Μάχη για την Καρπασία τον Δεκέμβρη

a 25 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 5508 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Το άσπρο μαύρο επιχειρεί, και εν πολλοίς πετυχαίνει, να κάνει η Τουρκία μπροστά στα μάτια της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης σε σχέση με την κατάσταση που ισχύει για τους εγκλωβισμένους στην Καρπασία και τα περιουσιακά τους δικαιώματα.

Στο πλαίσιο της νομικής διελκυστίνδας που επικρατεί μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου για τις συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων της Καρπασίας (όπως αυτή προκύπτει από την καταδικαστική για την Τουρκία απόφαση του ΕΔΑΔ στην Τέταρτη Διακρατική) η Τουρκία επανήλθε την περασμένη Παρασκευή με πολυσέλιδο υπόμνημα θέσεων της υπογραμμίζοντας ότι η πτυχή των εγκλωβισμένων θα πρέπει πλέον να διαγραφεί από τη λίστα πτυχών (της Διακρατικής) για τις οποίες η Επιτροπή Υπουργών ζητά τη συμμόρφωση της.

Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η Τουρκία για να πείσει τις αντιπροσωπείες των χωρών μελών της Επιτροπής Υπουργών ότι δεν υφίσταται πλέον παραβίαση δικαιωμάτων των Καρπασιτών είναι σε πολλά σημεία τρωτά και εξόφθαλμα επίπλαστα. Παρόλα αυτά η Τουρκία θεωρητικά βρίσκεται πολύ κοντά στο να πετύχει τον στόχο της και να κλείσει την πτυχή των εγκλωβισμένων (σε σχέση με το δικαίωμα των εγκλωβισμένων στην παιδεία και τη θρησκεία η Τουρκία ήδη θεωρείται ότι έχει συμμορφωθεί).

Λύση η επιτροπή
Σε άλλο σημείο του υπομνήματος της η Τουρκία εξισώνει τους Καρπασίτες (κατοίκους ελευθέρων περιοχών) με τους υπόλοιπους Ε/Κ πρόσφυγες για να υποδείξει ότι κι αυτοί μπορούν να επωφεληθούν από τη δράση της επιτροπής ακίνητων περιουσιών αλλά και για να εξηγήσει ότι όσοι Καρπασίτες δεν διατηρούν μίνιμουμ επαφή με τα ακίνητα τους, τότε αυτά περνούν στην δικαιοδοσία της επιτροπής αποζημιώσεων.

Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»