Ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ένωσης το κολοκάσι!

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος έχει αποστείλει την Δευτέρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους φακέλους για καταχώρηση ακόμη δύο ονομασιών που αφορούν κυπριακά προϊόντα.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση “πρόκειται για το «Γλυκό Τριαντάφυλλο Αγρού» για καταχώρηση ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) και το «Κολοκάσι Σωτήρας», «Κολοκάσι-Πούλλες Σωτήρας» ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ).

Οι δύο αιτήσεις θα τύχουν εξέτασης σε κοινοτικό επίπεδο και εφόσον εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για υποβολή τυχόν ενστάσεων από άλλα κράτη μέλη ή τρίτες χώρες πριν την τελική καταχώρησή τους στο Ευρωπαϊκό Μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών, καταλήγει η επίσημη ανακοίνωση.

Τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) διέπονται από τον Κανονισμό (EE) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 21ης Νοεμβρίου 2012 για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων ο οποίος αντικατέστησε τον Κανονισμό (ΕΚ) 510/2006 του Συμβουλίου της 20ης Μαρτίου 2006.

«Ονομασία προέλευσης» είναι το όνομα μιας περιοχής, ενός συγκεκριμένου τόπου ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μιας χώρας, το οποίο χρησιμοποιείται για την περιγραφή ενός γεωργικού προϊόντος ή ενός τροφίμου που κατάγεται από τη συγκεκριμένη περιοχή, τον συγκεκριμένο τόπο ή τη συγκεκριμένη χώρα, του οποίου η ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά οφείλονται ουσιαστικά ή αποκλειστικά στο ιδιαίτερο γεωγραφικό περιβάλλον που περιλαμβάνει τους εγγενείς φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες, του οποίου η παραγωγή, η μεταποίηση και η επεξεργασία πραγματοποιούνται στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή.

Η «γεωγραφική ένδειξη », αποτελεί το όνομα μιας περιοχής, ενός συγκεκριμένου τόπου ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μιας χώρας, το οποίο χρησιμοποιείται για την περιγραφή ενός γεωργικού προϊόντος ή ενός τροφίμου: που κατάγεται από την εν λόγω περιοχή, τον συγκεκριμένο τόπο ή την εν λόγω χώρα, του οποίου η συγκεκριμένη ποιότητα, η φήμη ή άλλα χαρακτηριστικά μπορούν να αποδοθούν στην εν λόγω γεωγραφική καταγωγή , του οποίου η παραγωγή ή /και η μεταποίηση ή/και η επεξεργασία πραγματοποιούνται στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή.

Πηγή: SigmaLive

Ροη Ειδησεων

Απόπειρα φόνου στην Επ.Αμμοχώστου: Kτύπησε και στραγγάλισε 23χρονη σε δωμάτιο ξενοδοχείου

Συνελήφθη χθες από μέλη της Αστυνομίας των Βρετανικών Βάσεων Ακρωτηρίου και τέθηκε υπό κράτηση, άντρας…

2 Σεπτεμβρίου, 2024

Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Παντρεύτηκε τον αγαπημένο της Γρηγόρη Μόργκαν

Η Ευρυδίκη Βαλαβάνη και ο Γρηγόρης Μόργκαν παντρεύτηκαν το απόγευμα της Κυριακής (1/9), μετά από…

2 Σεπτεμβρίου, 2024

Επ.Αμμοχώστου: Eπισκέψεις και συναντήσεις αντιπροσωπειών στο πλαίσιο της Συνόδου MED9

Με στόχο τη συνεργασία για τη δημιουργία ενός βιώσιμου γεωργικού τομέα, ανθεκτικού στις ακραίες καιρικές…

2 Σεπτεμβρίου, 2024

Νέα επιδρομή της Ρωσίας στο Κίεβο – Εσπευσμένη απογείωση μαχητικών στην Πολωνία

Μονάδες της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας ενεργοποιήθηκαν για να αποκρούσουν νέα ρωσική αεροπορική επιδρομή στο…

2 Σεπτεμβρίου, 2024

Ο Ανδρέας Γεωργίου παντρεύτηκε τη Σιμώνη Χριστοδούλου στην Αγία Νάπα

Ο Ανδρέας Γεωργίου και η Σιμώνη Χριστοδούλου παντρεύτηκαν στο γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Επιφανείου στην…

2 Σεπτεμβρίου, 2024

Λιοπέτρι: Έρχεται η κωμωδία Σούππα Λούμα εις μνήμη του μικρού Κυριάκου Σπάου

Η κωμωδία της Θ.Ο. Παρωδία «Σούππα Λούμα» ταξιδεύει στο Λιοπέτρι και 5/9/2024 στο Αμφιθέατρο Λιοπετριού.…

2 Σεπτεμβρίου, 2024