Το ακριβότερο γάλα πίνουν οι Κύπριοι

a 456 Ειδήσεις
a 7457 Ειδήσεις
Στα ψηλότερα επίπεδα της ΕΕ των 27 εξακολουθεί να διατηρείται η τιμή του αγελαδινού γάλακτος στην Κύπρο. Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Φ” αναφέρει ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η τιμή του γάλακτος στην Κύπρο ανέρχεται στα 53,5 σεντ το κιλό… 

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ελλάδα με 47,2 σεντ το κιλό και στην τρίτη η Μάλτα με 46,3 σεντ. Την ίδια ώρα ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 34,4 σεντ το κιλό. Στον αντίποδα βρίσκεται η Πολωνία με 28,8 σεντ το κιλό, ακολουθεί η Λετονία με 29,9 και η Ρουμανία με 30 σεντ.

Η διατήρηση της τιμής του γάλακτος στην Κύπρο σε ψηλά επίπεδα είναι αποτέλεσμα της καταφανούς δεσπόζουσας θέσης του Παγκύπριου Οργανισμού Αγελαδοτρόφων που ελέγχει πέραν του 70% των κατανεμημένων ποσοστώσεων στους αγελαδοτρόφους.

Ως αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής εξακολουθούν οι Κύπριοι καταναλωτές να πίνουν το ακριβότερο γάλα στην ΕΕ. Η τεράστια διαφορά στην τιμή παραγωγού, δεν δίνει περιθώρια στις γαλακτοβιομηχανίες να μειώσουν περαιτέρω τις τιμές του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος στην αγορά. Ακριβότερα βέβαια είναι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται στην Κύπρο και έχουν ως πρώτη ύλη το αγελαδινό γάλα.

Πηγή: iKypros.com