Έργα από τον Υπ.Γεωργίας ζητά ο Δήμος Αγίας Νάπας

a 113 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 2837 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Δύο έργα που υπήρχαν κλειδωμένα για χρόνια στα συρτάρια του Δήμου Αγίας Νάπας βγήκαν στην επιφάνεια και οι δημοτικές αρχές ζήτησαν τη βοήθεια του Υπουργού Γεωργίας προκειμένου να ενταχθούν στα προγράμματα του για συγχρηματοδότηση από τα Αγροτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ένα έργο αφορά τη δημιουργία θεματικού πάρκου – δημοτικού κήπου και το δεύτερο τη δημιουργία λαϊκής γειτονιάς και χώρου παραδοσιακών επαγγελμάτων.

Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι για τα δύο έργα ο Υπουργός Γεωργίας ενημερώθηκε την περασμένη Δευτέρα κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Παραλίμνι. Πρόσθεσε ότι ο Υπουργός στη συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως «στον τεχνητό ύφαλο της Αγίας Νάπας και ζητήσαμε όπως ληφθεί υπόψη η πιθανότητα να βυθιστεί στην περιοχή του υφάλου ένα πλοίο. Ζητήσαμε επίσης όπως ετοιμαστεί ρυθμιστικό πλαίσιο προστασίας του υφάλου προκειμένου να προστατεύεται και να μπορεί να αυτοχρηματοδοτείται, όπως γίνεται σε αρκετές χώρες του εξωτερικού».

Αναφερόμενος στα δύο έργα που τέθηκαν υπόψη του Υπουργού Γεωργίας, ο κ. Καρούσος είπε πως «αυτά ήταν κυριολεκτικά θαμμένα εδώ και χρόνια στα συρτάρια του Δήμου Αγίας Νάπας, αφού είχαν μεν σχεδιαστεί και υπολογίστηκε ο προϋπολογισμός τους, αλλά δεν ήταν αρκετά ώριμα για να υλοποιηθούν».

Εξήγησε ότι «το ένα έργο αφορά το θεματικό πάρκο – δημόσιο κήπο στην Αγία Νάπα, για τη δημιουργία του οποίου υπάρχει πρόνοια στο τελικό σχέδιο του Δήμου. Ο σχεδιασμός του έργου έγινε πριν από 10 – 15 περίπου χρόνια και στόχος μας είναι να το εντάξουμε σε κάποιο πρόγραμμα του Υπουργείου Γεωργίας ή σε κάποιο Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συγχρηματοδότηση».

Για το δεύτερο έργο ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας είπε πως «αφορά τη λαϊκή γειτονιά – χώρο παραδοσιακών επαγγελμάτων. Το έργο αυτό έχει σχεδιαστεί εδώ και χρόνια, έχει εξευρεθεί ο χώρος, επικαιροποιούμε τα σχέδια, προχωρούμε σε έκδοση πολεοδομικών αδειών και ζητήσαμε από τον Υπουργό Γεωργίας να το εντάξει στους προγραμματισμούς του. Θεωρούμε πως ένας χώρος παραδοσιακών επαγγελμάτων μαζί με μια λαϊκή γειτονιά και ένα θεματικό πάρκο στην Αγία Νάπα είναι δύο έργα που θα εμπλουτίσουν την εμπειρία του επισκέπτη, ενώ θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των δημοτών μας».

Ερωτηθείς για την αντίδραση του Υπουργού Γεωργίας, ο κ. Καρούσος απάντησε ότι «ο Νίκος Κουγιάλης ήταν αρκετά βοηθητικός και πάντα συμπαραστέκεται στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου. Είμαστε σίγουροι ότι ο Υπουργός θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια που υπάρχουν, ώστε σε περίπτωση που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του, να εντάξει τα δύο αυτά έργα στα προγράμματα του Δήμου».

Ανέφερε ακόμα ότι για το θεματικό πάρκο υπάρχει και μια καινοτομία, αφού όπως εξήγησε «όλοι οι επισκέπτες, τουρίστες και ντόπιοι θα μπορούν να φυτεύουν το δικό τους δέντρο, θα βάλουν μία πινακίδα με το όνομα τους και θα μπορούν να το επισκέπτονται κάθε φορά που βρίσκονται στο νησί μας. Πιστεύουμε ότι οι τουρίστες που έρχονται τακτικά στη περιοχή μας θα αισθάνονται ικανοποιημένοι βλέποντας το δέντρο που φύτεψαν πριν από χρόνια να μεγαλώνει».

Ο κ. Καρούσος είπε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας του Δέντρου «φυτεύτηκαν πάνω από 1500 δέντρα σε διάφορες περιοχές του Δήμου Αγίας Νάπας, όπως πάρκα, πεζοδρόμια και αξιοθέατα. Στόχος είναι να εμπλουτιστεί η περιοχή με το πράσινο χρώμα το οποίο τόσο η Κύπρος όσο και η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, έχουν μεγάλη ανάγκη».