Αβάστακτο το κόστος σκυβάλων για τη Σωτήρα

Μένεα πνέουν οι δήμαρχοι των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου για το θέμα του ΧΥΤΥ Λυμπιών και τα τέλη με τα οποία χρεώνονται δήμοι και κοινότητες των δύο επαρχιών. Με αφορμή τη δημοσιοποίηση των αντίστοιχων χρεώσεων που αφορούν το ΧΥΤΥ Λεμεσού οι δήμαρχοι των δύο επαρχιών, πραγματοποίησαν χθες έκτακτη σύσκεψη, ανασκοπώντας την κατάσταση και λαμβάνοντας κατ’ αρχήν σημαντικές αποφάσεις.

Όπως δήλωσαν στην εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ οι δήμαρχοι Σωτήρας Γιώργος Τάκκας και Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης, αυτή τη στιγμή η χρέωση κατά τόνο σκυβάλων για κάθε δήμο και κοινότητα της επαρχίας Αμμοχώστου έφτασε στα 65-66 ευρώ, ενώ η αντίστοιχη χρέωση για τις κοινότητες και δήμους της επαρχίας Λεμεσού είναι 17 ευρώ τον τόνο.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σωτήρας οι επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου πληρώνουν αυτή τη στιγμή τα ακριβότερα τέλη διαχείρισης σκυβάλων παγκύπρια, «και όχι απλώς τα πιο ακριβά, αλλά τα κατά πολύ ακριβότερα από κάθε άλλη επαρχία». Πρόκειται, πρόσθεσε, για μια ζημιογόνα κατάσταση, ένα χαράτσι, που αδικεί τους κατοίκους των δύο επαρχιών και οδηγεί τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης τους, με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική χρεοκοπία. «Κάτι πρέπει να γίνει επιτέλους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τάκκας.

Από πλευράς του ο δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης ανέφερε πως με βάση τις τιμές διαχείρισης των σκυβάλων για την επαρχία της Λεμεσού, αποδεικνύεται πως το αντίστοιχο κόστος για τις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου είναι σχεδόν τετραπλάσιο. «Ως τώρα», συνέχισε, «οι δύο επαρχίες λειτούργησαν ως κακόμοιρα πειραματόζωα για να μάθουμε σαν Κύπρος πώς να διαχειριζόμαστε τα σκουπίδια». Και πρόσθεσε πως «είναι πλέον πασιφανές πως υπάρχει άνιση μεταχείριση και οι πολίτες στις δύο επαρχίες δικαιολογημένα νιώθουν πως είναι πολίτες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας». «Τονίζουμε ότι αυτό το πράγμα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο κόμπος έφτασε από καιρό στο χτένι και το μόνο που απομένει πλέον είναι η λήψη δραστικών μέτρων». Όπως πρόσθεσε ο κ. Πυρίλλης, σύντομα θα ακολουθήσει και νέα σύσκεψη, με σκοπό πλέον την εφαρμογή αυτών των δραστικών μέτρων.

Εισηγήσεις

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες ανάμεσα στις εισηγήσεις που υποβλήθηκαν στο τραπέζι της χθεσινής σύσκεψης, οι οποίες θα δρομολογηθούν αφού ενημερωθεί και ο αρμόδιος υπουργός, Σωκράτης Χάσικος, είναι:

* Να εξοφληθούν όλες οι οφειλές των δήμων στο ΧΥΤΥ Λυμπιών με βάση τις χρεώσεις που ισχύουν σήμερα. Συντονισμένα όμως, οι Δήμοι Λευκάρων, Αραδίππου, Δρομολαξιάς, Αθηένου, Λάρνακας, Λειβαδιών, Δερύνειας, Παραλιμνίου και Σωτήρας καθώς και όλες οι κοινότητες στις δύο επαρχίες, λίαν συντόμως θα πληρώνουν το ΧΥΤΥ Λυμπιών, βάσει τελών που θα καθορίσουν οι ίδιοι και θα είναι κατά την άποψη τους λογικά.

* Εάν το ΧΥΤΥ Λυμπιών αρνηθεί να παραλαμβάνει τα σκουπίδια από τα σκυβαλοφόρα των δήμων και κοινοτήτων, τότε θα μελετηθούν αντίμετρα, περιλαμβανομένης της άφεσης των σκουπιδιών στην είσοδο του ΧΥΤΥ, ώστε το εργοστάσιο να αποφασίσει τι θα τα κάνει και πώς θα τα διαχειριστεί.

