21 Μαΐου, 2024

Επιτακτική ανάγκη η συνεχής επένδυση στον τουρισμό

Τις τελευταίες δεκαετίες ο Δήμος Παραλιμνίου και η επαρχία Αμμοχώστου ευρύτερα, πρωτοστατούν στον τομέα του…

21 Μαΐου, 2024