Όλη η αλήθεια για το Μηχανισμό Στήριξης (βίντεο)

Αποκαλύψεις Υπουργού Οικονομικών στη Βουλή.

Αποκαλύψεις από τον Υπουργό Οικονομικών στη Βουλή, ότι η ένταξη της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης δεν θα αφορά μόνο τις τράπεζες, αλλά και την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους…

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ζητούσε, την ίδια ώρα, να σταματήσει η κριτική στην Κυβέρνηση.

Αναδεικνύοντας διάσταση θέσεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το ΑΚΕΛ, οι οποίοι συνδέχουν την προσφυγή της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης αποκλειστικά με την κρίση στον τραπεζικό τομέα και την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών, ο Υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, τόνισε ότι η προσφυγή θα αφορά και τις μελλοντικές δημοσιονομικές ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μιλώντας νωρίτερα ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ο Υπουργός Οικονομικών εμφανίσθηκε πεπεισμένος ότι η ένταξη της Κύπρου στο Μηχανισμό θα γίνει με ευνοϊκούς όρους, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση διερευνά τις δυνατότητες εξασφάλισης δανείου από τρίτες χώρες.

Αφού επανέλαβε ότι στόχος παραμένει η μείωση του δημοσιονομικού ελλείματος στο 2,5% μέχρι του τέλος του 2012, ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στους άξονες των μέτρων που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες, και οι οποίοι είναι:

1. Μείωση του κόστους της κρατικής μηχανής
2. Στόχευση κοινωνικών παροχών
3. Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας
4. Πρόσθετα μέτρα τα οποία θα περιλαμβάνουν και φορολογίες.

Παράλληλα ξεκαθάρισε, μετά από επίμονες ερωτήσεις βουλευτών του ΑΚΕΛ, ότι τα μέτρα δεν θα περιλαμβάνουν φορολογήση του εφάπαξ που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, ούτε επέκταση του ορίου συνταξιοδότησης, καθώς αυτό είναι ένα μέτρο το οποίο δεν μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα.

Αποκάλυψε, επίσης, ότι τις επόμενες δέκα μέρες θα υπάρξουν εξελίξεις για το Γενικό Σχέδιο Υγείας και την αναδιάρθρωση της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής.

Ασπίδα προστασίας στη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης έστηνε, την ίδια ώρα, μετέχοντας στην ίδια συνεδρίαση, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, ο οποίος κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς την αντιπολίτευση ότι κάνει κακό στην εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό.

Το παράδειγμα της Ισπανίας, της οποίας τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται σε χειρότερη θέση από της Κύπρου, θα πρέπει να τύχει σωστής διαχείρισης από την Κυβέρνηση, υπέδειξε, μετά τη συζήτηση, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Το ΑΚΕΛ αντιμετωπίζει θετικά ένταξη στο Μηχανισμό με μη επαχθείς όρους επισήμανε ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Σταύρος Ευαγόρου.

Εντονη κριτική κατά κυβέρνησης και ΑΚΕΛ άσκησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος.

Τη διάσταση απόψεων μεταξύ Προεδρικού και Υπουργείου Οικονομικών ανέδειξε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Νίκος Νικολαϊδης, καθώς και ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Δημήτρης Συλλούρης, εξαπέλυε, από τα γραφεία του κόμματός του επίθεση στην κυβέρνηση για ολιγωρία.

Στο μεταξύ σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του ΑΝΤΕΝΝΑ, κατά τη διάρκεια κλειστής συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών, με θέμα την έρευνα στον τραπεζικό τομέα, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, τόνισε ότι η έρευνα θα αφορά μόνο την Λαϊκή Τράπεζα και δεν θα γίνει από ξένο οίκο αλλά από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα ο οποίος θα μετακληθεί από το εξωτερικό.

Στο βίντεο η τηλεφωνική ανταπόκριση του Σωκράτη Ιωακείμ στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι».

Πηγή: ΑΝΤ1

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024