Η Τουρκία εμβαθύνει την προσάρτηση των κατεχομένων

a 122 Ειδήσεις, Κυπριακό, Τουρκία
a 377 Ειδήσεις, Κυπριακό, Τουρκία

Νέα βήματα με στόχο την προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία ετοιμάζει η Άγκυρα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν από εκπροσώπους της τουρκικής κυβέρνησης στο προχθεσινό συλλαλητήριο.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ανακοίνωσε από το βήμα της συγκέντρωσης ότι σύντομα θα υπογραφούν μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους μεγάλα έργα στην ενέργεια και τον ηλεκτρισμό, ενώ ο υπουργός Δασών και Υδάτων, Βεϊσέλ Έρογλου, που αναφέρθηκε στο έργο μεταφοράς νερού από την Τουρκία στο ψευδοκράτος, είπε ότι το εμπνεύστηκε ο Ταγίπ Ερντογάν από τον Σουλτάνο Μεχμέτ, εννοώντας τον Μωάμεθ τον πορθητή της Κωνσταντινούπολης, που πέρασε τα πλοία πάνω από τη στεριά.

Η Τουρκία, συστηματικά και επί καθημερινής βάσεως, εφαρμόζει πολιτικές προσάρτησης των κατεχομένων, παρά το γεγονός ότι στη δημόσια ρητορική της εμφανίζεται υπέρμαχη των συνομιλιών. Ακόμα και το συλλαλητήριο ήταν ένα δείγμα του πώς η Άγκυρα βλέπει τα κατεχόμενα που δεν είναι κάτι περισσότερο από μια ακόμα τουρκική επαρχία.

Ειδησεογραφικά, ουδέτερα ή με υπονοούμενα αντίκρισε ο τ/κ Τύπος το συλλαλητήριο, που διοργάνωσε το ΑΚΡ και τοπικές οργανώσεις και πολιτιστικοί σύλλογοι Τούρκων που μένουν στα κατεχόμενα, υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την «Αφρίκα», το κλειστό αθλητικό κέντρο «Ατατούρκ», όπου έγινε το συλλαλητήριο, δεν μπόρεσε να γεμίσει ασφυκτικά, ενώ ο Γιλντιρίμ δήλωσε «Μάσιαλα, η δουλειά στην Κύπρο τέλειωσε, η Κύπρος αποφάσισε», προσθέτοντας ότι το αφτί του στις 16 Απριλίου θα είναι στην Κύπρο. Όλος ο κόσμος είδε την εποικοδομητική στάση της τ/κ πλευράς στο τραπέζι και για ποιο λόγο οι διαπραγματεύσεις είναι ανεπιτυχείς, ανέφερε ο Τούρκος Πρωθυπουργός στην ομιλία του με αρκετούς Τ/Κ να αστειεύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ξέρει κάτι περισσότερο και να διερωτώνται εάν οι διαπραγματεύσεις τερματίστηκαν.

Στο μυαλό των Ε/Κ η νοοτροπία της Ένωσης εδώ και 60 χρόνια δεν έχει αλλάξει, είπε, προσθέτοντας πως εάν η ε/κ πλευρά θέλει ειρήνη στην Κύπρο, είναι αναγκασμένη να αποδεκτεί την ίση και δίκαιη εξουσία. «Όπως παλλόταν για σας η καρδιά μας στις 14 Ιουλίου 1974, στις 15 Ιουλίου του 2016 η δική σας παλλόταν για μας. Θυμόμαστε με αγάπη και ευλογία την Κύπρο και τους ήρωες της 15ης Ιουλίου» είπε προς το τέλος της ομιλίας του ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ο Άιντα τα δικά του

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα υποστήριξε πως γίνονται βήματα για να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών οι δύο ηγέτες. Σε δηλώσεις του, αυτή τη φορά στο ΚΥΠΕ, και ερωτηθείς σχετικά με το δημοψήφισμα του Απριλίου στην Τουρκία σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Άιντα ανέφερε ότι η οποιαδήποτε εξέλιξη στην περιοχή που έχει τη δική της σημασία, περιλαμβανομένου και του δημοψηφίσματος, έχει σχέση, «ωστόσο, αυτό δεν είναι δικαιολογία να μη διεξάγονται συνομιλίες τώρα».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, είπε ότι υπάρχει ακόμα χρόνος, αλλά ο ίδιος θα ανησυχούσε εάν κάποιος πίστευε ότι «έχουμε μια αιωνιότητα γιατί δεν υπάρχει αυτή η αιωνιότητα» σε αυτό το θέμα. Σε άλλο σημείο της συνέντευξή του, είπε πως ο λόγος που παρουσιάζεται «ρεαλιστικά αισιόδοξος» έγκειται στο γεγονός ότι υπάρχει «εμπιστοσύνη, σε προσωπικό επίπεδο, μεταξύ των δύο ηγετών», οι οποίοι επανειλημμένως κατέβαλαν επιπλέον προσπάθεια για να προχωρήσει μπροστά η διαδικασία των συνομιλιών.

Πηγή: Φιλελεύθερος