Στο άγνωστο βαδίζουν οι συνομιλίες

Στο άγνωστο βαδίζουν οι συνομιλίες μετά τη χθεσινή αποχώρηση του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακινζί από την “δύσκολη” συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Σε κινητοποίηση τέθηκαν τα ΗΕ αμέσως μετά την κίνηση Ακιντζί, με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του για το Κυπριακό κ. Έσπεν Μπαρθ Έιντε να συναντά ξεχωριστά τους δύο ηγέτες.

Ο κ.Έιντε ξεκαθάρισε πως αυτός που έφυγε από το τραπέζι των συνομιλιών ήταν ο κατοχικός ηγέτης.

Ειδικότερα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Έιντε δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι και οι δύο ηγέτες είπαν ότι είναι δεσμευμένοι σε αυτή τη διαδικασία και κανείς δεν βλέπει αυτή τη διαδικασία ωσάν να έχει τελειώσει, να έχει τερματιστεί ή να έχει αναβληθεί. Στη συνέχεια,πρόσθεσε ότι παρά το ότι αυτή ήταν ειλικρινής πρόθεση όλων, εντούτοις «η συνάντηση τερματίστηκε απότομα», σημειώνοντας ότι «όπως και ο ίδιος ο κ. Ακκιντζί είπε, σε κάποιο σημείο αποφάσισε να φύγει από τη συνάντηση». Ο κ. Άιντε επεσήμανε πως «η συνάντηση ήταν δύσκολη για όλους τους συμμετέχοντες».

Σημειώνεται ότι ο Έιντε τόνισε ποιος εκ των δύο ηγετών αποχώρησε από τη συνάντηση μετά τον ψευδή ισχυρισμό του Ακιντζί σύμφωνα με τον οποίο αυτός που είχε αποχωρήσει ήταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Παρά το γεγονός ότι ο Ειδικός Σύμβουλος ξεκαθάρισε ότι κανείς δεν βλέπει τη διαδικασία σαν να έχει τερματιστεί και πως δεν υπήρξε (μέχρι στιγμής) ακύρωση της συνάντησης ΠτΔ-Ακιντζί την 23η Φεβρουαρίου το σίγουρο είναι ένα: πως το μέλλον είναι αβέβαιο.

ΠτΔ: Προειλημμένη απόφαση ώστε να δικαιολογείται η στάση της άλλης πλευράς

Σε δηλώσεις προέβη λίγο μετά το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, όπου και τόνισε πως «η εικόνα που απεκόμισα είναι πως υπήρχε μια προειλημμένη απόφαση, έτσι ώστε να δικαιολογείται η στάση που διατηρεί η τ/κ πλευρά».

Πρόσθεσε πως λυπάται «γιατί ενώ η όλη συζήτηση διεξαγόταν σε φιλικό κλίμα, σε μια στιγμή που υπήρξε σύντομη διακοπή, σαν αποτέλεσμα μιας διαφωνίας μεταξύ των ΗΕ και της δικής μας πλευράς, η Τ/κ αντιπροσωπεία αποχώρησε χωρίς λόγο και καμιά αιτία».

Όπως τονίζει, παρά τις προσπάθειες του κ. Άιντα να πείσει τον κ. Ακιντζί να παραμείνει στο χώρο, ο Τ/κ ηγέτης ήταν ανένδοτος, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει.

«Πιο συγκεκριμένα, ο κ Ακιντζί επανέλαβε τα όσα δημοσίως ανέφερε σε σχέση με τις ανησυχίες της τ/κ κοινότητας σχετικά με την απόφαση της βουλής. Σε απάντησή μου αναφέρθηκα εκτενώς και επεξήγησα τους λόγους που δεν δικαιολογούνται οι ανησυχίες», τόνισε ο Πρόεδρος.

«Καλώ τον Τ/κ ηγέτη να προσέλθει άμεσα με καλή διάθεση για συνέχιση του διαλόγου», τόνισε ο Πρόεδρος, ενώ πρόσθεσε «Δεν δικαιολογείται η αποχώρησή του, χωρίς λόγο και αιτία».

Όσα ισχυρίζεται ο κ. Ακιντζί (ότι αποχώρησε ο κ. Αναστασιάδης από τη συνάντηση) δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Ο ΠτΔ εξήγησε επίσης πως θα ενημερώσει τον ΓΓ του ΟΗΕ για τα πραγματικά γεγονότα και ελπίζει πως το ίδιο θα κάνει και ο κ. Άιντα.

Μάλιστα, όπως είπε, πως δεν θέλει να ενισχύσει τις προσπάθειες της άλλης πλευράς για διακοπή των συνομιλιών.

