Τη μεταφορά του ΑΞΙΚ θέλει η Αγία Νάπα

CEB1 17 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
Τη μεταφορά του ΑΞΙΚ στην Αγία Νάπα διεκδικεί ο Δήμος του τουριστικού θερέτρου, με το Δήμαρχο Γιάννη Καρούσο να δηλώνει πως «η καλύτερη επιλογή για τη μεταφορά του Ινστιτούτου είναι η επαρχία Αμμοχώστου, και ιδιαίτερα η Αγία Νάπα, αφού η πόλη είναι ένα με τον τουρισμό και προσφέρει εξαιρετικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες περιοχές της Κύπρου».

CEB1 1500 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Οι δηλώσεις του Δημάρχου Αγίας Νάπας έρχονται αν προστεθούν με τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου του ΚΟΤ, Κώστα Κουμή στις 16 Μαρτίου, ο οποίος έκανε δηλώσεις για το ίδιο θέμα.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Καρούσος, στην Αγία Νάπα «υπάρχουν τα απαραίτητα δημοτικά κτίρια στο κέντρο τα οποία σε συνδυασμό με τη μετατροπή του μοναστηριού της Αγίας Νάπας σε Ερευνητικό και Συνεδριακό Κέντρο, το Δημοτικό Μουσείο και τις εγκαταλελειμμένες επιχειρήσεις και κτίρια που γειτονεύουν, μπορούν να δημιουργήσουν ένα πρωτοπόρο ΑΞΙΚ, αφού οι φοιτητές του θα ζουν και θα φοιτούν στην καρδιά του τουρισμού της Κύπρου, λαμβάνοντας και εμπειρίες που δεν θα είχαν αλλού».

Πρόσθεσε ότι για το θέμα «έχει σταλεί σχετική επιστολή προς την Κυβέρνηση, την οποία καλούμε να λάβει σοβαρά υπόψη ότι όλες οι άλλες επαρχίες έχουν επωφεληθεί με διάφορους άλλους τρόπους, έχουν πανεπιστημιακές σχολές. Ήρθε η ώρα για την Κυβέρνηση να αποκαταστήσει ακόμα μία αδικία προς την Επαρχία Αμμοχώστου, που είναι η μόνη Επαρχία που δεν έχει τριτοβάθμια σχολή», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Καρούσος είπε ότι στην επιστολή που στάλθηκε σε όλους τους αρμόδιους φορείς αναφέρεται ότι «ως κεντρικός χώρος για στέγαση του ΑΞΙΚ μπορεί να χρησιμοποιηθεί το υφιστάμενο τριώροφο κτήριο που στεγάζει σήμερα το δημοτικό χώρο στάθμευσης, συνολικού εμβαδού 2238 τετραγωνικών μέτρων».

Επιπλέον «υφιστάμενα εγκαταλελειμμένα γειτονικά κτίρια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες στέγασης αιθουσών ή/και εργαστηρίων του Ινστιτούτου, ενώ στη γύρω περιοχή υπάρχουν αρκετά κτίρια τα οποία θα μπορούσαν να προσφερθούν για στέγαση και διαμονή των φοιτητώ,ν που θα παρακολουθούν τα προγράμματα σπουδών του Ινστιτούτου», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Αγίας Νάπας θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν και οι χώροι του Δημοτικού Μουσείου «Θάλασσα» που βρίσκεται μόλις 100 μέτρα ανατολικά του πολυώροφου χώρου στάθμευσης, ενώ οι αίθουσες διαλέξεων και συνεδρίων του Μουσείου θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται ανάλογα από καθηγητές και φοιτητές του Ινστιτούτου. Θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν και οι χώροι που θα διαμορφωθούν με την ολοκλήρωση του έργου για αποκατάσταση ανάδειξη και προβολή του Μεσαιωνικού Μοναστηριού της Αγίας Νάπας.

Ο κ. Καρούσος ανέφερε ακόμα ότι «η Αγία Νάπα αποτελεί σήμερα το δημοφιλέστερο τουριστικό θέρετρο της Κύπρου, με το ιστορικό της κέντρο να έχει πολλές προοπτικές ανάπτυξης. `Οραμά μας είναι να καταστεί το κέντρο της Αγίας Νάπας αντάξιο της ιστορίας, του πολιτισμού αλλά και της φήμης της, και ο Δήμος είναι έτοιμος να φιλοξενήσει και να υποστηρίξει τη μεταφορά του ΑΞΙΚ», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ/SotiraNews