Επ.Αμμοχώστου: Η τουριστική άνθηση φαίνεται από… τα λύματα

Και να ήθελε κάποιος να κρύψει την αύξηση του τουρισμού, το αποχετευτικό σύστημα Παραλιμνίου – Αγίας Νάπας θα τον πρόδιδε, αφού η «κάθοδος των μυρίων» οδηγεί στην αύξηση της επεξεργασίας λυμάτων που προσεγγίζει τα όρια λειτουργίας του συστήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το περασμένο Σάββατο έτυχαν επεξεργασίας 18.200 τόνοι λυμάτων και στις 14 Αυγούστου εκτιμάται ότι θα τύχουν επεξεργασίας περίπου 20.000 τόνοι λυμάτων. Η 14η Αυγούστου είναι σημαδιακή αφού κάθε χρόνο τέτοια μέρα καταγράφεται η μεγαλύτερη ποσότητα λυμάτων που τυγχάνουν επεξεργασίας. Πέρυσι στις 14 Αυγούστου έτυχαν επεξεργασίας 18.500 τόνοι λυμάτων.

Η αύξηση της ροής λυμάτων παρατηρήθηκε ήδη από τον Ιούνιο και κυμάνθηκε στο 10% ποσοστό το οποίο δεν θεωρείται αμελητέο.

Αν ληφθεί υπόψη ότι σε κάποιο στάδιο θα λειτουργήσει η μαρίνα Αγίας Νάπας καθώς και η μελέτη για κατασκευή άλλων πέντε ξενοδοχείων πέντε αστέρων, τότε γίνεται αντιληπτό ότι το σύστημα θα φτάσει στα όρια λειτουργίας του και ήδη έγιναν σκέψεις για αντιμετώπιση του ζητήματος με επέκταση της δυναμικότητάς του.

Αξίζει να σημειωθεί, πως σύμφωνα με στοιχεία που τηρούνται, κάθε τουρίστας χρησιμοποιεί 200-250 λίτρα νερού την ημέρα για σκοπούς καθαρισμού και οι ποσότητες αυτές καταλήγουν στο αποχετευτικό σύστημα, μαζί με τα υπόλοιπα λύματα, για σκοπούς επεξεργασίας. Σημειώνεται επίσης, ότι στα ξενοδοχεία πέντε αστέρων η χρήση νερού, ανά άτομο, φτάνει στα 400 λίτρα νερού την ημέρα. Η χρήση αυτή θεωρείται πολύ μεγάλη αν ληφθεί υπόψη πως στο σπίτι του ο κάθε πολίτης χρησιμοποιεί περίπου 100 λίτρα νερού την ημέρα.

Γιατί όμως η επεξεργασία λυμάτων είναι τόσο μεγάλη; Η απάντηση είναι μεν απλή και οφείλεται στην αύξηση του τουρισμού, αλλά γεγονός παραμένει ότι ο πληθυσμός της Αγίας Νάπας και του Παραλιμνίου από περίπου 25.000 που είναι τη μη τουριστική περίοδο εκτοξεύεται περίπου στις 120.000 τη θερινή περίοδο, με αποκορύφωμα τις 14 Αυγούστου.

Στους ντόπιους προστίθενται περίπου 30.000 Λευκωσιάτες και πολίτες άλλων περιοχών που είτε διαθέτουν σπίτια και διαμερίσματα στους δύο δήμους (Παραλίμνι – Αγία Νάπα) είτε κλείνουν δωμάτια σε ξενοδοχεία, διαμερίσματα κ.λπ. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν και οι ξένοι τουρίστες οι οποίοι κατακλύζουν καθημερινά τις παραλίες.

Η επεξεργασία τόσο μεγάλων ποσοτήτων λυμάτων, παραπέμπει και στη μεγάλη ζήτηση νερού και οι υπηρεσίες καταβάλλουν προσπάθειες να υπάρχει συνεχής ροή νερού ώστε να ικανοποιούν τις ανάγκες αλλά και τις απαιτήσεις των ξενοδόχων και κατ’ επέκταση της τουριστικής βιομηχανίας.

Και ενώ είναι εμφανές ότι αυτοί που εξυπηρετούνται περισσότερο από τη λειτουργία του αποχετευτικού είναι οι ξενοδόχοι και γενικά όσοι διαθέτουν ακίνητα τα οποία αξιοποιούν για τουριστικούς σκοπούς, πολλοί δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους με αποτέλεσμα οι οφειλές στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων να υπερβούν τα €10 εκατ. τα τελευταία χρόνια.

Οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες βρήκαν στήριξη από τη Βουλή η οποία ευθυγραμμίστηκε μαζί τους και προχώρησε στη μείωση της επιβάρυνσης από 20% που ήταν (για όσους δεν πλήρωναν εγκαίρως τα τέλη) σε 5% για περίοδο τεσσάρων μηνών, ώστε να δοθεί σύμφωνα με το σκεπτικό που υιοθετήθηκε, χρόνος καταβολής των οφειλομένων. Όσοι εξακολουθούσαν να μην συμμορφώνονται θα επιβαρύνονταν τη συνέχεια με ποσοστό 15% αλλά τελικά το ποσοστό μειώθηκε στο 10%.

Τα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας, τα οποία εκπροσωπήθηκαν από τον Δήμαρχο Παραλιμνίου, είχαν αντιδράσει ενώπιον της Βουλής υποδεικνύοντας πως όταν οι επιχειρηματίες δεν πληρώνουν όταν η επιβάρυνση είναι 20% και αισθάνονται την πίεση του ψηλού κόστους, θα ενθαρρυνθούν και δεν θα πληρώνουν σε τυχόν μείωση της επιβάρυνσης. Το ποιος έχει δίκιο θα φανεί προσεχώς όταν οι πελάτες των Συμβουλίων Αποχετεύσεων παραλάβουν τους λογαριασμούς που ήδη ετοιμάζονται.

ΠΡΟΣ ΛΗΨΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα μέτρα που υπάρχει πρόθεση να αναληφθούν για όλους όσοι δεν πληρώνουν τις οφειλές τους στο αποχετευτικό, είναι και η διαδικασία εκκαθάρισης επιχειρήσεων και προς το παρόν το μέτρο εφαρμόστηκε μεμονωμένα.

Σημειώνεται ότι οι χρεώστες αποχετευτικών τελών είχαν φτάσει πρόσφατα στα €11,5 εκατ. Ποσό €6,7 εκατ. αφορούσε καθυστερήσεις προηγούμενων ετών και περίπου €3 εκατ. αφορούσαν την περίοδο 1993-2013, κάτι το οποίο φανερώνει και την αδιαφορία των επηρεαζομένων. Όπως διαπίστωσε ο Γενικός Ελεγκτής, μόνο το 2014 διαπιστώθηκε ότι στους χρεώστες περιλαμβάνονται οκτώ περιπτώσεις φορολογουμένων που οφείλουν ποσά από €105.100 μέχρι €1.910.183 (€3.586.390 συνολικά).

Ο Γενικός Ελεγκτής είχε υποδείξει επίσης ότι διάφορες εταιρείες, στις οποίες διευθύνουσα σύμβουλος και μέτοχος είναι μέλος του Συμβουλίου Αποχετεύσεων, οφείλουν στο Συμβούλιο αποχετευτικά τέλη μέχρι το 2014, συνολικού ύψους €1.983.047, συμπεριλαμβανομένου και 20% πρόσθετης επιβάρυνσης.

Το τελευταίο διάστημα εντείνονται σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσπάθειες είσπραξης των οφειλομένων αν και πολλοί θεωρούν πως κάποιες από τις οφειλές θα χαθούν οριστικά λόγω και της αδράνειας που επεδείχθη διαχρονικά, σε σημείο που αποτελούσε πρόκληση εις βάρος απλών πολιτών οι οποίοι ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Η πρόκληση είναι εντονότερη λόγω και του ότι κάποιοι από τους κακοπληρωτές τυγχάνουν και παράγοντες στην ελεύθερη Αμμόχωστο.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024