Το Μουντιάλ της Βραζιλίας επηρεάζει την Αγία Νάπα!

a 39 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 2965 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Φέτος λόγω του Μουντιάλ το καλοκαίρι στη Βραζιλία, μόνο… δυο χιλιάδες ποδοσφαιριστές και παράγοντες ευρωπαϊκών ομάδων θα προετοιμαστούν στα 16 γήπεδα προπόνησης του Δήμου Αγίας Νάπας.

Σύμφωνα με τον δημοτικό ταμία Αντώνη Πετεινό η χειμερινή διακοπή των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων στη Σκανδιναβία, τη Δυτική Ευρώπη και τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες και Ρωσία θα είναι συντετμημένη, ώστε οι ποδοσφαιριστές εθνικών ομάδων που θα δώσουν το «παρών» τους στο Μουντιάλ της Βραζιλίας τον Ιούνιο, να ολοκληρώσουν ενωρίτερα τις υποχρεώσεις τους.

Έτσι, στην Αγία Νάπα αυτό τον χειμώνα θα ξεχειμωνιάσουν προπονούμενες γύρω στις 40 ποδοσφαιρικές ομάδες, εκ των οποίων 2-3 γυναικείες.

Μικρότερος αριθμός άλλων ξένων ποδοσφαιρικών ομάδων θα ξεχειμωνιάσει στην περιοχή, χωρίς να χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις του Δήμου Αγίας Νάπας για προπόνηση.

Τα δημοτικά γήπεδα προπόνησης για σκοπούς άθλησης ξένων ομάδων για τη χειμερινή περίοδο άρχισαν να χρησιμοποιούνται στην Αγία Νάπα, πριν από 20 περίπου χρόνια. Στο παρελθόν πέρασαν από αυτά κατ’ επανάληψιν ή έστω και μια φορά γνωστές ευρωπαϊκές ομάδες, όπως π.χ. η Λέφσκι Σόφιας, η Δυναμό Κιέβου και άλλες.

Σύμφωνα με τον κ. Πετεινό η κάθοδος των ξένων ομάδων στην Αγία Νάπα αρχίζει από τις αρχές Ιανουαρίου και ολοκληρώνεται τέλη Απριλίου. Αρχικά έρχονται ομάδες από την Κεντρική Ευρώπη και την Ανατολική και από τα μέσα Φεβρουαρίου σκανδιναβικές ομάδες. Οι ομάδες αυτές προέρχονται από όλες τις κατηγορίες των πρωταθλημάτων των χωρών τους.

Γ. Διευθυντής Σιόν: Όλα τέλεια…
Ευχαριστημένος από τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Αγίας Νάπας, τη φιλοξενία των υπαλλήλων του, το κλίμα της Κύπρου και τον… Δημήτρη Χριστοφή, δήλωσε αποκλειστικά ο Γενικός Διευθυντής της ελβετικής ποδοσφαιρικής ομάδας Σιόν, κ. Φάβια Σάλβι. Τον συναντήσαμε κατά τη διάρκεια προπόνησης της ομάδας του, λίγες ώρες πριν από το φιλικό παιχνίδι με την Ομόνοια στο πλαίσιο της μετεγγραφής του Δημήτρη Χριστοφή στην ελβετική ομάδα και μας είπε ότι:

«Όλα εδώ είναι τέλεια. Και το γήπεδο και ο καιρός και οι άνθρωποι της Αγίας Νάπας και ο Δημήτρης», ελπίζοντας να είναι όλα τέλεια και μετά το φιλικό με την Ομόνοια, (εννοώντας να νικήσει η ομάδα του).

Όσο για τον Δημήτρη Χριστοφή, πήρε άδεια από τον προπονητή του μόνο για να φωτογραφηθεί και όχι για δηλώσεις. Ο ταλαντούχος ποδοσφαιριστής της Σιόν κατάγεται από τη Σωτήρα και χθες ως επισκέπτης στο νησί με την ομάδα του έκανε προπόνηση γύρω στα 15 χιλιόμετρα από τη γενέτειρά του…

«Τονωτική ένεση για χειμερινό τουρισμό»

Σύμφωνα με τα φετινά στοιχεία του Δήμου Αγίας Νάπας στο τουριστικό θέρετρο αναμένονται αυτό τον χειμώνα 40 τουλάχιστον ποδοσφαιρικές ομάδες οι οποίες θα χρησιμοποιήσουν αποκλειστικά τις δημοτικές εγκαταστάσεις προπόνησης. Κάθε ξένη αποστολή ομάδας στελεχώνεται κατά μέσο όρο από 50 μέλη, ποδοσφαιριστές και παράγοντες. Στο σύνολό τους όλες αυτές οι αποστολές, τόνισε ο κ. Πετεινός, αποτελούν τονωτική ένεση για τον χειμερινό τουρισμό της Αγίας Νάπας. Μάλιστα στο παρελθόν, σε προβληματικές για τον τουρισμό χρονιές, θα μπορούσε κάποιος να πει πως στήριξαν την τοπική τουριστική οικονομία.

Παρά το μεγάλο οικονομικό κόστος που συνεπάγεται αυτή η προσφορά του Δήμου Αγίας Νάπας, δήλωσε κ. Αντώνης Πετεινός, εντούτοις κρίνεται αναγκαία καθώς συμβάλλει σημαντικά στην προώθηση του ονόματος της πατρίδας μας στο εξωτερικό, ως χώρας που μπορεί να φιλοξενεί αθλητικό τουρισμό, προσφέροντάς του υπηρεσίες επιπέδου, όπως επίσης και το γεγονός ότι το χειμερινό κλίμα της Κύπρου είναι ιδανικό για τους σκοπούς τους οποίους έρχονται, αφού ο χειμώνας είναι πολύ ήπιος σε σχέση με την Ευρώπη την ίδια περίοδο.

Ωστόσο, το ετήσιο κόστος του Δήμου Αγίας Νάπας για τη συντήρηση των 16 προπονητικών γηπέδων του και των αποδυτηρίων πλησιάζει τις €300 χιλιάδες, με τα έσοδά του να είναι περίπου στο ένα δέκατο. Θα μπορούσαν κάποιες αρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες να επιχορηγούσαν αυτή την προσπάθεια του Δήμου, επισήμανε σε αυτό το σημείο ο δημοτικός ταμίας Αγίας Νάπας.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