Βρέθηκε λύση για να μην ξεχνάμε τα όνειρά μας όταν ξυπνάμε

Η Ιατρική Σχολή του Χάρβαντ βρήκε «λύση» για όσους δηλώνουν απογοητευμένοι από το πόσο λίγο θυμούνται τα όνειρά τους ή ισχυρίζονται μέχρι και πως δεν βλέπουν όνειρα και προτείνει έναν τρόπο για να μην ξεχνάμε τα όνειρά μας όταν ξυπνάμε.|

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, ο τρόπος για να αλλάξει αυτό είναι πριν κοιμηθούμε να πιούμε τρία γεμάτα ποτήρια νερό- όχι μπύρα ή κρασί. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η ποσότητα του νερού καταστέλλει το 5ο στάδιο του ύπνου -γνωστό και ως REM- με αποτέλεσμα να ξυπνήσουμε για να πάμε στην τουαλέτα.

Ξυπνώντας στη φάση αυτή, συνήθως θυμόμαστε ξεκάθαρα τα όνειρά μας.

Ο επικεφαλής της μελέτης, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, Ρόμπερτ Στίκγκολντ, συνιστά επίσης να επαναλαμβάνουμε τρεις φορές τη φράση «θα θυμηθώ τα όνειρά μου» πριν πέσουμε για ύπνο και να κρατάμε ένα σημειωματάριο και ένα στυλό δίπλα στο κρεβάτι.

«Όταν πέφτουμε για ύπνο όλα τα γεγονότα της ημέρας περνάνε από το μυαλό μας. Εξελικτικά είναι μία περίοδος κατά την οποία ο εγκέφαλος προσπαθεί να καταλάβει τι να επεξεργασθεί όταν αποκοιμηθεί. Βάζοντας το «να θυμηθώ τα όνειρά μου» στη λίστα, ενδέχεται να τα θυμηθούμε.

 Ξυπνώντας δεν πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια, ούτε να κουνηθούμε, ούτε να πούμε οτιδήποτε -κάθε αισθητηριακή αντίληψη ή κίνηση τείνει να εξαφανίσει την ανάμνηση ενός ονείρου.

«Εάν γυρίσεις στο πλάι και πεις στον/στην σύντροφό τους ότι μόλις είδες ένα ωραίο όνειρο, αμέσως θα το χάσεις από τη μνήμη», λέει ο Στίκγκολντ. Αυτό που συμβουλεύει ουσιαστικά είναι να παραμείνουμε μισοκοιμισμένοι και να προσπαθούμε να το κρατήσουμε στη μνήμη μας.

Με τη διαδικασία αυτή, λέει ο αμερικανός ψυχίατρος, η μνήμη αποθηκεύεται με διαφορετικό τρόπο και έτσι το όνειρο παραμένει ζωντανό.

Άλλη μία συμβουλή είναι να «βυθιστούμε» πάλι στο όνειρο και να συλλέξουμε όλο και περισσότερες λεπτομέρειες. Για δύο εβδομάδες, μας παροτρύνει ο Στίκγκολντ, να λέμε στον εαυτό μας: «θυμήσου τα όνειρά σου»! Έπειτα από μία τέτοια «εξάσκηση», προβλέπω, λέει ο αμερικανός ψυχίατρος, τουλάχιστον το 80% των ανθρώπων που συνήθως λένε ότι δεν ονειρεύονται, πλέον θα μπορούν να το κάνουν.

 Πηγή: New York Times, lifo.gr