Ακολουθούν αυτούσιες οι δηλώσεις του

Λυπούμαι ειλικρινά για την κατάληξη της σημερινής συνάντησης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ακιντζί.


Και λυπούμαι γιατί, ενώ η όλη συζήτηση διεξαγόταν σε ένα – οφείλω να ομολογήσω- φιλικό και εποικοδομητικό πνεύμα και κλίμα, σε μια στιγμή που υπήρξε σύντομη διακοπή σαν αποτέλεσμα μιας διαφωνίας που ανεφύη μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και της δικής μας πλευράς η τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία αποχώρησε από τη συνάντηση χωρίς λόγο και καμιά αιτία. Παρά τις προσπάθειες του Ειδικού Συμβούλου του ΟΗΕ να επαναφέρει την τουρκοκυπριακή πλευρά στη συνάντηση, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ήταν ανένδοτος.


Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που προηγήθηκε ο κ. Ακκιντζί επανέλαβε τα όσα δημοσίως ανέφερε σε σχέση με τις ανησυχίες της τουρκοκυπριακής κοινότητας με αφορμή την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων.


Σε απάντηση, αναφέρθηκα εκτενώς και επεξήγησα τους λόγους για τους οποίους δεν δικαιολογούνται οι εκφρασθείσες ανησυχίες της τουρκοκυπριακής κοινότητας.


Ανέφερα, μεταξύ άλλων, την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου υπερτονίζοντας πως η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν δικαιολογείται να αμφισβητεί τις αποφάσεις ή τις προθέσεις της ελληνοκυπριακής κοινότητας, αφού στην ομόφωνη απόφαση γίνεται ξεκάθαρο ότι η επιδιωκόμενη λύση δεν είναι ούτε η ένωση, όπως δεν είναι βεβαίως και η διχοτόμηση.


Αντίθετα, επαναλαμβάνεται η προσήλωση σε μια λύση που θα είναι απόλυτα συμβατή με τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις κατά καιρούς ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου.


Περαιτέρω, όπως είχα αναφέρει και σε προχτεσινή μου δήλωση, «δεν θα επιστρέψω σε κανένα να αμφισβητεί τις ειλικρινείς προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για την προσπάθεια εξεύρεσης μιας αποδεκτής και από τις δυο κοινότητες λύσης, όπως ξεκάθαρα αποτυπώνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».


Πρόσθετα, έκανα εκτενή αναφορά σε γεγονότα που παραγνωρίζουν από τουρκοκυπριακής πλευράς τις ευαισθησίες της ελληνοκυπριακής κοινότητας και παρά ταύτα δεν επιζήτησα τη διακοπή του διαλόγου, ούτε αξίωσα όπως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αναλάβει τις ευθύνες και επανορθώσει συμπεριφορές πολιτικών δυνάμεων της κοινότητας του.


Υπερτόνισα τη σημασία της προόδου που έχει επιτευχθεί και πως αυτό που έχει σημασία είναι η επικέντρωση μας στην συνέχιση του διαλόγου, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις εναπομείνασες διαφορές. Υπογράμμισα ακόμα ότι η πλευρά μας προσήλθε στη σημερινή συνάντηση καθ’ όλα έτοιμη και προετοιμασμένη για ουσιώδη διαπραγμάτευση, ως η συμφωνηθείσα ημερήσια διάταξη.


Μετά τα πιο πάνω, επεσήμανα πως δεν θα πρέπει να επιζητούνται προσχήματα προκειμένου να αποφευχθεί η ανάληψη των ευθυνών που φέρει η Τουρκία, ούτε να της επιτρέπεται να θέτει αξιώσεις και προϋποθέσεις που δεν αφορούν τα συμφέροντα του κυπριακού λαού.


Τέτοιες προσεγγίσεις, υπογράμμισα, υποσκάπτουν τη διαδικασία και δεν εκφράζουν ειλικρινή προσέγγιση που να συνάδει με όσα δημοσίως διακηρύττονται. Αυτό που αναμένουμε από την Τουρκία είναι να συμβάλει ουσιαστικά στην επίλυση θεμελιωδών πτυχών του κυπριακού προβλήματος που άπτονται των ανησυχιών της ελληνοκυπριακής κοινότητας.


Με την ευκαιρία θα ήθελα για άλλη μια φορά να εκφράσω τη διαφωνία μου με άστοχες ή αχρείαστες αποφάσεις ή δηλώσεις που επιτρέπουν την προσχηματική εκμετάλλευση από την Τουρκία ή την τουρκοκυπριακή κοινότητα προκειμένου να αποφύγουν την ανάληψη των ευθυνών που τους βαρύνουν.