* Εάν η Πολιτεία δεν αναλάβει τις ευθύνες της και να αποκαταστήσει την αδικία σε βάρος των διαφόρων επαρχιών, θα μελετηθούν και άλλα μέτρα κλιμάκωσης των αντιδράσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις δύο επαρχίες.

Βαδίζουν προς χρεοκοπία

Ο δήμαρχος Λάρνακας Αντρέας Λουρουτζιάτης επισήμανε ότι δεν μπορεί η κρατική χορηγία να είναι χαμηλότερη από τα έξοδα που έχουν οι Δήμοι Λάρνακας και Αμμοχώστου, για τη διαχείριση των σκυβάλων τους. Στη σύσκεψη χθες, ξεκαθάρισε ότι οι Τοπικές Αρχές Αυτοδιοίκησης των δύο επαρχιών θα προχωρήσουν πλέον ομόφωνοι και με σύμπνοια στο θέμα που αφορά το κοστολόγιο του ΧΥΤΥ Λυμπιών. «Επαναλαμβάνουμε για μια φορά ακόμα, πολλοστή τα τελευταία χρόνια, πόσο άδικο είναι και τιμωρητικό για τις δύο επαρχίες και κυρίως εννοούμε τους δημότες, να πληρώνουν τα πιο ακριβά τέλη σκυβάλων παγκύπρια, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες οικονομικά εποχές που διανύουμε», δήλωσε ακόμη ο δήμαρχος της Λάρνακας.

Καταλήγοντας ο δήμαρχος Λάρνακας επισήμανε πως και το υπουργείο Εσωτερικών δεν διαφωνεί με όσα καταγγέλουν οι δήμοι των δύο επαρχιών και μένει πλέον η υλοποίηση των χθεσινών ξεκάθαρων αποφάσεων, μέσα από μέτρα που θα ληφθούν.

Από πλευράς του ο δήμαρχος Αγίας Νάπας, Γιάννης Καρούσος, επισήμανε ότι οι δήμοι των δύο επαρχιών έκαναν πολλή υπομονή γύρω από το θέμα και τα μέτρα που τώρα δρομολογούν έπρεπε κανονικά να είχαν προωθηθεί από πέρσι.

Oι δήμαρχοι των δύο επαρχιών στους οποίους θέσαμε το ερώτημα κατά πόσο τα δυναμικά μέτρα που προωθούν αποσκοπούν σε φθηνότερα τέλη σκυβάλων στις δύο επαρχίες για το 2015, απάντησαν κατηγορηματικά: Όχι, αποσκοπούν σε φθηνότερα τέλη σκυβάλων στις δύο επαρχίες από το δεύτερο εξάμηνο του 2014!

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ροη Ειδησεων

Εντός επόμενων δύο εβδομάδων η επανεξέταση μέτρου για μετακίνηση φιλάθλων

Εντός των επόμενων δύο εβδομάδων αναμένεται να επανεξεταστεί το μέτρο απαγόρευσης μετακίνησης φιλοξενούμενων φιλάθλων στα…

5 Ιουλίου, 2024

Αποτσίγαρο προκάλεσε πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Πάφου

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε δασική πυρκαγιά εντός του Κρατικού Δάσους Πάφου σε σύντομο χρονικό διάστημα…

5 Ιουλίου, 2024

ΥΠΕΣ: Παρά τα μικροπροβλήματα όλα κυλούν ομαλά με μεταρρύθμιση

Παρά τα μικροπροβλήματα που σημειώθηκαν τις πρώτες λίγες μέρες εφαρμογής της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,…

5 Ιουλίου, 2024

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό ενημέρωσε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας…

5 Ιουλίου, 2024

Με συγγνώμη παραιτήθηκε από την ηγεσία των Τόρις ο Σούνακ

Την παραίτησή του από την ηγεσία των Τόρις μετά την ήττα του κόμματος στις εκλογές…

5 Ιουλίου, 2024

Δήμος Αμμοχώστου: Eπανεκλέγηκε Αντιδήμαρχος ο Χρύσανθος Ζαννέτος

Πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη, 04/04/2024 η πρώτη συνεδρία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμμοχώστου, στο…

5 Ιουλίου, 2024