Τρία επιπλέον χρηματοδοτούμενα προγράμματα στην Επαρχία Αμμοχώστου

a 436 Ειδήσεις
a 7437 ΕιδήσειςΗ ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας και η ανάπτυξη της ποιότητας ζωής των πολιτών αποτελεί δέσμευση της Κυβέρνησης, ανέφερε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους, στην Ημερίδα Προγράμματος «Επιδότηση ΑΤΑ ή συμπράξεων ΑΤΑ/ ΜΚΟ για Ανάπτυξη Κοινωνικών Προγραμμάτων στο δρόμο»… 

Η ημερίδα σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη του προγράμματος Επιδότησης Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΑΤΑ) ή συμπράξεων Αρχών Τοπικών Αυτοδιοίκησης με Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς (ΜΚΟ) για ανάπτυξη κοινωνικών προγραμμάτων στο δρόμο.

«Η καινοτόμος φύση των προγραμμάτων στο δρόμο, η ανάπτυξη της οποίας δημιουργεί νέα ανοίγματα συνεταιρισμού μαζί με τις ΑΤΑ, μας οδηγεί κοντά στον κοινό μας στόχο που είναι η παροχή βοήθειας και ενεργοποίησης των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας», είπε η Υπουργός Εργασίας.

Η κ. Χαραλάμπους σημείωσε ότι η πολιτική της Κυβέρνησης στηρίζεται σε τέσσερεις άξονες, οι οποίοι αφορούν στη θεσμική ολοκλήρωση και ενίσχυση της αυτονομίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, στη διασφάλιση και κατοχύρωση της οικονομικής αυτοτέλειας, στην ενίσχυση του πολύπλευρου κοινωνικού και αναπτυξιακού της ρόλου, ώστε να διασφαλίζεται υψηλή ποιότητα ζωής για τους πολίτες, και στη διεύρυνση της συμμετοχής των δημοτών στις διαδικασίες τοπικής διοίκησης και ανάπτυξης δημοκρατικής αποκέντρωσης.

Η Υπουργός ανέφερε ότι επιδιώκεται στήριξη κάθε προσπάθειας για δημιουργία υποδομής στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας, υποστήριξη και ανάπτυξη προγραμμάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης, που θα στοχεύουν στη στήριξη ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού, ιδιαίτερα των ηλικιωμένων, των νέων, των εργαζόμενων μητέρων, των ατόμων με αναπηρίες και των ανέργων, δημιουργία υποδομής και ανάπτυξη προγραμμάτων για την αντιμετώπιση σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων, όπως η χρήση ουσιών εξάρτησης και η νεανική παραβατικότητα.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η Υπουργός για την υλοποίηση αυτών των στόχων, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, από το 2009, εφαρμόζει Σχέδιο Χορηγιών για τις ΑΤΑ. Μέσα από το σχέδιο επιχορηγούνται προγράμματα κοινωνικής φροντίδας ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού που λειτουργούν οι ΑΤΑ. Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας προκήρυξαν τον Νοέμβριο του 2011, ανοικτό διαγωνισμό για υποβολή προτάσεων για το πρόγραμμα Επιδότησης Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή συμπράξεων Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για Ανάπτυξη Κοινωνικών Προγραμμάτων στο δρόμο. Υποβλήθηκαν 15 προτάσεις από τις οποίες εγκρίθηκαν 12 και απορρίφθηκαν 3, οι οποίες δεν πληρούσαν τα κριτήρια επιδότησης.

Για την υλοποίηση της δράσης αυτής θα δαπανηθεί συνολικός προϋπολογισμό 525.000 ευρώ για την περίοδο 2012-2015 και συγκεκριμένα, θα επιχορηγηθούν τρία προγράμματα στην επαρχία Λευκωσίας, τρία προγράμματα στην επαρχία Λεμεσού, δύο προγράμματα στην επαρχία Λάρνακας, ένα πρόγραμμα στην επαρχία Πάφου και τρία προγράμματα στην επαρχία Αμμόχωστου.

Πηγή: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων