Μαζική συμμετοχή Ε/κ και Τ/κ σε εκδήλωση για λύση και επανένωση

Με μηνύματα επανασύνδεσης της Κύπρου, χιλιάδες Ε/κ και Τ/κ συμμετείχαν απόψε στη δικοινοτική εκδήλωση στο γήπεδο της Τσετίν Καγιά, στο χώρο κοντά στο Λήδρα Πάλας στη νεκρή ζώνη.

Η ανταπόκριση στο κάλεσμα ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών οργανώσεων ήταν μαζική, πιθανόν η πιο μαζική δικοινοτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια.

Οι παρευρισκόμενοι εύχηθηκαν να υπάρξει θετική κατάληξη στις συνομιλίες που διεξάγονται αυτή την ώρα στο Μοντ Πελεράν, ενώ διάχυτη ήταν η αγωνία για τα όσα τεκταίνονται στην Ελβετία.

Καθόλη τη διάρκεια της εκδήλωσης ακούγονται τραγούδια ενώ χορευτικά συγκροτήματα παρουσίαζαν χορούς της Κύπρου.

Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι πολιτικοί που έδωσαν το παρόν τους στην εκδήλωση, δεν προχώρηησαν σε δηλώσεις ούτε προσπάθησαν να προβάλουν την παρουσία τους.

Η εκδήλωση άρχισε λίγο μετά τις 18:30 και πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΠΕΟ και της Τουρκοκυπριακής Πλατφόρμας «Λύση και Επανένωση».

Ο Οκάν Νταγλί, εκπρόσωπος της Πλατφόρμας δήλωσε ότι η δημιουργία της έγινε με σκοπό να στηρίξει τις συνομιλίες για επανένωση της Κύπρου.

Στην πλατφόρμα συμμετέχουν 49 οργανώσεις, συνδικάτα και κόμματα των Τουρκοκυπρίων.

Την κοινή διακήρυξη της ΠΕΟ και της Πλατφόρμας για στήριξη των διαπραγματεύσεων, υπέγραψαν 120 οργανώσεις.

Το ΑΚΕΛ απηύθυνε έκκληση στον κυπριακό λαό να δώσει απόψε δυναμικά το «παρών» του στην δικοινοτική εκδήλωση.

Το κοινό Μήνυμα της εκδήλωσης

«Απόψε σ’ αυτή τη μεγαλειώδη εκδήλωση που συνδιοργανώνουν 120 περίπου συνδικαλιστικές, νεολαϊστικές, γυναικείες οργανώσεις δικοινοτικές πλατφόρμες για την ειρήνη, φορείς και οργανωμένα σύνολα από την ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή κοινότητα βρίσκεται η καρδιά της Κύπρου.


» Βρεθήκαμε εδώ πολλές φορές, σε κοινούς γιορτασμούς για την 1η του Μάη, την Παγκόσμια Μέρα των εργαζομένων, σε εκδηλώσεις για την 1η του Σεπτέμβρη Παγκόσμια Μέρα Δράσης των συνδικάτων για την Ειρήνη, στη μεγαλειώδη συναυλία των Λιβανελλί – Φαραντούρη, σε πολλές δικοινοτικές δράσεις για την ειρήνη και την επανένωση, μετατρέποντας τη νεκρή ζώνη σε πεδίο δράσης και αγώνα για τερματισμό της διαίρεσης.



» Είμαστε εδώ όλοι, μαζί, οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι. Μαζί μας βρίσκονται και οι συμπατριώτες μας Αρμένιοι, Μαρωνίτες, και Λατίνοι, παιδιά και αυτοί της Κύπρου. Αυτή τη κρίσιμη ώρα για τον τόπο μας όλοι μαζί υψώνουμε την φωνή της ελπίδας, της αισιοδοξίας, της προοπτικής.


» Αυτές τις ώρες που στο Μοντ Πελεράν οι δυο ηγέτες διεξάγουν κρίσιμες και καθοριστικές διαπραγματεύσεις για το μέλλον του τόπου μας, εμείς είμαστε εδώ δηλώνοντας το δυνατό, ζωντανό, μαχητικό παρόν των ανθρώπων της εργασίας, του πολιτισμού, των νέων, των γυναικών όλων όσων αγωνιούν για το μέλλον και την προοπτική αυτού του τόπου.



» Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε τη στήριξη μας στις προσπάθειες των δυο ηγετών για λύση. Τους καλούμε να παραμείνουν προσηλωμένοι και δεσμευμένοι στην προσπάθεια και να καταλήξουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία που να ανταποκρίνεται στις ελπίδες και τις προσδοκίες του κυπριακού λαού, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων. Μια λύση που θα καταργεί τον διαχωρισμό και θα δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας για όλους.


» Είμαστε εδώ για να πούμε ότι είναι η ώρα να αφήσουμε πίσω και να θάψουμε οριστικά τη βία του παρελθόντος, τις εθνικιστικές εξάρσεις, τη μισαλλοδοξία που έφεραν πόνο και διαχωρισμό στον τόπο και στους ανθρώπους του.


» Είμαστε εδώ για να τονίσουμε ότι εμείς που για χρόνια τώρα αγωνιζόμαστε ενάντια στην διαίρεση για επανένωση του τόπου μας αναμένουμε αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί με θετικό τρόπο και να οδηγήσει στην ειρήνη και επανένωση του τόπου μας.


» Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την πεποίθηση μας ότι η μια επανενωμένη Κύπρος μπορεί να χωρέσει όλα τα παιδιά της και να γίνει τόπος δημιουργίας και ευημερίας για όλους. Εγγύηση για αυτό θα είμαστε εμείς όσοι για χρόνια τώρα πολεμούμε τον διαχωρισμό και αγωνιζόμαστε για επανένωση.



» Φίλες και φίλοι,


» Απόψε τραγουδάμε για την ειρήνη στα τούρκικα και στα ελληνικά, χορεύουμε τους χορούς του τόπου μας, τα βήματα του καρτζιλαμά, σμίγουμε σ’ ένα συναπάντημα ελπίδας και προοπτικής.


» Καλούμε όλους να λειτουργήσουν δημιουργικά και θετικά έτσι που η σπίθα της λύσης να δυναμώσει για να οδηγηθούμε επιτέλους σε μια συνολική λύση που να δημιουργεί μια επανενωμένη ελεύθερη δημοκρατική πατρίδα.


» Η ειρήνη και η επανένωση δεν μπορούν να εμποδιστούν όσο εμείς είμαστε εδώ».

Πηγή: Φιλελεύθερος

Ροη Ειδησεων

Χωρίς ετήσια αλλαγή οι αιτήσεις ασύλου στην Κύπρο τον Φεβρουάριο

Στα ίδια περίπου επίπεδα κινήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2024 σε σχέση με τον Φεβρουάριο του…

21 Μαΐου, 2024

Σε κρίσιμη κατάσταση 15χρονος που έπεσε από ταράτσα πολυκατοικίας

Κρίσιμα διακομίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας 15χρονος οποίος έπεσε από ύψος 16 μέτρων, ενώ βρισκόταν…

21 Μαΐου, 2024

ΞΥΛΟΦΑΓΟΥ: Παράκληση για την μικρή Ελευθερία η οποία θα μεταβεί στο εξωτερικό για μεταμόσχευση

Παράκληση θα γίνει στον Ιερό Ναό Αγίου Στυλιανού για την μικρή Ελευθερία η οποία δίνει…

21 Μαΐου, 2024

Επιτακτική ανάγκη η συνεχής επένδυση στον τουρισμό

Τις τελευταίες δεκαετίες ο Δήμος Παραλιμνίου και η επαρχία Αμμοχώστου ευρύτερα, πρωτοστατούν στον τομέα του…

21 Μαΐου, 2024

Ελλάδα: Ισόβια στον δολοφόνο 19χρονης – «Είχα πιει αλκοόλ και ναρκωτικά και την πυροβόλησα»

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πειραιά ο δράστης της γυναικοκτονίας που…

21 Μαΐου, 2024

Αστυνομία για οπλισμό στο νεκροταφείο: Ίσως η μεγαλύτερη ποσότητα που έχει εντοπιστεί

Ίσως τη μεγαλύτερη ποσότητα οπλισμού και πυρομαχικών, η οποία έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα στην Κύπρο,…

21 Μαΐου, 2024