“Πείτε όχι στα αμπελοπούλια”

a Ειδήσεις
a 32 Ειδήσεις

Με το μήνυμα “Πείτε όχι στα αμπελοπούλια” ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου καλεί όλους τους καταναλωτές των παγιδευμένων πουλιών, γνωστά και ως αμπελοπούλια, να αλλάξουν την κακή συνήθειά τους και να μποϊκοτάρουν τα εστιατόρια που προσφέρουν τις παράνομες «λιχουδιές».

Καθώς μπαίνει το φθινόπωρο που είναι η κύρια περίοδος παγίδευσης, ο Πτηνολογικός παρουσιάζει αυτό το μήνυμα κατά της παγίδευσης πτηνών σε μια πινακίδα στον αυτοκινητόδρομο που βρίσκεται στην έξοδο του Διεθνούς Αεροδρομίου Λάρνακας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο στόχος είναι να ευαισθητοποιηθούν οι επίσημοι και ακόλουθοι που έρχονται για συναντήσεις για την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ, αλλά και οι τουρίστες και το ευρύτερο κοινό.

Ο Πτηνολογικός διατηρεί εκστρατεία και ένα συστηματικό πρόγραμμα παρακολούθησης της παράνομης παγίδευσης πτηνών από το 2002, με τη βοήθεια της RSPB (εταίρος της BirdLife2 στο Ηνωμένο Βασίλειο).

Τα επίπεδα παγίδευσης έχουν αυξηθεί δραματικά από το 2007 σύμφωνα με τα στοιχεία του προγράμματος παρακολούθησης, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες πουλιά να σκοτώνονται κάθε χρόνο.

Επιπρόσθετα, 152 διαφορετικά είδη πουλιών έχουν καταγραφεί παγιδευμένα σε δίχτυα και ξόβεργα, σχεδόν όλα προστατευόμενα, και από αυτά τα 78 θεωρούνται ως απειλούμενα από την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα Πτηνά και / ή από το BirdLife International, μια ξεκάθαρη ένδειξη της μη-επιλεκτικής και οικολογικά καταστρεπτικής φύσης των μεθόδων αυτών.

Ο Πτηνολογικός καλεί τόσο την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο (μεγάλα επίπεδα παγίδευσης καταγράφονται στις Βρετανικές Βάσεις της Κύπρου) να υιοθετήσουν μια ξεκάθαρη προσέγγιση ‘μηδενικής ανοχής’ για την παράνομη παγίδευση πτηνών, να αυξήσουν τις δυνάμεις πάταξης για αντιμετώπιση αυτού του χρόνιου προβλήματος και να καταρτίσουν ένα στρατηγικό σχέδιο δράσης για να σταματήσει αυτή η δραστηριότητα.