Την ίδια ώρα θέλω με έμφαση να τονίσω πως η πλευρά μας κι εγώ ο ίδιος προσωπικά παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι στην εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης και στη συνέχιση του διαλόγου όπως συμφωνήθηκε ενώπιον του ΓΓ ΟΗΕ στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου 2017 και ως εκ τούτου καλώ τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να εγκαταλείψει τις αιτιάσεις και να προσέλθει άμεσα με εποικοδομητική διάθεση για συνέχιση του διαλόγου, προκειμένου να πετύχουμε στις προσπάθειες για επίτευξη συνολικής λύσης που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και των δυο κοινοτήτων.

Ερωτήσεις και απαντήσεις

Μετά την εναρκτήρια του δήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Ακκιντζί ισχυρίζεται ότι πρώτος έφυγε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από τις συνομιλίες, απάντησε ότι «μάρτυρες είστε εσείς οι δημοσιογράφοι που όταν πληροφορούσασταν από τα τουρκοκυπριακή ΜΜΕ ότι απεχώρησε ο κ. Ακκιντζί, ενώ η άφιξη μου στο Προεδρικό ήταν τουλάχιστον μετά μισής ώρας αναμένοντας και τις προσπάθειες του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ (κ. Άιντε) προκειμένου ο Ακκιντζί να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, διότι δεν δικαιολογείτο δική του αποχώρηση χωρίς λόγο και χωρίς αιτία».

Κληθείς να σχολιάσει την παρέμβαση του κ. Άιντε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος είπε ότι «θα πρέπει να είμαι σαφής με τη διαφωνία που προέκυψε. Στην προσπάθεια ο κ. Άιντε να δημιουργήσει ένα κλίμα που να επιτρέπει την αλληλοκατανόηση και στην έκφραση του για τις ανησυχίες της τουρκοκυπριακής κοινότητας άφησε να νοηθεί πως ενδεχόμενα να έχουν δίκιο ή άδικο και σε αυτό αντέδρασα, λέγοντας δεν επιτρέπεται στον ίδιο, ύστερα από δύο χρόνια που είναι παρών και καταγράφεται η συμπεριφορά της ελληνοκυπριακής κοινότητας, να θέτει έστω και καθ΄ υποψία εν αμφιβόλω τις προθέσεις της ελληνοκυπριακής κοινότητας.

Ζήτησα ολιγόλεπτη διακοπή και ενώ βρισκόμουν εκτός αιθούσης αποχώρησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και η αντιπροσωπεία του. Μάλιστα ο κ. Άιντε δεν αντελήφθη εν τη ουσία ότι αυτό συνέβη. Παρέμεινε στην αίθουσα χωρίς να αποχαιρετίσει ως συνηθίζει τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και τις αντιπροσωπείες τους.

Συνεπώς αυτά που ισχυρίζεται ο κ. Ακκιντζι – και θέλω να είμαι πάρα πολύ φειδωλός διότι δεν θέλω να μολύνω περαιτέρω το κλίμα – δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά γεγονότα και είμαι βέβαιος ότι και ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ θα εκφράσει πώς επακριβώς έχουν επισυμβεί τα γεγονότα».

Σε ερώτηση αν εκτιμά ότι υπήρξε η σκοπιμότητα στη σημερινή κίνηση της τουρκοκυπριακής πλευράς ώστε να υπάρξει παύση στις συνομιλίες μέχρι το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία, ο Πρόεδρος απάντησε ότι «θα έλεγα πως η εικόνα που απεκόμισα είναι πως υπήρχε μια προειλημμένη απόφαση έτσι ώστε να δικαιολογείται η στάση που τηρεί η τουρκοκυπριακή πλευρά. Συνεπώς δεν διαφωνώ με τις διαπιστώσεις σας».

Ερωτηθείς αν στο επόμενο διάστημα θα ενημερώσει και τη διεθνή κοινότητα για αυτές τις εξελίξεις, ο Πρόεδρος είπε ότι «και βεβαίως θα ενημερώσω τον ΓΓ για τα πραγματικά γεγονότα και είμαι βέβαιος ότι και ο Ειδικός Σύμβουλος θα ενημερώσει ανάλογα τα Ηνωμένα Έθνη για το τι ακριβώς επισυνέβη σήμερα. Εκείνο που δεν θέλω είναι με δικές μου δηλώσεις να ενισχύσω τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την άλλη πλευρά, προκειμένου να διακοπεί ο διάλογος για τους όποιους λόγους, είτε αφορούν την Τουρκία είτε τους Τουρκοκύπριους, έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε ένα αδιέξοδο.

