Το ΧΥΤΥ Κόσιης επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Σωτήρας μαζί με Βουλευτές και Δημάρχους από επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου

a 3 Ειδήσεις
a 5813 Ειδήσεις

Πλήρη ενημέρωση του τρόπου λειτουργίας του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) είχαν σήμερα οι βουλευτές Αμμοχώστου Κυριάκος Χατζηγιάννης και Γιώργος Γεωργίου με τους Δημάρχους Σωτήρας, Λάρνακας, Αραδίππου, Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας, κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους στο ΧΥΤΥ.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο κ. Χατζηγιάννης αναφέρει ότι «στη συνάντηση παρευρέθηκαν εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών και ο διαχειριστής της μονάδας. Κατά τη συζήτηση έγινε πλήρης ενημέρωση του τρόπου λειτουργίας της μονάδας και παρουσιάστηκαν τα οικονομικά στοιχεία του συστήματος».

Τόσο από πλευράς των βουλευτών, όσο και από πλευράς των Δημάρχων, προστίθεται στην ανακοίνωση «διαφάνηκαν αποκλίσεις προσεγγίσεων μεταξύ Κυβέρνησης και παρευρισκομένων που σχετίζονται με το αδικαιολόγητο του ψηλού τέλους παραλαβής των σκυβάλων».

Συγκεκριμένα προστίθεται με στόχο «να μειωθεί στα συγκριτικά με την Ευρώπη επίπεδα το κόστος επεξεργασίας των σκυβάλων, οι βουλευτές και οι Δήμαρχοι ζήτησαν όπως το κόστος απόσβεσης του έργου να αναληφθεί από το κράτος και να μην μεταφέρεται στο λειτουργικό κόστος της μονάδας. Το κράτος μπορεί να βρει το ποσό αυτό από την επιβολή του αντίστοιχου ποσού στα σκύβαλα, τα οποία καταλήγουν στις ανοικτές ακόμη χωματερές».

Επίσης «παραλαβή σκυβάλων από άλλους δήμους και κοινότητες πέραν της Λάρνακας και Αμμοχώστου, προκειμένου το λειτουργικό κόστος της μονάδας να κατανεμηθεί σε μεγαλύτερες ποσότητες σκυβάλων. Έχει διαπιστωθεί ότι η μονάδα μπορεί άμεσα να εργαστεί με τη διπλάσια από σήμερα ποσότητα».

Επίσης ζητήθηκε «η άρση της ρήτρας του συμβολαίου περί υποχρεωτικής παραγωγής σκουπιδιών από τους δήμους και κοινότητες.

Τα συμπεράσματα των βουλευτών και Δημάρχων, προστίθεται στην ανακοίνωση «θα μεταφερθούν κατά την αυριανή συνάντηση που θα έχει η Υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου με τους Δήμους. Παράλληλα οι βουλευτές έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν τη συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, τόσο για το πολύ παράξενο και ασυνήθης συμβόλαιο διαχείρισης, όσο και για την αναγκαιότητα να δημιουργηθεί μία δεύτερη νέα μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων για την επαρχία Λευκωσίας με συνολικό ποσό επένδυσης πέραν των 60 εκατομμυρίων ευρώ» καταλήγει η γραπτή ανακοίνωση του βουλευτή Αμμοχώστου του ΔΗΣΥ Κυριάκου Χατζηγιάννη.

Πηγή: onlycy.com