Σκόνη στην ατμόσφαιρα και βροχές αλλάζουν το σκηνικό του καιρού

a 59 Ειδήσεις
a 5539 Ειδήσεις

Βροχές, καταιγίδες και υψηλά επίπεδα σκόνης είναι το σκηνικό που επικρατεί από το μεσημέρι στην Κύπρο και ειδικά στο εσωτερικό και τα ορεινά. Δυνατές βροχές και χαλαζοθύελλα παρατηρείται στις κοινότητες Ακακίου, Περιστερώνας και Μενοίκου, με την πυροσβεστική υπηρεσία να βρίσκεται σε ετοιμότητα και την αστυνομία να προειδοποιεί τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί.

Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία, ο άστατος καιρός δεν αναμένεται να υποχωρήσει πριν από την Πέμπτη το απόγευμα, ενώ η σκόνη θα μας επηρεάζει μέχρι και την Τετάρτη το απόγευμα.

Αναλυτικά, απόψε θα εμφανίζονται κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις που πιθανό να δώσουν μεμονωμένες βροχές, κυρίως στα παράλια.

Τη Δευτέρα, παροδικά αυξημένες νεφώσεις αναμένεται να δώσουν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στα παράλια.

Την Τρίτη ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα μερικώς συννεφιασμένος και αναμένεται να σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, φθάνοντας στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.
Την Τετάρτη και την Πέμπτη ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος ωστόσο από το μεσημέρι τοπικά αυξημένες νεφώσεις αναμένεται να δώσουν τοπικές βροχές και μεμονωμένη καταιγίδα, κυρίως στα ορεινά και το εσωτερικό. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Έντονη σκόνη στην ατμόσφαιρα

Αισθητή από το μεσημέρι είναι και η σκόνη στην ατμόσφαιρα. Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας εξέδωσε σχετική προειδοποίηση, καλώντας το κοινό, και ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς), να αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε ανοικτούς χώρους μέχρι να παρέλθει το φαινόμενο.

Επίσης συστήνεται όπως οι εργαζόμενοι σε ανοικτούς χώρους χρησιμοποιούν κατάλληλα μέσα προσωπικής προστασίας.

Σήμερα, Κυριακή και ώρα 9 π.μ. οι μέσες ωριαίες τιμές συγκέντρωσης εισπνεύσιμων αιωρούμενων σωματιδίων με διάμετρο μικρότερη των 10 μm (PM10) στην ατμόσφαιρα ήταν αυξημένες και κυμάνθηκαν μεταξύ 110 και 431 μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο) και ως εκ τούτου αναμένεται ότι η μέση 24ωρη τιμή θα υπερβεί την αντίστοιχη οριακή τιμή των 50 μg/m3 που έχει καθοριστεί με βάση τη σχετική νομοθεσία.

Σημειώνεται ότι η τελευταία 24ωρη μέση τιμή για το Σάββατο, 20 Οκτωβρίου, κυμάνθηκε μεταξύ 34 και 52 μg/m3 ανάλογα με την περιοχή.

Πηγή: SigmaLive