Η δική μας θέση είναι ότι παραμένει η αποφασιστικότητα μας για συνέχιση του διαλόγου, γιατί εδώ και 43 χρόνια είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά που επιδιώκει τη λύση και αν δεν υπήρξε μέχρι σήμερα η επίλυση του κυπριακού προβλήματος δεν είναι γιατί ευθύνεται η ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά γιατί, δυστυχώς, υπάρχουν τέτοιες αξιώσεις είτε από πλευράς Τουρκίας είτε από προηγούμενους ηγέτες – και θέλω να ελπίζω ότι αυτό δεν υιοθετείται και από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη – τέτοιων αξιώσεων που δεν επέτρεπαν την επίλυση του Κυπριακού ή την αντιμετώπιση των ευλόγων ανησυχιών των Ελληνοκυπρίων.

Δεν δέχομαι ότι είναι δυνατόν ύστερα από δύο χρόνια εντατικού διαλόγου και της προόδου που έχει επιτευχθεί, για ένα ασήμαντο για όλους γεγονός που γίνεται κατανοητό, να διακόπτεται ο διάλογος κατά τον τρόπο που επιδιώκει ή που επεδίωξε η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Είχα κάνει σαφή αναφορά ότι μέχρι σήμερα ουδέποτε ηγέρθη θέμα για τους εορτασμούς της 1ης του Απρίλη, που ήταν η ένοπλη εξέγερση και η επιδίωξη της Ένωσης μέσα από τον ένοπλο αγώνα. Και η απάντηση ήταν ότι ‘μα αυτό προϋπήρχε’.

Αλλά υπερτόνισα την ίδια ώρα ότι οι εορτασμοί ποτέ δεν ήταν συμβατοί και με μια αξίωση των Ελληνοκυπρίων για να επιδιώξουν την Ένωση. Ήταν μια απόδοση τιμής στον αντιαποικιακό αγώνα που στο τέλος αντί στην Ένωση οδήγησε σε υπερπρονόμια των Τουρκοκυπρίων.

Συνεπώς αν όντως είχαν τόσες ευαισθησίες οι αντιδράσεις τους θα έπρεπε να ήταν κατά τις εκδηλώσεις της 1η Απριλίου και όχι στην έκφραση απλά μιας επιθυμίας των Ελληνοκυπρίων και σε ιστορικά γεγονότα.

Αλλά υπήρξε και σωρεία άλλων αναφορών από πλευράς μου που θα δικαιολογούσαν απόλυτα τη δική μου αρνητική στάση συμμετοχής σε ένα διάλογο, όταν προκλητικά παραγνωρίζονταν οι ανησυχίες και οι ευαισθησίες της ελληνοκυπριακής κοινότητας.

Για αυτό και θέλω να πιστεύω πως επιτέλους – αν όλοι επιθυμούμε αυτό που θα πρέπει να είναι στόχος όσων αγαπούν αυτή την πατρίδα – να εγκαταλείψουμε τις προφάσεις, να επικεντρωθούμε στην ουσία για να δούμε πώς μπορεί να δώσουμε ελπίδα σε αυτή την πατρίδα».

Πηγή: SigmaLive/Φιλελεύθερος

Ροη Ειδησεων

Singapore Airlines: Η συγγνώμη για την πτήση τρόμου με έναν νεκρό

Η Singapore Airlines ζήτησε συγγνώμη για τον θάνατο ενός επιβάτη από καρδιακή προσβολή και δεκάδες…

22 Μαΐου, 2024

A’ Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας: Μαθητές ενημερώθηκαν για το φάσμα Αυτισμού (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τα παιδιά της Δ΄, Ε΄ & ΣΤ΄ Τάξης του A' Δημοτικού…

22 Μαΐου, 2024

Δανός: Για νέες ανακαλύψεις θα μας μιλήσει επιστήμονας NASA

Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρο του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος…

22 Μαΐου, 2024

Καιρός: Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία

Ασθενής χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται κατά διαστήματα αραιή σκόνη μέχρι…

22 Μαΐου, 2024

ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Έλαβε εξιτήριο ο 17χρονος Σωτήρης – Συγκινεί το μήνυμα του πατέρα του

Εξιτήριο από το Νοσοκομείο Αμμοχώστου έλαβε ο 17χρονος Σωτήρης από το Παραλίμνι ο οποίος ενεπλάκη…

21 Μαΐου, 2024

ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Παράνομος αλλοδαπός αφέθηκε ελεύθερος αντί να απελαθεί

Ελεύθερος αφέθηκε παράνομος αλλοδαπός αντί να μεταφερθεί στο Κέντρο Φιλοξενίας Μενόγειας από κρατητήρια του Αστυνομικού…

21 Μαΐου, 2024