Σκληρή απάντηση του Υπ. Μεταφορών για το Κτηματολόγιο Αμμοχώστου

Απάντηση έδωσε το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Φιλελεύθερος” αναφορικά με “μαγείρεμα” όπως αναφέρει η εφημερίδα, που έκανε ο Κεντρικός Φορέας Στέγασης Κρατικών Υπηρεσιών (ΚΦΣΚΥ) για τη στέγαση του επαρχιακού Κτηματολογίου Αμμοχώστου στο Παραλίμνι, όταν, σύμφωνα με την εφημερίδα, επέλεξε κτήριο το οποίο ήταν ακριβότερο από άλλα κτήρια που αποκλείστηκαν ύστερα από αλλαγή της προκήρυξης. Το δημοσίευμα επικαλείται σχετική επιστολή του Γενικού Ελεγκτή προς τους βουλευτές Γιώργο Περδίκη και Χρίστο Ορφανίδη.

Το Υπουργείο Μεταφορών, ξεκαθαρίζει τα πράγματα και απαντά με σκληρή γλώσσα στο δημοσίευμα της εφημερίδας, αποκαλώντας το ανακριβές και άκρως παραπλανητικό για τους αναγνώστες, ενώ σημειώνεται πως με την ενοικίαση του υφιστάμενου κτιρίου, θα υπάρξουν κατά τη διάρκεια 9 χρόνων, εξοικονομήσεις €1,9 εκατομμυρίων περίπου.

Με απόφαση του Υπουργικού η μεταστέγαση υπηρεσιών στο Παραλίμνι

Στην ανακοίνωση το Υπουργείο αναφέρει ότι “το κτήριο που ενοικιάστηκε στο Παραλίμνι για τη μεταστέγαση των Επαρχιακών Γραφείων Αμμοχώστου του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας αφορά τριώροφη οικοδομή με μεσοπάτωμα και υπόγειο συνολικού εμβαδού 3733 τ.μ. και καλύπτει τις σημερινές στεγαστικές ανάγκες των δύο Υπηρεσιών, ενώ όπως αναφέρει, βρίσκεται δε σε κεντρική περιοχή στο Παραλίμνι, γεγονός που διευκολύνει την πρόσβαση του κοινού και κατ’ επέκταση την καλύτερη εξυπηρέτησή του. Πέραν τούτου, αναφέρει η ανακοίνωση, η μεταστέγαση των υπηρεσιών στο Παραλίμνι, συνάδει με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που ορίζει το Παραλίμνι ως προσωρινό Αστικό Κέντρο της περιοχής μέχρι την επίλυση του Κυπριακού.

Συμφέρουσα λύση με μειωμένο ενοίκιο

Η ανακοίνωση του Υπουργείου συνεχίζει λέγοντας ότι το ενοίκιο του κτηρίου που συμφωνήθηκε, δηλαδή €18.000 μηνιαίως, κρίνεται λογικό. Όπως αναφέρεται, αρχικά ο ιδιοκτήτης αποδέκτηκε ενοίκιο ύψους €27.000 με την προϋπόθεση ότι η διάρκεια του συμβολαίου θα είναι εννέα χρόνια και δεδομένου ότι θα αναλάμβανε την εκτέλεση των εργασιών διαμόρφωσης του κτηρίου, ενώ μετά από περαιτέρω διαπραγμάτευση με τον ιδιοκτήτη αυτός αποδέκτηκε το μηνιαίο ενοίκιο των €18.000 χωρίς αυξήσεις για περίοδο ενοικίασης εννέα ετών και με την προϋπόθεση ότι οι εργασίες του κτιρίου ύψους περίπου €500.000 θα αναληφθούν από το κράτος και θα του αφαιρεθεί η υποχρέωση για ενοικίαση πρόσθετων χώρων στάθμευσης πέραν των 52 που διαθέτει το κτήριο του. Ήδη το κράτος, αναφέρεται, προωθεί πιο συμφέρουσα λύση που αφορά ετήσια ενοικίαση των επιπρόσθετων χώρων στάθμευσης με ενοίκιο €4.000 ετησίως.

Εξοικονομήσεις €1,9 εκ. σε 9 χρόνια

Σημειώνεται, επίσης, στην ανακοίνωση, πως έχει συμφωνηθεί με τον ιδιοκτήτη πως το ενοίκιο θα αρχίσει να καταβάλλεται μόλις συμπληρωθούν οι εργασίες διαμόρφωσης του κτηρίου και μεταστεγαστούν οι πιο πάνω Υπηρεσίες, ενώ παράλληλα τονίζεται ότι τα σημερινά ενοίκια που καταβάλλονται για την στέγαση των πιο πάνω Υπηρεσιών και της Επαρχιακής Διοίκησης Αμμοχώστου στη Λάρνακα ανέρχεται σε €622.000 ετησίως ενώ με την υλοποίηση της απόφασης για μετακίνησή τους στην Επαρχία Αμμοχώστου όπως συμφωνήθηκε, ανέρχεται σε €346.000 ετησίως οπότε θα υπάρχουν εξοικονομήσεις ύψους €276.000. Ως εκ τούτου, καταλήγει η ανακοίνωση, το ποσό των €500.000 που αφορά τις επιδιορθώσεις με δαπάνη του κράτους θα καλυφθεί πριν την παρέλευση των δύο πρώτων ετών ενοικίασης, και συμπερασματικά σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια των εννέα χρόνων θα υπάρξουν εξοικονομήσεις ύψους €1.9 εκ. περίπου.

Δημοσιεύματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα

Τέλος, στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων σημειώνει ότι η προβολή δημοσιευμάτων που περιέχουν ανακρίβειες και δεν ανταποκρίνονται σε καμιά περίπτωση στην πραγματικότητα, προκαλούν αχρείαστες αντιπαραθέσεις και δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.

SotiraNews

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024